Kolačići

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi prikupljanja podataka o posetama. Izaberite opciju »Nastavi« ili na ovom linku isključite upotrebu kolačića. Nastavi
  RS  
ILIRIKA web stranice
ILIRIKA Beograd, SRB
SRpski
ILIRIKA Ljubljana, SLO
Slovenščina English Deutsch Italiano Français русский 仲文 zhongweg
ILIRIKA Skopje, MKD
MAKEDONSKI

Vršilac usluge  

Vršilac usluge portfolio menadžmenta je
ILIRIKA d.d., Slovenska cesta 54a, Ljubljana Slovenija, koja uspešno pruža uslugu individualnog portfolio menadžmenta za klijente više od 20 godina.

Dnevni izveštaj 09.03.2018

Datum objave: 09.03.2018

SERBIA:

Kostić ponovio da hoće deo Agrokora - Ulaganja u Sloveniju i Crnu Goru važnija od kupovine PKB-a
MK grupa zainteresovana je za kupovinu Agrokorovih firmi koje se bave oblastima u kojima imamo dugogodišnje iskustvo, a to se pre svega odnosi na poljoprivrednu proizvodnju i preradu, kaže Miodrag Kostić, predsednik MK grupe. Konkretni koraci zavise od ponude i od toka samog procesa prodaje. Nemamo ambicije da kupujemo Agrokor u celosti, već samo one delove koji će doprineti jačanju konkurentnosti naše kompanije na evropskom i regionalnom tržištu - rekao je prvi čovek MK group.
Izvo: Ekapija

ENHL: Sheikh Mubarak bin Fahad Al-Thani, ambasador Katara u Srbiji - Pripreme za Svetsko prvenstvo u fudbalu šansa za srpske kompanije
Srpske građevinske kompanije mogle bi da pronađu svoje mesto na velikim infrastrukturnim projektima koji se, u sklopu priprema za organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu 2022, odvijaju u Kataru, kaže u razgovoru za portal eKapija ambasador Katara u Srbiji Sheikh Mubarak bin Fahad Al-Thani. Na ovim ogromnim projektima rade grupacije vodećih stranih kompanija - objašnjava Al-Thani i dodaje da bi firme iz Srbije trebalo da potraže mogućnost za saradnju sa međunarodnim kompanijama koje već rade na razvoju ovih projekata.
Izvor: Ekapija

U Srbiji će biti regionalni centar za održavanje „Erbasovih“ helikoptera
Zavod „Moma Stanojlović“ biće regionalni centar za održavanje „Erbasovih“ helikoptera, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji se sastao sa Sezarom Sančezom Lopezom, potpredsednikom kompanije „Erbas“ za jugoistočnu Evropu i Izrael. Ministar je dodao da je posebno značajno što se saradnja s renomiranom kompanijom diže na viši nivo, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.
Izvor: Sputnjik.rs

REGION:

SBITOP dobio 0,93%
Slovenački SBITOP dobio je juče tokom trgovanja 0,93% i stigao do 817,01 poena. Najveći skok zabeležilo je Gorenje, od čak 12,84%, usled objave da je za strateško partnerstvo sa kompanijom pristiglo za sada 4 neobavezujućih ponuda. Među dobitnicima je bila takođe i Intereuropa sa skokom od 1,92%.
Izvor: Ilirika

Gorenje primilo četiri ponude za strateško partnerstvo
Slovenski proizvođač kućanskih aparata Gorenje dobio je četiri ponude za potencijalno strateško partnerstvo do srede, kada je istekao rok za prikupljanje neobavezujućih ponuda, izvestila je RTV Slovenije. Svi ponuđači su aktivni u industriji kućanskih aparata i dolaze iz Azije. Gorenje će do 13.marta pregledati primljene ponude, nakon čega će izabrani potencijalni ulagači biti pozvani na due diligence. Nakon objave ove vesti akcije Gorenja na Ljubljanskoj berzi skočile su 8,56 posto. Početkom februara list Finance je izvestio da najveći kineski proizvođač bele tehnike Haier već provodi due dilligence Gorenja i njegovih zavisnih kompanija, ili to za njega čini neka od konsultantskih kuća.
Izvor: Seebiz

