Kolačići

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi prikupljanja podataka o posetama. Izaberite opciju »Nastavi« ili na ovom linku isključite upotrebu kolačića. Nastavi
  RS  
ILIRIKA web stranice
ILIRIKA Beograd, SRB
SRpski
ILIRIKA Ljubljana, SLO
Slovenščina English Deutsch Italiano Français русский 仲文 zhongweg
ILIRIKA Skopje, MKD
MAKEDONSKI

Vršilac usluge  

Vršilac usluge portfolio menadžmenta je
ILIRIKA d.d., Slovenska cesta 54a, Ljubljana Slovenija, koja uspešno pruža uslugu individualnog portfolio menadžmenta za klijente više od 20 godina.

Dnevni izveštaj 08.03.2018

Datum objave: 08.03.2018

SERBIA:

NBS: Pomeranje sednice Izvršnog odbora Narodne banke Srbije
Sednica Izvršnog odbora na kojoj se odlučuje o referentnoj kamatnoj stopi, a koja je, prema Okvirnom kalendaru održavanja sednica Izvršnog odbora Narodne banke Srbije za 2018. godinu, trebalo da bude održana 8. marta, zbog obaveza članova Izvršnog odbora biće održana 14. marta. Na prethodnoj sednici odbor je odluči da referentnu stopu zadrži na nivou od 3,5%.
Izvor: NBS

Srbija unapređuje saradnju sa Albanijom posle 30 godina - Ministri poljoprivrede najavljuju dva sporazuma
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović je u Tirani sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Albanije Nikom Pelešijem razgovarao o unapređenju saradnje dve zemlje, saopšteno je iz njegovog kabineta. Istaknuto je da je susret delegacija Srbije i Albanije prvi posle trideset godina, zbog čega je dalji razvoj trgovinske razmene dve zemlje od velikog značaja. Nedimović je istakao da je za Srbiju važan izvoz svinjskog mesa, ali i otvaranje tržišta na kojima srpski proizvodi nisu prisutni.
Izvor: Ekapija

Continental otvorio Centar za istraživanje u Novom Sadu - Nemci zapošljavaju još 500 radnika
Nemačka kompanija Continental otvorila je danas u Novom Sadu Centar za istraživanje i razvoj, a kako je rečeno na otvaranju, dve poslovne jedinice baviće se razvojem sistema elektronske kontrole enterijera vozila i razvojem sistema elektronske kontrole bezbednosti vozila. Kompanija je već angažovala 100 inženjera za visokotehnološke projekte i razvoj proizvoda u Novom Sadu, rečeno je na otvaranju.
Izvor: Ekapija

REGION:

Kompanije sa solidnim dividendama u Sloveniji objavile profite – izgledi za dividende ostaju dobri
Dve slovenačke kampanje koje isplaćuju solidne dividende već su objavile profite za prošlu godinu. Triglav je ostvario neto profit u 2017. koji će omogućiti kompaniji da isplati dividendu od 2,5 EUR po akciji što daje dividendi prinos od 7,68%. Petrol je juče objavio dobre rezultate sa indikacijama da bi dividenda moga biti povećana za 10%, što bi vodilo u prinos od 4,6%, u ovom slučaju.
Izvor: Ilirika

SBITOP korigovan za 0,12%
Slovenački SBITOP izgubio je juče 0,12% i spustio se na 809,49 poena. Najtrgovanija akacija je bila Krka, koja je izgubila 1,05%. Najveći dobitnik dana bio je Petrol, koji je skočio 1,78%, usled objave dobrih rezultata i dobrih izgleda za dividendu.
Izvor: Ilirika

