Kolačići

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi prikupljanja podataka o posetama. Izaberite opciju »Nastavi« ili na ovom linku isključite upotrebu kolačića. Nastavi
  RS  
ILIRIKA web stranice
ILIRIKA Beograd, SRB
SRpski
ILIRIKA Ljubljana, SLO
Slovenščina English Deutsch Italiano Français русский 仲文 zhongweg
ILIRIKA Skopje, MKD
MAKEDONSKI

Vršilac usluge  

Vršilac usluge portfolio menadžmenta je
ILIRIKA d.d., Slovenska cesta 54a, Ljubljana Slovenija, koja uspešno pruža uslugu individualnog portfolio menadžmenta za klijente više od 20 godina.

Dnevni izveštaj 05.10.2018

Datum objave: 05.10.2018

SERBIA:

Potpisan kupoprodajni ugovor za PKB sa Al Dahrom
Kompanija Al Dahra objavila je da je potpisan ugovor za kupovinu imovine PKB Korporacije i njenih zavisnih društava u Srbiji kroz model prodaje imovine. Akvizicija je rezultat odluke Republike Srbije da privatizuje PKB Korporaciju i objavljivanja javnog tendera u avgustu 2018. godine. Poslovanje koje Al Dahra preuzima od PKB Korporacije obuhvata nekoliko različitih delatnost u oblasti poljoprivrednog i prehrambenog sektora. Al Dahra će obrađivati više od 17.500 hektara poljoprivrednog zemljišta na 8 farmi koje su strateški locirane u neposrednoj blizini centra Beograda
Izvor: Ekapija

MMF: Srbija će zabeležiti rast BDP od 3,5% u 2019 – budžetski deficit planiran na nivou od 0,5% BDP-a
Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) saopštila je na kraju posete Beogradu povodom prvog razmatranja novog aranžmana da očekuje da će realan rast BDP-a Srbije ove godine iznositi 4,2 procenta i 3,5 procenata u 2019. godini, i ukazala da treba da budu ubrzane strukturne reforme. "Puna implementacija programa strukturnih reformi će se dodatno pozitivno odraziti na potencijal rasta", navodi se u izjavi šefa misije MMF-a Džejmsa Rufa. On je potvrdio da je tim MMF-a postigao dogovor sa vlastima Srbije o ključnim parametrima budžeta za 2019. godinu, kojima se planira ukupan fiskalni deficit od 0,5 procenta BDP–a, što bi vodilo ka daljem smanjenju javnog duga. Time bi se, kako je naveo Ruf, održala fiskalna disciplina, uz otvaranje prostora za realizaciju mera kojima se podstiče rast, kao što su dodatno povećanje javnih investicija i umereno smanjenje poreskog opterećenja rada.
Izvor: rs.n1

Savet stranih investitora Srbije u poseti Briselu 8. i 9. Oktobra
Savet stranih investitora će nastaviti konsultativni proces sa predstavnicima Evropske komisije 8. i 9. oktobra u Briselu kako bi podržao brži proces evropskih integracija Srbije. Ovo će biti peti zvanični sastanak predstavnika Saveta stranih investitora sa visokim predstavnicima Evropske komisije, navodi se u saopštenju Saveta.
Izvor: Ekapija

REGION:

Svetska banka: Ekonomski rast na Zapadnom Balkanu 3,5 odsto
Svetska banka je procenila da će ekonomski rast na Zapadnom Balkanu dostići 3,5 procenta u 2018. godini, čemu su najviše doprinele javne investicije i potrošnja, navodi se u objavljenom izveštaju te međunarodne finansijske institucije "Viši, ali krhki rast". U Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji projektovani rast varira od 2,5 do četiri procenta.
Izvor: n1

INO:

Zabrinutost oko rastućih kamata pogodila indekse u SAD i Evropi
Kamatna stopa na desetogodišnje američke trezorce skočila je na 3,2%, što je najveći nivo još od 2011. godine. To je glavni razlog za jučerašnji pad indeksa i u Americi i u Evropi. Dow je izgubio 0,75%, S&P500 je bio u minusu od 0,9% a Nasdaq je izgubio čak 1,8%, premda je on bio opterećen i dešavanjima na proizvođačima i čipova.
Akcije Apple i Amazona bile su juče po prodajnim pritiskom pošto je jedan izveštaj označio da je kineski proizvođača opreme, isporučivao komponente za iPhone i Amazonov Web Service koje sadrže čipove za špijuniranje. Obe kompanije odbacile su ove mogućnosti.
Proizvođači čipova juče su inače bili u crvenom pošto je Deutsche Bank izdala izveštaj u kome je smanjila očekivanja za profite ovih kompanija u 2019 za po 5% u proseku. Micron i Nvidia izgubili su preko 3%, pogođeni ovom vešću, a AMD je korigovan za 2,8%.
Tržišta u Evropi su takođe juče bila u minusu, pogođena vešću o rastu kamatnih stopa u SAD. Stoxx600 izgubio je 1,08%.
Banke su u Evropi bile skoro jedini segment koji je juče imao pozitivan ton. U sredu je došlo do solidnog pada na bankama, pošto se prenela vest da će grčke banke morati da pribave dodatni kapital, usled zahteva regulatornih tela. To ipak nije bilo sasvim tačno pa je juče došlo do snažnog rasta na imenima poput Pireusa ili NBG, pa je to i podržalo skok na ostalim bankama u Evropi.
Izvor: CNBC, Ilirika

Arhiv

1 2 3 4 5 6 ... 75 76 77 »