Kolačići

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi prikupljanja podataka o posetama. Izaberite opciju »Nastavi« ili na ovom linku isključite upotrebu kolačića. Nastavi
  RS  
ILIRIKA web stranice
ILIRIKA Beograd, SRB
SRpski
ILIRIKA Ljubljana, SLO
Slovenščina English Deutsch Italiano Français русский 仲文 zhongweg
ILIRIKA Skopje, MKD
MAKEDONSKI

Vršilac usluge  

Vršilac usluge portfolio menadžmenta je
ILIRIKA d.d., Slovenska cesta 54a, Ljubljana Slovenija, koja uspešno pruža uslugu individualnog portfolio menadžmenta za klijente više od 20 godina.

Dnevni izveštaj 14.05.2018

Datum objave: 14.05.2018

SERBIA:

NIS počinje traganje za naftom i gasom kod Zrenjanina i Žablja
Naftna industrija Srbije (NIIS) je najavila da će od polovine maja do polovine jula kod Zrenjanina i Žablja tragati za potencijalnim ležištima nafte i prirodnog gasa. Dušan Brstina iz Naučno-tehničkog sektora NIS je danas rekao novinarima u Zrenjaninu da će to biti seizmička ispitivanja na istražnom području "Turija 4" od 720 kvadratna kilometra. Pored Zrenjanina i Žablja, to je i područje Vrbasa, Novog Sada, Bačkog Petrovca, Temerina i Titela. Kod Zrenjanina ispitivanja će biti u Tarašu, Elemiru i Aradcu.
Izvor: Beta

NBS: Devizne rezerve u aprilu 10,4 milijarde EUR
Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju aprila iznosile su 10,4 milijarde EUR, što je za 194,4 miliona evra više nego na kraju marta. Time se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 189 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, i gotovo je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama. Značajna je činjenica da je povećanje deviznih rezervi ostvareno u ambijentu prevremenog razduženja države prema poveriocima Londonskog kluba (odliv u iznosu od 130,9 miliona evra) i neto razduženja po osnovu deviznih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem finansijskom tržištu (odliv od 24,4 miliona evra). Najveći doprinos povećanju deviznih rezervi potiče od priliva po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu (kupovina 215,0 miliona evra).
Izvor: NBS

RZS: Mesečna inflacija u Srbiji u aprilu 0,4 odsto, godišnja 1,1
Mesečna inflacija u Srbiji u aprilu je iznosila 0,4 odsto, a godišnja 1,1 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku. U poredjenju sa decembrom 2017. godine potrošačke cene su u aprilu bile veće sa 1,2 procenta. U aprilu su poskupeli odeća i obuća (2,1 odsto), hrana i bezalkoholna pića (0,7 odsto), transport (0,6 odsto), komunikacije (0,3 odsto) i nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (0,2 odsto). Pojeftinili su alkoholna pića i duvan i rekreacija i kultura (za po 0,1 odsto).
Izvor: NBS

REGION:

SBITOP dobio 0,775 u petak
Nakon velikog skoka zbog Gorenja od četvrtka, indeks SBITOP je dobio dodatnih 0,77% u petak, vođen rastom na Telekomu Slovenije od 3,32% i SaviRe od 2,29%. Najtrgovanija hartija bilo je Gorenje sa prometom od 1,8 miliona EUR a gubitnik dana je Mercator sa padom od 10%.
Izvor: LJSE, Ilrika

INO:

Dow ostvario najveći nedeljni rast od marta, Evropa takođe u plusu
Dow je završio u petak rastom od 0,37%, vođen skokovima na akcijama naftnih kompanija. Na nedeljnom nivou indeks je dobio 2,3%, što je najveći takav rast od marta. S&P500 je u petak završio 0,2% više dok je na nedeljnom nivou dobio 2,4%. Nasdaq je u sedmici uvećao vrednost za 2,7%, dok je u petak bio gotovo nepromenjen.
Akcije energetskih kompanija, u prvom redu naftnih, bile su u fokusu investitora u petak, a ceo sektor skočio je 3,8%. Ovo je posledica skoka cena nafte nakon odluke SAD da izađu iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.
Od korporacijskih novosti izdvajamo da je proizvođač čipova, Nvidia objavila bolje od očekivanih rezultata za prvi kvartal, međutim akcija je izgubila 2,2% na vrednosti i pored činjenice da je objavila i solidna očekivanja za predstojeći period.
Verizon, jedna od najvećih telekom operatera u SAD dobio je više od 3%, nakon što je JP Morgan podigao rejting akcije, fokusirajući se na dividendu i 5G planove, koji bi trebalo da podignu interesovanje investitora.
Evropske berze završile su petak takođe u plusu, pa je tako pan-evropski Stoxx600 dobio 0,38% a sektori su uglavnom završili u različitim pravcima.
Bazični resursi bili su najbolje performirani sektor u Evropi, pa je tako ArcelorMittal, skočio 2,3%, nakon što je objavio bolje od očekivanih rezultata za prvi kvartal tekuće godine. Ovo je pomoglo da ceo sektor skoči 1,7%.
Izvor: CNBC, Ilirika

Arhiv

1 2 3 4 5 6 ... 57 58 59 »