Kolačići

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi prikupljanja podataka o posetama. Izaberite opciju »Nastavi« ili na ovom linku isključite upotrebu kolačića. Nastavi
  RS  
ILIRIKA web stranice
ILIRIKA Beograd, SRB
SRpski
ILIRIKA Ljubljana, SLO
Slovenščina English Deutsch Italiano Français русский 仲文 zhongweg
ILIRIKA Skopje, MKD
MAKEDONSKI

Vršilac usluge  

Vršilac usluge portfolio menadžmenta je
ILIRIKA d.d., Slovenska cesta 54a, Ljubljana Slovenija, koja uspešno pruža uslugu individualnog portfolio menadžmenta za klijente više od 20 godina.

Dnevni izveštaj 09.01.2018

Datum objave: 09.01.2018

SERBIA:

Infrastruktura železnice Srbije ulaže 1,9 milijardi RSD u tekuće održavanje u 2018.
Ilustracija Infrastruktura železnice Srbije uložiće ove godine u tekuće održavanje postojeće infrastrukture 1,9 milijardi RSD i na taj način će se stvoriti uslovi za bezbedniji i redovniji saobraćaj, rekao je direktor te firme Miroljub Jeftić. On je, kako se navodi u saopštenju, rekao da je cilj da se 2018. godine dužina laganih vožnji na celokupnoj mreži pruga svede na ispod 50 kilometara. U toku je remont 113 kilometara pruge Pančevo-Orlovat-Novi Sad, kako bi se uspostavio redovan saobraćaj između Novog Sada i Zrenjanina od 1. septembra, novim ruskim dizel motornim garniturama nabavljenim kreditom Ruske federacije - navedeno je u saopštenju.
Izvor: Ekapija

Neto nivo SDI u Srbiji porastao u prvih devet meseci na 1,84 milijarde EUR
Prema objavljenim preliminarnim podacima, iznos neto stranih direktnih investicija u Srbiji (SDI) je u prvih devet meseci prethodne godine dostigao 1,84 milijarde EUR ili 2,2 milijarde USD, što je više nego 1,45 milijarde iz devet meseci 2016. godine. Najviše investicija stiglo je iz EU i to u iznosu od 1,3 milijarde EUR naspram prošlogodišnjih 1,19 milijarde. Od ovog iznosa najviše je stiglo iz Holandije, kada se posmatraju pojedinačne države članice – 334 miliona EUR. Iz Kine je stiglo 69,1 milion EUR naspram ranijih 56,5 miliona EUR. Inače ukupno je u toku 2016 nivo SDI iznosio 1,8 milijarde EUR, te je u 2017. on najverovatnije nadmašio taj iznos za desetak procenata.
Izvor: SeeNews, Ilrika.rs

Srbija očekuje 1,2 milijarde EUR deviznog priliva od turizma u 2018.
Direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović izjavila je da se u 2018. godini u Srbiji očekuje devizni priliv od turizma od oko 1,2 milijarde EUR. Ona je, gostujući na RTS-u, kazala da je popunjenost kapaciteta za novogodišnje praznike, prema podacima sa lokala, bila stoprocentna i da su "svi zabeležili porast". Generalno, turisti za novogodišnje praznike vrlo rado prepoznaju Srbiju kao turističku destinaciju, što inostrani, što domaći, privlače ih razni događaji na otvorenom i izuzetno dobri aranžmani - istakla je Labović.
Izvor: Ekapija

REGION:

Crna Gora planira novi tender za istraživanje nafte i gasa u pomorju
Tender za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju, drugi po redu, trebalo bi da bude raspisan u narednoj godini, u cilju potpisivanja ugovora o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika, saopštila je ministarka ekonomije, Dragica Sekulić. Što se tiče budućih aktivnosti, svakako da dosadašnjim dodeljivanjem ugovora nismo završili ovaj proces. Naš plan je da što više koncesionara uvedemo u našu off-shore teritoriju, ali taj proces mora ići ciklično - rekla je Sekulić u intervjuu agenciji Mina-business. Prema njenim rečima, nakon završenog jednog tenderskog procesa 2014. godine, planiraju i drugi, koji bi trebalo da se realizuje u narednoj godini.

INO:

Optimizam investitora u SAD pogurio indekse u ponedeljak ka novim rekordima
Optimizam investitora na Wall Streetu očito ne jenjava. S&P500 je porastao dodatnih 0,17% a NASDAQ 0,3% vođen skokovima na Google Alphabetu, Facebooku i Netflixu. Dow je u jednom momentu takođe bio na novom rekordnom nivou ali je do zatvaranja ipak bio u minusu neznatnih 0,05%.
Investitori sa nestrpljenjem očekuju objave rezultata pojedinih većih imena poput Well Fargo i J.P. Morgana, a smatra se da će generalno ova sezona objava biti komplikovana jer će investitori pre svega nastojati na proniknu u buduće efekte poreske reforme na buduće profite korporacija. Inače, analitičari su već započeli sa agresivnim podizanjem projekcija rezultata tako da je očekivani iznos profita za S&P500 već povećan za 3% naspram oktobra prošle godine.
Od korporativnih vesti izdvajamo da je Harshey, proizvođač slatkiša, dostavio konačnu ponudu u vezi akvizicije Nestleovog program au SAD, te je ova akcija dobila 1% na vrednosti.
Evropske berze takođe su mahom u plusu (Stoxx 600 je dobio 0,27%) osim FTSE koji je izgubio 0,36%. Optimizam u Evropi podgrejan je povećanim šansama da Nemačka uskoro formira vladu kao i tekućim dogovorima o novim projektima Francuske i Kine. Ovde je u prvom redu Airbus u fokusu, imajući u vidu da ova kompanija pokušava da postigne nove ugovore sa Pekingom oko isporuke A380. Smatra se da će to biti jedna od tema trenutke posete predsednika Makrona Kini.
Od korporativnih vesti, treba napomenuti da je Dilog završio dan u minusu od 0,8% iako preliminarni podaci vezani za prihode u četvrtom kvartalu izgledaju bolje od očekivanih. Naime, ono što investitore brine u vezi sa ovom kompanijom je to što bi njem najveći klijent Apple, mogao da počne sam da razvija sopstvene čipove. Micro Focus se juče našao među najgore performiranim akcijama na evropskim berzama, a nakon što je objavila da je njen profit u prvoj polovini fiskalne godine skočio zbog nedavne akvizicija HP-ovih preduzeća. Mothercare, maloprodajni lanac za decu i roditelje, je izgubio čak 27% a nakon što je izdao takozvani „profit warning“, tačnije upozorenje o mogućem padu profita.

Arhiv

1 2 3 4 5 6 ... 44 45 46 »