Slovenački Petrol ostvario snažan rast prihoda u 2017.
Slovenačka energetska grupa Petrol lani je zabiležila 4,5 milijardi eura prihoda od prodaje, što je 17 posto više nego godinu dana pre, dok je čista dobit povećana za 12 posto, objavila je juče najveća slovenačka kompanija po prihodima. Čista dobit Petrola od 81,1 milion eura zahvaljuje se snažnom rastu prihoda od prodaje. Petrol je u 2017. prodao naftnih derivata u vrednosti od 3,4 miliona eura, što je pet posto više nego godinu dana prije, a prodao je i 1,3 teravatsati zemnog plina, 151.000 tona tečnog plina, 21 teravatsat električne energije, te 140,8 hiljada megavata toplotne energije. Tako je prodajom energenata i proizvoda od nafte ostvarena većina prihoda, dok su prihodi od prodaje trgovačke robe lani povećani za 7 posto, na 538,3 miliona eura, pokazuje nerevidirani poslovni izveštaj kompanije za 2017., koji je prihvatio nadzorni odbor.

INO:

Wall Street u blagom padu nakon nagoveštaja da bi Kanda i Meksiko mogli biti izuzeti iz predviđanih carinskih mera u SAD, Evropa u plusu nakon pretnji kontramerama, Renault skočio 5,6%
Indeksi na Wall Streetu završili su juče u blagom minusu, premda je inicijalni pad bio solidan. Najava da bi Kanada i Meksiko mogli biti izuzeti iz predviđanih mera za uvođenje zaštitnih tarifa, donekle je ohrabrila investitore te je Dow izgubio do kraja dana 0,33% a S&P500 samo 0,05%, dok je Nasdaq završio u plusu od 0,33%, usled rasta na Alphabetu i Facebooku.
Glavni ekonomista Bele kuće, Gary Cohn podneo je ostavku na to mesto i napustio administraciju Donalda Trampa. Razlog ovome je to što se Cohn nije slagao sa Trampovim predlogom oko uvođenja zaštitnih tarifa i ranije je već bio najavio a će podneti ostavku, ukoliko predsednik bude bio čvrsto rešen da plan o tarifama sprovede u delo.
Od ostalih vesti izdvajamo da je prema agencijama ADM i Moody, privatni sektor u SAD tokom februara dodao 235,000 novozaposlenih, što je više od očekivanih 195,000.
Od korporacijskih novosti, izdvajamo da je H&R Block skočio 11,5%, nakon što je kompanija objavila manji od očekivanog gubitka u četvrtom kvartalu. Kompanija koja se bavi softverima za dizajn, Autodesk, je takođe objavila manji od očekivanog gubitka u poslednjem kvartalu 2017. i to je bio razlog da ova akcija skoči na jučerašnjem trgovanju 14,9%.
Evropske berze završile su dan u blagom plusu a nakon što je Evropa i zvanično zapretila kontra merama SAD-u u slučaju stvarnog uvođenja carinskih barijera. Pan-evropski Stoxx600 dobio je 0,36% na vrednosti a većina sektora bila je u plusu.
Akcije proizvođača automobila ponovo su bile među najbolje performiranim pa je ceo sektor dobio 0,6% na vrednosti. Renault je bio predvodnik rasta obzirom da je inicijalno skočio 8% nakon objave Reutersa da će udeo Francuske države u kompaniji biti prodat Nissanu, koji je inače strateški partner Renaulta. Kasnije je međutim ovaj skok ublažen pošto su trejderi shvatili da nema zvanične potvrde i planova na ovu temu iz kompanije, te je dnevni skok bio 5,64%.
Kompanije iz segmenta bazičnih resursa izgubile su u proseku po 0,2% zbog strahovanja od uvođenja protekcionističkih mera u SAD. Fresnillo, Randgold Resources i Hydro bili su najgore performirani u ovom sektoru.
Kompanija Rolls-Royce je dobila više od 11%, nakon što je objavila da se nalazi na sasvim dobrom putu da ostvari planirane performanse do 2020 godine. Pored ovoga, Rolls-Royce je objavio i poslovnu dobit koja je bolja od očekivane te je i to bio razlog za ovoliki skok akcije.
Izvor: CNBC, Ilirika

Arhiv

1 2 3 4 5 6 ... 66 67 68 »