Kolačići

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi prikupljanja podataka o posetama. Izaberite opciju »Nastavi« ili na ovom linku isključite upotrebu kolačića. Nastavi
  RS  
ILIRIKA web stranice
ILIRIKA Beograd, SRB
SRpski
ILIRIKA Ljubljana, SLO
Slovenščina English Deutsch Italiano Français русский 仲文 zhongweg
ILIRIKA Skopje, MKD
MAKEDONSKI

Vršilac usluge  

Vršilac usluge portfolio menadžmenta je
ILIRIKA d.d., Slovenska cesta 54a, Ljubljana Slovenija, koja uspešno pruža uslugu individualnog portfolio menadžmenta za klijente više od 20 godina.

Dnevni izveštaj 13.02.2018

Datum objave: 13.02.2018

SERBIA:

Za D&B Srbija i dalje u grupi zemalja sa umerenim rizikom poslovanja - Direktne strane investicije povećane 12,9%
Bonitetska kuća Dun & Bradstreet danas je saopštila da Srbiju i dalje svrstava u grupu zemalja s umerenim rizikom poslovanja i stabilnim rejtingom i da je pohvalno što su direktne investicije u zemlji povećane 12,9% na godišnjem nivou. Istoj grupi u regionu pripadaju i Hrvatska, Bugarska, Mađarska, Makedonija, Albanija i Rumunija. Bolji rejting u regionu ima Slovenija, koja je okarakterisana kao zemlja blagog rizika. Niži rejting od Srbije u regiji ima Bosna i Hercegovina, kao zemlja veoma visokog rizika.
Izvor: Ekapija

MMF: Nedostatak javne infrastrukture na Zapadnom Balkanu prepreka za brži rast
Analiza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pokazala je da je nedostatak osnovne javne infrastrukture u regionu Zapadnog Balkana značajna prepreka za brži ekonomski rast, saopštio je MMF. Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Srbija imaju nedovoljno razvijene transportne, energetske i telekomunikacione mreže u odnosu na prosek Evropske unije. Zapadni Balkan zaostaje za evropskim prosekom kada se radi o podržavanju ekonomskog razvoja adekvatnom infrastrukturom - navodi se u saopštenju. Kako je ocenjeno, bolje transportne, energetske i telekomunikacione mreže pomogle bi zemljama Zapadnog Balkana da podignu produktivnost, ostvare bolju integraciju u tokove svetske trgovine i učine region atraktivnijim za strane investicije.
Izvor: Ekapija

Beogradska berza do kraja marta pokreće crowdfunding platformu
Beogradska berza će do kraja marta tržištu u Srbiji ponuditi "crowdfunding" platformu, svojevrsnu berzu za finansiranje startapova i mikro, malih i srednjih preduzeća u saradnji sa jednom od vodećih platformi te vrste u svetu. Direktor Beogradske berze Siniša Krneta rekao je za agenciju Beta da je cilj tog poslovnog poteza da mlade inovativne kompanije i početnici mogu da dođu do sredstava za dalji rast i razvoj.
Izvor: Ekapija, Belex

REGION:

SBITOP se oporavio 1,84% na jučerašnjem trgovanju
Slovenački indeks SBITOP se na jučerašnjem trgovanju oporavio za 1,84%, a nakon loše nedelje iza nas. Akcije koje su najviše dobile na vrednosti bile su SavaRe i Krka, sa rastom od 4,29% i 3,57%, respektivno. Među dobitnicima su još bili I Petrol i Luka Koper sa skokovima od 2,64% i 1,65%, respektivno kao i Telekom Slovenije koji je skočio 0,23%. Najveći gubitnici bili su Cinkara Celje, sad padom od 1,94% i Triglav sa padom od 0,99%.
Izvor: Ilirika

Industrijska proizvodnja u Sloveniji u decembru 2017 porasla 12,2% g/g
Prema poslednjem izveštaju STA, industrijska proizvodnja u decembru je povećana za 2,7% na mesečnom nivou a na godišnjem nivou je taj rast iznosio 12,2%. Najveći rast ostvaren je u prerađivačkoj industriji, i to od 13,3% g/g a pad je ostvaren u rudarstvu i proizvodnji električne energije, gasa i termoenergije, i to od 31,% i 0,6% g/g, respektivno. Inače u istom mesecu je proizvodnja za 32,2% viša nego što je to bio prosek u 2010. godini.
Izvor: Ilirika

INO:

Dow se oporavio za 400 poena nakon najgore nedelje u poslednje dve godine, Evropa prati trend
Solidan oporavak indeksa viđen je tokom jučerašnjeg trgovanja na Wall Streetu, pošto su investitori očito rešili da iskoriste nedavni pad kako bi pojačali pozicije na određenim akcijama u uverenju da su još uvek jeftine, imajući u vidu trenutne nivoe valuacija i perspektive budućeg poslovanja. Dow je skočio 1,7% a S&P500 1,39%. NASDAQ je dobio 1,56%.
Od korporacijskih objava izdvajam one iz Amazona da kompanija namerava da otpusti nekoliko stotina radnika, uglavnom u svom sedištu u Sijetlu. Namera kompanije je da redukuje osoblje u segmentima koji ne rastu dovoljno brzo i poveća tamo gde je rast bolji i veći.
Makorekonomskih objava nije bilo ali investitori očekuju sa nestrpljenjem podatke o inflaciji, koji će biti objavljeni u sredu. Objava se očekuje u 8:30h po američkom vremenu, pre podne.
Evropske berze završile su ponedeljak u pozitivnom tonu. Došlo je do izvesnog oporavka, nakon teške nedelje iza nas. Pan-evropski Stoxx600 dobio je 1,17% a skoro svi sektori bili su u plusu. Akcije hemijskih kompanija prošle su najbolje, zbog činjenice da je nekoliko njih dobilo povećanje rejtinga od strane banka ili investicionih kuća. Sektor bazičnih resursa i energije takođe je bio među bolje performiranim usled skoka cena metala i nafte. Na berzi u Londonu, kompanije poput Anglo American, BHP Billiton i Rio Tinto dobile su po 2% i više, svaka.
Akcije danskog operatera, DTC, skočile su čak 13,4% a nakon vesti da su danski penzioni fond i kompanija Macquarie Infrastructure & Real Assets inicirale ponudu za preuzimanje. Menadžment telekoma je predložio akcionarima da prihvate ponudu.
Kada su u pitanju objave rezultata, Heineken, poznato ime iz sveta pića, završio je 2017. godinu sa profitom koji je za četvrtinu veći nego u 2016. Razlog ovome je bolja prodaja brendiranih proizvod a iz segmenta piva, na gotovo svim tržištima. Neto profit u 2017. je dosegao 1,93 milijarde EUR, +25,6% g/g.
Izvor: CNBC, Ilirika

Arhiv

1 2 3 4 5 6 ... 61 62 63 »