Kolačići

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi prikupljanja podataka o posetama. Izaberite opciju »Nastavi« ili na ovom linku isključite upotrebu kolačića. Nastavi
  RS  
ILIRIKA web stranice
ILIRIKA Beograd, SRB
SRpski
ILIRIKA Ljubljana, SLO
Slovenščina English Deutsch Italiano Français русский 仲文 zhongweg
ILIRIKA Skopje, MKD
MAKEDONSKI

Vršilac usluge  

Vršilac usluge portfolio menadžmenta je
ILIRIKA d.d., Slovenska cesta 54a, Ljubljana Slovenija, koja uspešno pruža uslugu individualnog portfolio menadžmenta za klijente više od 20 godina.

Dnevni izveštaj 08.01.2018

Datum objave: 08.01.2018

SERBIA:

AERO: Vinci dobio koncesiju za Aerodrom Beograd
Predsednica Vlade Ana Brnabić potvrdila je da je francuska kompanija VINCI pobedila na tenderu za koncesiju Aerodroma Beograd (AERO) i poručila da je reč o milijardu i po evra, što kroz finansije, što kroz investicije. Kako su objavili mediji pozivajući se na neimenovane izvore, "Vansi erports" je ponudio 501 milion EUR za koncesiju aerodroma na 25 godina, uz investicionu obavezu od 732 miliona EUR, dok će godišnja taksa na koncesiju iznositi od pet do 16 miliona EUR. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je dogovorom o koncesiji za beogradski aerodrom "Nikola Tesla" ostvaren ogroman uspeh, jer je Srbija uspela da dobije mnogo više novca od Hrvatske za zagrebački aerodrom, koja je zemlja EU. Dodaje da je to dobar signal investitorima. Vučić je ukazao da će vlada dobiti 417 miliona evra prihoda za budžet, a 84 miliona evra dobijaju građani Srbije - mali akcionari.
Izvor: RTS

Javni dug Srbije smanjen na 57% BDP-a
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u subotu (6. januara 2018. godine) da je nivo javnog duga Srbije pao na 57% BDP, što je ispod nivoa Mastrihta. To znači da Srbija više nije u grupi visoko zaduženih zemalja – rekao je Vučić novinarima nakon obilaska radova u Narodnom muzeju u Beogradu i dodao da će se vraćanje dugova nastaviti. U tom cilju, on je Vladi Srbije poželeo da novac zarađen od koncesije za Aerodrom Nikola Tesla ne potroši, već da ga iskoristi za vraćanje dugova i smanjenje javnog duga.
Izvor: Ekapija

Za unapređenje usluga Kontrole letenja Srbije i Crne Gore 35 miliona EUR od EBRD
Ilustracija Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je Kontroli letenja Srbije i Crne Gore SMATSA obezbedila zajam od 35 miliona EUR za unapređenje usluga u vazdušnoj plovidbi u ove dve države. Zajam će biti iskorišćen za finansiranje nadgradnje hardvera i softvera SMATSA-inog sistema za kontrolu letenja i sistema za obradu podataka, kao i za unapređenje sistema vazduhoplovne fiksne telekomunikacione mreže (AFTN) i sistema za razmenu poruka u vazduhoplovstvu (AMHS), saopšteno je iz EBRD.
Izvor: Ekapija

 

REGION:

Maloprodajne cene u Crnoj Gori zbog rasta PDV-a veće do 2%
Maloprodajne cene u delu crnogorskih marketa povećane su do dva odsto od 1. januara, kada je počela da se obračunava nova stopa PDV-a.Trgovci su, prema informacijama Dnevnih novina, uglavnom zadržali raniji iznos marže, ali ima i onih koji su promenu poreske stope iskoristili i da povećaju osnovne cene proizvoda. U marketima, kao i na drugim prodajnim mestima, povećane su i cene akciznih proizvoda (alkohol, cigarete, gazirana voda koja se zaslađuje), što je dovelo i do poskupljenja u većem delu ugostiteljskih objekata. Kada je reč o velikim trgovačkim lancima, cene je povećala Domaća trgovina čiji marketi posluju pod brendom Aroma, dok su Voli i Merkator odlučili da ih ne menjaju do isteka zaliha i tako dovedu potrošače u svoje objekte.

 

INO:

Dow skočio 200 poena, ostvarivši najbolji nedeljni start još od 2006. godine
Prva nedelja u ovoj godini završena je na Wall Streetu u sasvim pozitivnom tonu, uzevši u obzir da je u petak Dow skočio 220 poena, napredujući 0,8%, dok je na nedeljnom nivou ostvario rast od 2,3%. Slično njemu, S&P500 i NASDAQ napredovali su 0,7% i 0,8% u petak, dok su na nedeljnom nivou dodali po 2,6% i 3,38% respektivno.
U petak su objavljeni podaci sa američkog tržišta rada koji ukazuju da je u decembru broj novo-zaposlenih 148.000, što je prilično niže od očekivanih 190.000 ali ovo, smatraju stručnjaci, neće značajno uticati na to da FED promeni odluku o monetarnoj politici.
Kada su u pitanju korporativna dešavanja u fokusu su bili maloprodajni lanci Target i Lowe kao i tehnološka kompanija Cisco. Naime, Baraclays banka je podigla rejting akcija Targeta i Lowa u uverenju da će nedavna poreska reforma omogućiti ovim kompanijama da realizuju neophodne investicije bez efekata na svoje profite. Target je u petak skočio 0,4% a Lowe 1,6%. Slično njima, Cisco je dobio rejting „kupi“ umesto ranijeg „sačekaj“ od strane Bank of America Merrill Lynch (kao razlog su navedeni jaka keš pozicija, niža valuacija od konkurenata), što je poguralo akciju za 1,4% u petak.
Evropske berze su takođe završile poslednji dan prethodne nedelje u plusu, a investitori su bili fokusirani na objavljeni nivo inflacije u EU zoni i podatke sa američkog tržišta rada. Panevropski Stoxx 600 je porastao 0,8%, dok su vodeći indeksi poput DAX-a, FTSE i CAC-a takođe u petak bili na plus teritoriji. DAX je dobio 1,1%, FTSE 1% a CAC 1%. Sektor auto industrije bio je najbolje performiran a Fiat Chyrisler je među većim dobitnicima nakon što je J.P. Morgan podigao rejting akcije. Od korporativnih dešavanja izdvajamo još i to da je Duetsche Banka izgubila 5% nakon saopštenja da će verovatno ostvariti manji gubitak usled nižeg nivoa aktivnosti klijenata i negativnog uticaja poreske reforme u SAD na njene operacije.
U ovoj nedelji investitori će pažljivo pratiti objave vezane za inflaciju u SAD, kineske spoljnotrgovinske podatke, proizvođački indekse u Britaniji a na stolu je i nekoliko objava rezultata na Wall Streetu. U prvom redu, među većim imenima rezultate će objaviti J .P. Morgan, Wells Fargo, zatim Delta, Lenar i BlackRock.

Arhiv

1 2 3 4 5 6 ... 44 45 46 »