Kolačići

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi prikupljanja podataka o posetama. Izaberite opciju »Nastavi« ili na ovom linku isključite upotrebu kolačića. Nastavi
  RS  
ILIRIKA web stranice
ILIRIKA Beograd, SRB
SRpski
ILIRIKA Ljubljana, SLO
Slovenščina English Deutsch Italiano Français русский 仲文 zhongweg
ILIRIKA Skopje, MKD
MAKEDONSKI

Vršilac usluge  

Vršilac usluge portfolio menadžmenta je
ILIRIKA d.d., Slovenska cesta 54a, Ljubljana Slovenija, koja uspešno pruža uslugu individualnog portfolio menadžmenta za klijente više od 20 godina.

Dnevni izveštaj 10.01.2018

Datum objave: 10.01.2018

SERBIA:

AERO: Malim akcionarima od koncesije beogradskog aerodroma 84 miliona EUR - Građanima 12,4 EUR po akciji
Kada Aerodrom Nikola Tesla (AERO) bude iznajmljen francuskoj kompaniji Vinci Airports, mali akcionari dobiće na ime dividende 12,4 EUR po akciji. Toliko, naime, sleduje svim građanima vlasnicima akcija Aerodroma, kada se odbije 15% poreza na dividende. Kada će im tačno novac "leći" na račune još je nepoznanica, s obzirom na to da svemu treba da prethodi potpisivanje ugovora Vlade Srbije sa ovim koncesionarom. Francuski gigant Vinci Airports nudi ukupno 501 miliona EUR za upravljanje srpskom vazdušnom lukom u narednih 25 godina. To, po akciji Aerodroma, iznosi 14,6 EUR. S obzirom na to da državi sleduje 83,15%, pošto je toliki procenat akcija u vlasništvu Republike Srbije, od ukupnog iznosa u državni trezor sliće se blizu 417 miliona EUR. Ostatak, odnosno 84 miliona EUR, ide preostalim akcionarima, među kojima ima i firmi, investicionih i penzijskih fondova, ali i građana koji su besplatno stekli akcije beogradske vazdušne luke.
Izvor: Ekapija

Banca Intesa kupila deo kreditnog portfolija ProCredit banke
ProCredit banka je krajem 2017. godine deo kreditnog portfolija ustupila Banca Intesi, prenosi portal Kamatica. Kako ovaj portal navodi, klijentima ProCredit banke koji imaju otvorene kreditne partije je 27.decembra stigao dopis u kome se kaže da će svoje obaveze po osnovu svojih zaduženja nadalje plaćati Banca Intesi. Iako je deo kreditnog portfolija ustupila drugoj banci, tekući računi nisu deo tog posla. Svi računi koji su otvoreni u ProCredit banci su aktivni i dalje, kao i proizvodi koji su vezani za te račune poput kartica i dozvoljenog minusa. U saopštenju koje je poslato klijentima se navodi da je Banca Intesa preuzela određene kreditne partije, a kako saznaje finansijski portal Kamatica, uslovi kredita se neće menjati.
Izvor: Ekapija

Za RTB Bor zainteresovane četiri kompanije iz Rusije i Kine?
Za Rudarsko-topioničarski basen Bor zainteresovane su četiri kompanije, tvrdi B92. Reč je o ruskim i kineskim kompanijama. Tender za privatizaciju RTB Bora očekuje se u prvoj polovini godine. U toku su aktivne analize potencijalnih partnera o poslovanju RTB Bor, u cilju donošenja odluke za učestvovanje u postupku privatizacije - navodi izvor B92. Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je krajem prošle godine da će krajem marta biti raspisan tender za izbor stateškog partnera za RTB Bor.
Izvor: Ekapija

REGION:

Investicije u HR usporavaju, investiciona klima loša
Hrvatska narodna banka snizila je prognoze rasta za ovu godinu na 2,9 posto, a kao najrizičnija stavka za koju je upitno hoće li se materijalizovati navode se investicije. Bruto investicije u fiksni kapital već su se lani počele usporavati što se povezuje sa stanjem u Agrokoru, a isti rizik, tvrde u HNB-u, ostaje naglašen i u 2018. Negativan učinak finansijskih problema u koncernu Agrokor na investicijsku aktivnost i ličnu potrošnju mogao bi biti izraženiji no što je ugrađeno u trenutnu projekciju, stoji u najnovijoj HNB-ovoj publikaciji Makroekonomska kretanja i prognoze. Guverner Vujčić upozorio je da je rast BDP-a nešto iznad 3 posto, koliko se očekuje u 2017., zapravo limit do kojeg domaća ekonomija može dobaciti jer su ispucani efekti rasta lične potrošnje usled poreskih promena, kao i ciklički rast izvoza zbog ulaska zemlje u EU, piše Novi list.

INO:

Indeksi na NYSE ne posustaju, novi rekordi oboreni, Evropa prati trend
Takozvani trend „bikova“ (bullish trend) očito ne posustaje na američkoj berzi, ovih dana. Indeksi obaraju nove istorijske rekorde, pa je tako Dow u utorak dodao 0,41% a S&P500 0,13%, dok je NASDAQ porastao za neznatnih 0,09%. Jedan od razloga novom rastu je i skok Nikkei indeksa nakon odluke Centralne Banke Japana da prekine dugoročni program otkupa obveznica. Bilo je takođe i izvesnih pozitivnih korporativnih vesti poput onih iz Targeta i Boeinga. Target je naime objavio da su praznični prihodi od prodaje u njegovim lancima porasli za 3,4%, što je nadmašilo očekivanja, te je iz tog razlog akcija dobila 2,9% na vrednosti.
Boeing je pak objavio da je u toku 2017. isporučio rekordan broj komercijalnih aviona, što je poguralo akciju naviše za 2,7% i doprinelo skoku Dow indeksa. Pored ovoga, Boeing je objavio da trenutno ima porudžbine za dodatnih 912 aviona, te je ukupna suma onih koji su trenutno poručeni i čekaju proizvodnju (backlog) na istorijskom maksimumu od 5,864 letelica. Za ovu kompaniju, očito bar u nekom srednjem roku „nema zime“.
Evropske berze prate trend u Americi i gotovo sve su završile dan u plusu. Pan-evropski Stoxx 600 je skočio 0,43% a podršku mu je dala pozitivna reakcija investitora na objavu bolje od očekivanih podataka vezanih za nemački izvoz i industrijsku proizvodnju. Od korporativnih vesti treba pomenuti da je nemački Continental objavio da bi mogao da pristupi izvesnom restrukturiranju, što je na berzi rezultovalo skokom njegovih akcija za 5%. Sektor telekoma je takođe ostvario solidan skok u utorak, nakon objave kompanije Altice da će odvojiti svoju kompaniju u SAD od evropskih operacija.
Zanimljivo je još i to da nafta nastavlja da raste, nakon što se ispostavilo da su zalihe u SAD manje od očekivanih a na snazi je i dalje manja proizvodnja u OPEC članicama. Brent je premašio 68 USD za barel, po prvi put od maja 2015. godine.

Arhiv

1 2 3 4 5 6 ... 44 45 46 »