Kolačići

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi prikupljanja podataka o posetama. Izaberite opciju »Nastavi« ili na ovom linku isključite upotrebu kolačića. Nastavi
  RS  
ILIRIKA web stranice
ILIRIKA Beograd, SRB
SRpski
ILIRIKA Ljubljana, SLO
Slovenščina English Deutsch Italiano Français русский 仲文 zhongweg
ILIRIKA Skopje, MKD
MAKEDONSKI

Vršilac usluge  

Vršilac usluge portfolio menadžmenta je
ILIRIKA d.d., Slovenska cesta 54a, Ljubljana Slovenija, koja uspešno pruža uslugu individualnog portfolio menadžmenta za klijente više od 20 godina.

Dnevni izveštaj 08.10.2018

Datum objave: 08.10.2018

SERBIA:

NBS: Nivo loših kredita smanjen na 6,5%
Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da je nivo problematičnih kredita u ukupnim odobrenim kreditima u Srbiji iznosio u avgustu svega 6,5%, što je značajno smanjenje. Njihova vrednost je za 16 procentnih poena niža u odnosu na trenutak kada smo počeli da sprovodimo strategiju za rešavanje problematičnih kredita uz podršku i podsticaj Misije MMF - rekla je Tabaković na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom finansija Sinišom Malim i predstavnicima tima Međunarodnog monetarnog fonda.
Izvor: Ekapija

MMF: U ovoj godini suficit u budžetu 0,6% od BDP-a, javni dug pada na ispod 55%
MMF, nakon svoje poslednje misije u Srbiji, prognozira da će u ovoj godini opšti nivo države zabeležiti suficit od 0,6 procenata BDP-a, uz izvršenje kapitalne potrošnje iznad očekivanja. Javni dug bi trebalo da do kraja godine padne ispod 55 procenata BDP-a, dok su se prinosi na državne hartije od vrednosti stabilizovale na nivoima koji su blizu istorijskih minimuma.
Izvor: rs.n1

Telekom Srbija nije dobrodošao u Albaniju?
Za albansku vladu nije prihvatljivo da srpska kompanija Telekom Srbija postane vlasnik Telekoma Albanije, zbog mogućih političkih reakcija. To je objavila albanska televizija Top čenel. TV doznaje da je Telekom Srbije ponudio 60 mil EUR, što se smatra najpovoljnijom ponudom. Detaljne informacije biće objavljene naknadno, a u toku je razmatranje ponude Telekoma Srbije.
Izvor: Ekapija

REGION:

IBM: Srbija najatraktivnija za investitore
Srbija je prvorangirana zemlja u IBM-ovom izvještaju o globalnim lokacijskim trendovima zasnovanom na broju radnih mesta stvorenih u zemlji stranim direktnim investicijama, u odnosu na veličinu stanovništva zemlje, sa drugim zemljama iz Centralne i Jugoistočne Evrope koje drže dobar deo pozicija u top 10. Tri druge zemlje na listi najboljih zemalja destinacija po procenjenim poslovima kreiranim na milion stanovnika - Bosna i Hercegovina, Slovenija i Makedonija - takođe zemlje bivše Jugoslavije, koje (izuzev Slovenije) zaostaju za svojim vršnjacima iz Centralne Evrope ekonomski, što ukazuje na to da se napori vlada u regionu za privlačenje investitora isplate.
Izvor: Seebiz

INO:

Rastuće kamate ponovo pritisle vodeće svetske indekse
Rast kamatnih stopa i u petak se negativno odrazio na indekse na Wall Streetu. Naime, nakon objave novih podatak sa tržišta rada došlo je dno novog napredovanja kamatne stope na desetogodišnje trezorce što je zadržalo negativni sentiment na tržištu. Dow je izgubio u petak 0,68%, S&P500 je bio u padu od 0,6% a Nasdaq je bio u minusu od 1,2%.
Zanimljivih korporativnih objava u petak nije bili niti je to bilo u fokusu već su investitori pre svega pratili objave sa tržišta rada. Naime, objavljeno je da je američka ekonomija u septembru dodala 134,000 novo zaposlenih , što je niže od očekivanih 185,000 ali je stopa nezaposlenosti svejedno pala na rekordno nizak nivo još od 1969 godine. Broj novo zaposlenih za avgust je revidiran naniže sa 270,000 na 201,000 a plate su u međuvremenu porasle za 2,8% g/g što je bilo u skladu sa očekivanjima. Sumarno, podaci su prilično dobri bez obzira na nepotpuno slaganje sa očekivanim pa je zato i došlo do daljeg rasta kamatnih stopa.
Evropa je takođe bila u minusu, pošto se sentiment iz Amerike redovno prenosi i na ovo područije. Stoxx600 izgubio je 0,86% u petak i 1,77% na nedeljnom nivou.
Danske Bank je bila donekle u centru pažnje i to iz razloga što je Credit Suisse srezao rejting akcije na „neutralan“ sa „bolje od proseka“, a zbog nedavnog skandala sa proneverom 200 milijardi USD. Banka je izgubila na vrednosti u petak 6,24%.
Uniliver je bio pod blažim prodajnim pritiskom zbog toga što je Upravni odbor odbio predlog o realokaicji svog sedišta u Holandiju, pošto su akcionari iz Britanije bili protiv toga.
Izvor: CNBC, Ilirika

Arhiv

1 2 3 4 5 6 ... 75 76 77 »