Kolačići

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi prikupljanja podataka o posetama. Izaberite opciju »Nastavi« ili na ovom linku isključite upotrebu kolačića. Nastavi
  RS  
ILIRIKA web stranice
ILIRIKA Beograd, SRB
SRpski
ILIRIKA Ljubljana, SLO
Slovenščina English Deutsch Italiano Français русский 仲文 zhongweg
ILIRIKA Skopje, MKD
MAKEDONSKI

Vršilac usluge  

Vršilac usluge portfolio menadžmenta je
ILIRIKA d.d., Slovenska cesta 54a, Ljubljana Slovenija, koja uspešno pruža uslugu individualnog portfolio menadžmenta za klijente više od 20 godina.

Dnevni izveštaj 06.08.2018

Datum objave: 06.08.2018

SERBIA:

Uskoro pregovori o minimalcu - Sindikati traže povećanje od 5.000 dinara
Sindikati će tražiti povećanje minimalne mesečne zarade za 5.000 dinara, i očekuju da u pregovorima, koji počinju za 10 dana, država pristane na rast od 2.500 dinara, piše Blic. Poslodavci, međutim, nude manje. Minimalna zarada trenutno iznosi 24.882 dinara, a prima je 350.000 radnika u Srbiji.
Izvor: Ekapija

Aukcija desetogodišnjih zapisa planirana za 7.avgust 2018
Ministarstvo finansija saopštilo je da planira da izvrši aukciju desetogodišnjih zapisa u iznosu od 11,5 milijarde RSD ili 97,5 miliona EUR, na dan 7.avgust tekuće godine. Zapisi će nositi kuponsku stopu od 5,87% a dospevaju na naplatu 8. februara 2028. godine. Poslednja aukcija bila je održana 6.jula, kada je prikupljeno 6,8 milijarde RSD po prosečnoj stopi prinosa od 4,85%.
Izvor: SeeNews, Ilirika

Građevina i poljoprivreda najviše doprinele privrednom rastu Srbije
U prvoj polovini godine privredni rast je veći od očekivanja s kraja prošle godine, kada se krojio ovogodišnji budžet. Umesto 3,5% dosad je u Srbiji stvoreno 4,5% više nego u istom periodu lane. Industrijska proizvodnja je porasla 2,6%, uslužne delatnosti 3,5%, poljoprivreda 11,7%, a vrednost izvedenih građevinskih radova i više od 25%. Glavni doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u prvoj polovini i drugom kvartalu ove godine su dali građevinarstvo, poljoprivreda i industrija - objašnjava ekonomista Miladin Kovačević. - Vrednost građevinskih radova je rasla više od 25%, očekujemo da će poljoprivreda u celoj godini imati rast od 9,9%, a možda i više. Industrija, iako je dinamika slabija, ima rast veći od četiri odsto. Može se očekivati da će rast BDP ove godine premašiti projekcije.
Izvor: Beta

REGION:

Hrvatska odlaže smanjenje stope PDV do 2020
Planirano smanjenje stope PDV-a u Hrvarskoj, od 25 posto na 24 posto biće verovatno odloženo do 2020 godine, najavio je premijer Plenković, uveren da će većini građana više odgovarati stopa od 13 posto na određene namirnice - povrće, voće, ribu i sveže meso te pelene pri čemu niži PDV na pelene tretira kao demografsku meru.
Izvor: SeeNews, Ilirika

INO:

Dow završio petak rastom od preko 100 poena, vođen daljim napredovanjem na Apple, Evropa u plusu takođe
Dalji skok na Applu, koji je sada već i premašio kapitalizaciju od 1 triliona, i rast na IBM, vodili su Dow indeks za 136 poena u plus zonu. S&P500 je dobio 0,5% a Nasdaq 0,1%. Pozitivan sentiment nije bio mogao biti do kraja narušen najavljenim tarifama iz Kine. Naime, kako prenose mediji, Kina će uvesti tarife na uvoz američkih proizvoda vrednih 60 milijarde USD, po stopama od 5 do 25% - uglavnom je reč o poljoprivrednim proizvodima ali i o metalima i hemijskim aplikacijama. Ovo se tumači kao odgovor na dalje uvođenje protekcionističkih mera u SAD.
A Ministarstvo rada, tačnije Labor Department je saopštio da je ekonomija SAD tokom jula dodala 157,000 zaposlenih, što je niže od očekivanih 190,000.
Evropske berze završile su petak u plusu, a pozitivna sentiment održao se zbog dobrih objava rezultata i impresija povodom Applovog rasta preko 1 triliona kapitalizacije. Stoxx600 dobio je 0,67% a skoro svi sektori su bili u zelenom.
Royal Bank of Scotland je skočila 2,9% nakon objave rezultata. Banke je saopštila da će po prvi put u poslednjih 10 godina isplatiti dividendu. Credit Agricole je objavila rast kvartalnog profita od 6,4% a akcija je dobila 2,55%.
Od marko podataka iz Evrope izdvajamo da su prihodi u maloprodaji porasli za 0,3% u junu a u odnosu na maj i 1,2% na godišnjem nivou.
Izvor: CNBC, Ilirika

Arhiv

1 2 3 4 5 6 ... 61 62 63 »