Kolačići

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi prikupljanja podataka o posetama. Izaberite opciju »Nastavi« ili na ovom linku isključite upotrebu kolačića. Nastavi
  RS  
ILIRIKA web stranice
ILIRIKA Beograd, SRB
SRpski
ILIRIKA Ljubljana, SLO
Slovenščina English Deutsch Italiano Français русский 仲文 zhongweg
ILIRIKA Skopje, MKD
MAKEDONSKI

Vršilac usluge  

Vršilac usluge portfolio menadžmenta je
ILIRIKA d.d., Slovenska cesta 54a, Ljubljana Slovenija, koja uspešno pruža uslugu individualnog portfolio menadžmenta za klijente više od 20 godina.

Dnevni izveštaj 13.03.2018

Datum objave: 13.03.2018

SERBIA:

Fiat najveći izvoznik u prva dva meseca 2018.
Najveći izvoz iz Srbije u prva dva meseca ove godine ostvarila je kompanija Fiat Chrysler Automobiles (FCA) sa 140,5 mil EUR, objavilo je Ministarstvo finansija. Odmah za Fiatom, slede HBIS grupa (Železara Smederevo) sa 132,8 mil EUR i kompanija Tigar iz Pirota sa 64 mil EUR. Ukupna vrednost izvoza 15 najvećih izvoznika iz Srbije u prva dva meseca ove godine iznosila je 707,4 mil EUR.
Izvor: Ekapija

Potpisan memorandum o rekonstrukciji pruge Beograd-Zagreb - Radovi na teritoriji Srbije vredni oko 250 mil EUR
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisala je sa ministrom mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Olegom Butkovićem Memorandum o saradnji na unapređenju železničkog saobraćaja, koji predviđa zajedničku rekonstrukciju pruge Beograd-Zagreb. Za rekonstrukciju pruge na teritoriji Srbije biće potrebno oko 250 mil EUR na teritoriji Hrvatske nešto više. U Infrastrukturi železnice Srbije je ranije rečeno Tanjugu da je pruga Beograd-Zagreb kroz Srbiju dvokolosečna, elektrificirana i projektovana za brzine od 120 km na sat.
Izvor: Ekapija

NBS: Međugodišnja inflacija u februaru 1,5%
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, mesečna inflacija u februaru iznosila je 0,3%. Kretanje potrošačkih cena u februaru bilo je opredeljeno sezonski očekivanim poskupljenjem voća i povrća i pojeftinjenjem odeće i obuće i svežeg mesa, kao i povećanjem cena cigareta i naftnih derivata. Međugodišnja inflacija je nastavila da pada, što je u skladu sa očekivanjima Narodne banke Srbije, i u februaru je iznosila 1,5%. Na slabe inflatorne pritiske ukazuje i bazna inflacija (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta), koja je ostala niska i stabilna, i u februaru je iznosila 1,3% međugodišnje.
Izvor: NBS

REGION:

SBITOP stabilan na 818,1
Slovenački SBITOP u ponedeljak je ostao stabilan na 818,1 poen te dnevna promena iznosi 0%. Indeks je inicijalno gubio na vrednosti ali se do kraja dana vratio na startnu vrednost od 818, 1 poen. SavaRe bila je dobitnik dana sa skokom od 1,17%, dok je Intereuropa apsolutni gubitnik sa padom od 8,96%.
Izvor: Ilirika

INO:

Dow izgubio 157 poena, Evropa u blagom plusu
Američki indeks Dow Jones, izgubio je u ponedeljak 157 poena ili 0,62%, a kao rezultanta još uvek postojeće zabrinutosti investitora oko mogućih trgovinskih tenzija, zbog ozvaničenja uvođenja zaštitnih tarifa na uvoz aluminijuma i čelika u SAD. Najveći gubitnici iz Dow krope bili su Boeing, Caterpillar i United Technologies, koji isu listom izgubili nešto preko 2%. S&P500 je takođe bio u minusu i to od 0,1% dok je Nasdaq dobio 0,4%.
Od korporativnih novosti izdvajamo da će David Solomon biti novi direktor Goldman Sachsa a, pošto će se trenutni direktor Harvey Schwartz, povući u penziju. Akcije ove banke skočile su 1% na jučerašnjem trgovanju.
Prema ocenama analitičara, novi film Stivena Spliberga, "Ready Player One", mogao bi bitno da utiče na pozicije prihoda kompanija AMD i Nvidia, tačnije na povećanu potražnju za VR headsetovima, koji u sebi sadrže grafičke procesore iz AMD i Nvidie.
Evropske berze završile su početak nedelje u blagom plusu, pošto se investitori ovoga puta nisu naročito obazirali na tenzije oko zaštitnih tarifa u SAD već su u fokusu bila trgovanja na pojedinim akcijama. Pan-evropski Stoxx600 skočio je 0,25% a većina sektora bila je u pozitivnoj teritoriji.
Kada su u pitanju individualne korporativne vesti iz Evrope, Aryzta, prehrambena kompanija iz Švajcarske, je objavila rastući gubitak za drugo polugođe 2017, te je izgubila 2,3% na jučerašnjem trgovanju. Deutsche Banka je dobila blagih 0,17% a nakon što je objavila cenovne raspone za inicijalnu javnu ponudu, za njenu diviziju asset managementa koja vredi, kako se procenjuje, oko 7 milijarde EUR.
Immarsat, kompanija iz segmenta mobilne satelitske komunikacije, izgubila je 5,3%, nakon što je CFRA Research smanjio procenu fer vrednosti akcije. Pad akcije uticao je i na nešto lošije performanse sektora telekoma, a snižavanje rejtinga na akciji dolazi praktično nakon objave rezultata kompanije od prošle nedelje.
Izvor: CNBC, Ilirika

Arhiv

1 2 3 4 5 6 ... 66 67 68 »