Kolačići

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi prikupljanja podataka o posetama. Izaberite opciju »Nastavi« ili na ovom linku isključite upotrebu kolačića. Nastavi
  RS  
ILIRIKA web stranice
ILIRIKA Beograd, SRB
SRpski
ILIRIKA Ljubljana, SLO
Slovenščina English Deutsch Italiano Français русский 仲文 zhongweg
ILIRIKA Skopje, MKD
MAKEDONSKI

Vršilac usluge  

Vršilac usluge portfolio menadžmenta je
ILIRIKA d.d., Slovenska cesta 54a, Ljubljana Slovenija, koja uspešno pruža uslugu individualnog portfolio menadžmenta za klijente više od 20 godina.

Dnevni izveštaj 12.03.2018

Datum objave: 12.03.2018

SERBIA:

Suficit budžeta Srbije u januaru 22,1 milijarda dinara
Suficit budžeta Srbije u januaru ove godine je iznosio 22,1 milijardi dinara jer su prihodi bili 86,6 milijardi, a rashodi 64,5 milijardi RSD, objavilo je u petak Ministarstvo finansija. Poreski prihodi su bili 77,7 milijardi RSD, a najveći deo je po osnovu uplate PDV od 32,7 milijardi dinara i akciza od 31,4 milijarde RSD. Budžetom je ove godine predviđen deficit od 28,4 milijarde RSD tačnije 0,6% BDP-a.
Izvor: Beta

JESV: Jedinstvo Sevojno otkupoilo još 100 sopstvenih akcija
Jedinstvo Sevojno (JESV), građevinska kompanija, izvestila je da je na organizovanom tržištu otkupila još 100 sopstvenih akcija, po ceni od 5.000 RSD po akciji. Kompanija sada ukupno poseduje 20.604 sopstvenih akcija ili 6,76%.
Izvor: Belex, Ilirika

ENHL: Slovenia insurer Sava Re buys Serbian rival Energoprojekt Garant
Slovenian insurer Sava Re said on Friday it had bought 93 percent of Serbian insurer Energoprojekt Garant a.d., which specialises in construction and liability insurance. "The purchase is a part of Sava Re's strategic goal to strengthen its position in the markets where it is present," the company said. It did not disclose the value of the deal. It also said it planned to buy the remaining shares in Energoprojekt Garant and merge it with Sava Re's other company in Serbia, Sava Nezivotno Osiguranje a.d.o.
Source: Nasdaq, Ilirika

REGION:

SBITOP dobio 0,14%
Slovenački SBITOP dobio je u petak 0,14% i stigao do 818,12 poena. Najveći dobitnika bila je SavaRe, koja je objavila dobre rezultate za 2017. godinu. Triglav je takođe objavio dobre rezultate i bio drugi najveći dobitnik dana sa skokom od 0,63%. Krka je takođe bila među većim dobitnicima sa rastom od 0,35%.
Izvor: Ilirika

Petrol će platiti 16 EUR po akciji u vidu dividende, Rezultati SavaRe i Triglava takođe idu u prilog većim dividendama
Ukupni profit koji je Petrol iz Slovenije ostvario u 2017. godini iznosi 32,9 miliona EUR i biće distribuiran akcionarima kao dividenda. Bruto dividenda po akciji uznosiće 16 EUR a predlog treba da odobri Skupština.
Izvor: Petrol, LJSE, Ilirika

SavaRe u 2017. ostvarila neto profit od 31,1 miliona EUR, -5,5% g/g
Osiguravajuća kompanija iz Slovenije, SavaRe, ostvarila je u 2017. godini neto profit od 31,1 miliona EUR, što je za 5,5% manje nego godinu dana ranije. Pad je posledica povećanja isplata šteta koje su nastale kao posledica vremenskih nepogoda. Inače poslovanje u prethodnoj godini obeleženo je rastom premija na svim tržištima. Profiti zavisnih društava su u planiranim brojevima. Na nivou grupe je u toku prethodne godine prikupljeno ukupno 517,2 miliona EUR premije, što je povećanje od 5,5% na godišnjem nivou i za 4,7% više nego što je planirano.
Izvor: LJSE, Ilirka

INO:

Dobar izveštaj sa tržišta rada u SAD rezultirao pozitivnim tonom na Wall Streetu i evropskim berzama
Indeksi na američkim berzama završili su u petak u plusu nakon što je izveštaj sa tržišta rada bio značajno bolji od očekivanog. Dow je skočio 1,77%, a za vrlo sličan procenat uvećana je i vrednost S&P500 (+1,74%), dok je Nasdaq napredovao 1,8%.
Broj novo-zaposlenih u SAD porastao je u februaru za 313 hiljada, što je značajno boje od očekivanih 200 hiljada. Zaposlenost je porasla u sektorima građevinarstva, maloprodaje, profesionalnim i biznis uslugama, manufakturi, finansijama i rudarstvu. Stopa nezaposlenosti je u februaru na nivou od 4,1%, što je i dalje 17-ogodišnji minimumu i samo malo više od očekivanih 4%.
Od korporacijskih novosti izdvajamo da je Goldman Sachs dobio 1,7% na vrednosti nakon što je objavljeno da će sadašnji direktor Lloyd Blankfein napustiti banku do kraja godine. Sa druge strane, direktor Boeinga, Dennis Muilenburg, izjavio je da kompanija ima toliko keša da bez problema može sprovesti kupovinu neke od firmi iz iste ili slične branše, poput brazilskog Embraer-a. Akcije Boeinga dobile su u petak 1,7% na vrednosti.
Evropske berze takođe su završile petak u plusu, prateći vesti o dobrim kretanjima na tržištu rada u SAD. Pan-evropski Stoxx600 dobio je 0,43% u petak, a na nedeljnom nivou je porastao 3%.
Gledajući na pojedinačne akcije, nemačke kompanije Schaeffler i Continental pretrpele su pad (-2,5% i -1,3%) a nakon što je CFRA Research snizio rejting za njih.
GVC Holdings skočio je 5% a nakon što je objavljeno da je kompanija ostvarila rast prihoda od 17%. Ova kompanija aktivna je na polju online klađenja i takođe je izvestila da je najveći rast ostvaren na polju bwin.party business, koji je kupljen pre tri godine.
Od makro objava iz Evrope izdvajamo da je nemački trgovinski suficit povećan na 17,4 milijarde u januaru 2018. Naspram 14,6 milijarde iz januara 2017. Razlog ovome je brži rast izvoza od uvoza u posmatranom periodu.
Izvor: CNBC, Ilirika

Arhiv

1 2 3 4 5 6 ... 66 67 68 »