Intereuropa ostvarila prihod od 150 miliona EUR
Grupa Intereuropa ostvarila je u 2017. godini prihod od 150 miliona EUR, što je za 11% bolje nego godinu dana ranije i 5% više od planiranog izvestila je kompanija. EBITDA je ostala na nivou od 13,2 miliona EUR a kompanija je uspela da redukuje neto dug za 9% na 67,1 milion EUR. Poslovna dobit je međutim bila negativna i iznosi 1,6 miliona EUR i ista je kao i u 2016. a razlog ovome je gubitak na revaluaciji fiksne aktive. Sama matična kompanija zabeležila je u 2017. neto profit od 340 hiljada EUR.
Izvor: Ilirika

25% plus jedna akcija u Dežalnoj Banci prodati
SKUPINA PRVA, d.d. i Prva osebna zavarovalnica, d.d. kupile su 25% plus jedna akcija u Dežalnoj Banci Slovenije. Uz to, SKUPINA PRVA, d.d. je kupila 9% a ostatak je pripao Prvoj osebnoj zavarovalnici.
Izvor: LJSE, Ilirika

INO:

Wall Street u plusu nakon što je Tramp potpisao akt o zaštitnim merama koje isključuju Kanadu i Meksiko, Evropa u plusu četvrti dan zaredom nakon odluke ECB da zadrži kamatu na 0%
Indeksi na američkim berzama završili su četvrtak u plusu a nakon što je Tramp potpisao akt o uvođenju zaštitnih tarifna na uvoz aluminijuma i čelika, ali ne uključujući Kanadu i Meksiko i ostavljajući vrata da možda i još neka zemlja bude izuzeta. S&P500 je dobio 0,45%, dosegnuvši 2.738 poen a Dow je skočio 0,38%. Nasdaq je završio u plusu od 0,4%.
Od korporacijskih novosti izdvajamo da je Cigna, kompanija sa polja zdravstvenog osiguranja, najavila da planira da kupi Express Scripts za 67 milijarde USD u kešu i akcijama. Akcije Express Scriptsa skočile su više od 8% nakon ove vesti. Cigna je prošle godine pokušala da kupi Anthem ali je regulatorno telo zabranilo ovu mogućnost obrazlažući da bi se time mogla narušiti konkurencija na tržištu.
Od makro vesti izdvajamo da je broj onih koji su prijavili nezaposlenost u prethodnoj nedelji skočio za 21,000 na 231,000, te je tako brojka odskočila na gore od 48-godišnjeg minimuma. Inače investitori takođe iščekuju da vide i izveštaj o tome koliko je na mesečnom nivou ekonomija dodala novih uposlenih radnika. Ekonomisti očekuje da to bude oko 200,000.
Evropa je takođe završila dan u plusu ali je sada u fokusu investitora bila odluka ECB o kamatnoj stopi. Naime, ECB je odlučila da referentna kamatna stopa ostane na 0% dok se program otkupa obveznica neće menjati. Kako je banka takođe saopštila, očekuje se da rast ekonomija u evro zoni bude i dalje solidan ali je projektovano da stopa rasta BDP-a sa 2,5% u 2017 padne na 1,7% u 2020. Stoxx600 skočio je 1,07%, dok su svi sektori osim bazičnih resursa i maloprodaje bili u plusu.
Bazični resursi bili su najgore performirani sektor ne samo zbog toga što je Tramp potpisao akt o zaštitnim tarifama već i zbog toga što podaci pokazuju da je Kina u toku prošlog meseca uvezla za 16% manje rude gvožđa, nego u januaru. PHB Billiton je izgubio 2,6%, reagujući na ovu vest.
Hugo Boss je izgubio 6,8% nakon što je objavio svoje rezultate, a padu je kumovala najava kompanije da za 2018. godinu mora biti oprezna po pitanju predviđanja rezultat jer se trenutno dosta ulaže u prodavnice i web prodaju.
Izvor: CNBC, Ilirika

Arhiv

1 2 3 4 5 6 ... 66 67 68 »