Kolačići

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi prikupljanja podataka o posetama. Izaberite opciju »Nastavi« ili na ovom linku isključite upotrebu kolačića. Nastavi
  RS  
ILIRIKA web stranice
ILIRIKA Beograd, SRB
SRpski
ILIRIKA Ljubljana, SLO
Slovenščina English Deutsch Italiano Français русский 仲文 zhongweg
ILIRIKA Skopje, MKD
MAKEDONSKI

Vršilac usluge  

Vršilac usluge portfolio menadžmenta je
ILIRIKA d.d., Slovenska cesta 54a, Ljubljana Slovenija, koja uspešno pruža uslugu individualnog portfolio menadžmenta za klijente više od 20 godina.

Dnevni izveštaj 12.02.2018

Datum objave: 12.02.2018

SERBIA:

NIIS: NIS i MOL nastavljaju saradnju sa Jadranskim naftovodom - Potpisani ugovori vredni oko 67 miliona EUR
Jadranski naftovod (JANAF) saopštio je da su njihovi novi ugovori sa NIS-om (NIIS) i mađarskom MOL grupom vredni 500 miliona kuna (oko 67 miliona EUR). Početkom poslovne 2018. godine, JANAF je nastavio intenzivne poslovne aktivnosti na međunarodnom tržištu te ugovorio nove poslove sa stranim partnerima - Naftnom industrijom Srbije, koji je u vlasništvu Gazpromnefta, i MOL grupom - navodi se u saopštenju. Predsednik Uprave JANAF-a Dragan Kovačević potpisao je s NIS-om ugovor o poslovnoj saradnji za transport nafte u 2018. godini.
Izvor: Ekapija

Gazprom će graditi Turski tok na teritoriji EU u skladu sa pravilima EK
Gasovod Turski tok će na teritoriji EU biti građen strogo u skladu sa pravilima Evropske komisije, izjavio je u četvrtak (8. februara 2018. godine) zamenik predsednika Upravnog odbora Gazproma Aleksandar Medvedev. U susretu sa investitorima u toj kompaniji, Medvedev je kazao da će kopneni deo gasovoda na drugom kraku raditi transportni operateri gasa evropskih država. Što se tiče perspektiva i pravaca isporuka, po prvom kraku gas će se isporučivati u Tursku, a po drugom u zemlje Južne i Jugoistočne Evrope. Detaljnije u ovom trenutku nećemo komentarisati - rekao je načelnik Uprave za dugoročne programe razvoja Gazproma Kiril Polous.
Izvor: Ekapija

EPS priprema rekonstrukciju Vlasinskih hidroelektrana - Radni vek duži za 30 godina, snaga sistema veća 8%
Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije nedavno je podnelo Zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta rekonstrukcije proizvodnih agregata i prateće opreme za Vlasinske hidroelektrane. Kako za portal eKapija kažu u ovom preduzeću, projektom je predviđena revitalizacija svih deset agregata u sistemu Vlasinskih hidroelektrana na četiri lokacije (četiri agregata u HE Vrla 1, po dva u HE Vrla 2, HE Vrla 3 i HE Vrla 4). Čitav projekat je u pripremnoj fazi izrade investiciono-tehničke dokumentacije, tako da u ovom trenutku još nije definisan detalјan plan realizacije projekta.
Izvor: Ekapija

REGION:

SBITOP u minusu pod uticajem globalnih oscilacija
Slovenački SBITOP je reagovao na nedavnu globalnu rasprodaju na svetskim berzama te je indeks u petak izgubio 1,71% a za celu proteklu nedelju pad iznosi 2,76%. Retko ime među dobitnicima bilo je Gorenje, sa rastom od 1,18% na nedeljnom nivou. Većina ostalih akcija u proseku je izgubila po 2-3%, takođe na nedeljnom nivou.
Izvor: Ilirika

Slovenačka spoljna trgovina u 2017. imala najveći obim u poslednjih nekoliko godina
Prema podacima lokalnog zavod a za statistiku, SURS, Slovenija je u 2017. godini izvezla dobara i usluga u vrednosti od 28,2 milijarde EUR, što je rast od 13,1% u odnosu na 2016, dok je uvoz dosegao 27,5 milijarde UER, i povećan je za 14,2% g/g. Ako se posmatra samo decembar, onda je vrednost izvoza i uvoza veća nego godinu dana ranije i to za 9,2% i 10,1%, respektivno.
Izvor: SURS, Ilrika

INO:

Dow se oporavio 300 poena u petak, ali je nedeljni pad najgori u poslednje dve godine, Evropa u minusu
Tokom protekle nedelje na svetskim tržištima volatilnost je bila prilično izražena, a generalno se može uočiti nastavak negativne korekcije. Većina velikih globalnih berzi, nakon prethodne nedelje, u minusu je gledano od početka godine, jer su se dobici iz ranijeg pozitivnog trenda anulirali u poslednjih 10-ak trgovačkih dana.
Na Wall Streetu petak je završen u pozitivnom tonu, pošto je Dow uspeo da se oporavi oko 300 poena, ali je uprkos tome, prethodna nedelja za njega bila najlošija u poslednje dve godine. S&P500 je dobio 1,49% u petak a NASDAQ 1,44%.
Tehnološke akcije su imale solidne performanse u petak, a sve pod pozitivnim utiskom investitora nakon objave rezultata od strane kompanije Nvidia, koja je objavila bolje od očekivanih brojeva Akcija je dobila 7% na vrednosti.
Amazon se sprema da uvede servis dostave za biznis korisnike, te će tako stati na crtu kompanijama poput FedEx-a i UPS-a, prenosi Wall Street Journal. Akcije FedEx-a i UPS-a izgubile su 2,6% i 1,7%, respektivno dok je Amazon takođe bio u padu i to za 0,8%.
Kada su u pitanju robne berze treba istaći da je nafta bila u padu tokom cele nedelje, te je njena cena ubeležila najgori nedeljni padajući trend u poslednje dve godine. Ovo je za rezultat imalo i negativan sentiment i prodajni pritisak na akcijama naftnih kompanija. Američki West Texas (WTI), sada vredi 59,2 USD za barel (minus 3,2% n/n).
Evropske berze bile su mahom u minusu u petak , a razlog je tradicionalno praćenje trenda sa NYSE od prethodnog dana. Negativan sentiment očitavao je zabrinutost zbog trenutnih oštrih oscilacija na tržištima a i od rastućih kamatnih stopa. Stoxx600 izgubio je 1,45% u petak.
Akcije poznate kozmetičke kuće, L’Oreal, bile su među retkim dobitnicima. Kompanija je objavila da su joj prihodi u četvrtom kvartalu porasli za 5,5%, na like-to-like bazi (povećanje bez efekata akvizicija, efekata ekspanzije drugih veštačkih načina), što je bolje od očekivanog. Kompanija očekuje da će se i u 2018. nastaviti rast.
Od makro podataka izdvajamo da je sektor građevinarstva u Nemačkoj, prema podacima za novembar 2017, porastao za solidnih 8,5% na godišnjem nivou a broj zaposlenih u ovom segmentu je porastao za 2,3%, takođe na godišnjem nivou.
Izvor: CNBC, Ilirika

Arhiv

1 2 3 4 5 6 ... 61 62 63 »