Kolačići

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi prikupljanja podataka o posetama. Izaberite opciju »Nastavi« ili na ovom linku isključite upotrebu kolačića. Nastavi
  RS  
ILIRIKA web stranice
ILIRIKA Beograd, SRB
SRpski
ILIRIKA Ljubljana, SLO
Slovenščina English Deutsch Italiano Français русский 仲文 zhongweg
ILIRIKA Skopje, MKD
MAKEDONSKI

Vršilac usluge  

Vršilac usluge portfolio menadžmenta je
ILIRIKA d.d., Slovenska cesta 54a, Ljubljana Slovenija, koja uspešno pruža uslugu individualnog portfolio menadžmenta za klijente više od 20 godina.

Dnevni izveštaj 09.10.2018

Datum objave: 09.10.2018

SERBIA:

Prodaja nenaplativih potraživanja vredna 240 mil EUR
U narednih desetak dana Agencija za osiguranje depozita izaći će sa prvim javnim pozivom za prodaju spornih i nenaplativih potraživanja u iznosu od 240 mil EUR, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Posle 18 godina prvi put pravimo jedan veliki korak ka tome da se ta stara potraživanja prodaju. Država će od toga nešto zaraditi, a sa druge strane svi kolaterali i sredstva obezbeđenja - zgrade, oprema, zemljište, biće vraćeni u privredne tokove, kako bi se aktivirali i doprineli daljem rastu naše ekonomije - rekao je Mali za Tanjug. Ministar je dodao da u Agenciji za osiguranje depozita, inače, ima oko 700 do 800 mil EUR raznih, spornih, starih, nenaplativih potraživanja i da će i sledeće godine biti prodat jedan paket potraživanja.
Izvor: Ekapija

Svetska banka prognozira ekonomski rast Srbije oko 4% 2020. godine
Svetska banka je procenila da će ekonomski rast u Srbiji dostići 3,5 procenata u 2018. godini, a da će za dve godine rast biti oko 4%, navodi se u objavljenom izveštaju te međunarodne finansijske institucije "Viši, ali krhki rast". Zahvaljujući bržem rastu, stopa nezaposlenosti je do drugog kvartala 2018. godine pala na 12,5% radno sposobnog stanovništva, što je za 2,9 procentnih poena manje nego u prvom kvartalu, rečeno je danas na predstavljanju izveštaja Svetske banke u Beogradu. Istaknuto je da su budžeti centralnog i opšteg nivoa vlade zabeležili suficit u prvoj polovini godine, a očekuje se da će do kraja godine biti 0,6 % BDP-a.
Izvor: Ekpaija

Dve trećine investicija u energetici su u obnovljive izvore
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je rekao da su u Srbiji pokrenute investicije za igradnju energetkih postrojenja ukupnog kapacite 1.000 megavata električne energije, od čega je dve trećina u obnoljivim izvorima. Antić je u Beogradu na Samitu EU-Jugoistočna Evropa kazao da je Srbija prethodnih godina pustila u rad kapacitete od 150 megavata iz obnovljivih izvora, a da će do kraja godine imati još 200. Plan je da do 2020. godine imamo ukupno 600 megavata iz obnovljivih izvora energije - rekao je ističući da njegovo ministarstvo analizira prelazak sa fid-in podsticajnih tarifa za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora na aucijsku model i ocenio da će to doneti Srbiji nove investicije u obnovljive izvore.
Izvor: Ekapija

REGION:

NBS: Referentna kamatna stopa zadržana na nepromenjenom nivou
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na jučerašnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 3,0%. Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike. Nakon ovogodišnjeg minimuma u aprilu, inflacija se, očekivano, vratila u granice cilja i u avgustu je iznosila 2,6%.
Izvor: NBS

INO:

Dow u simboličnom plusu, nervoza povodom rastućih kamata i dalje prisutna, Evropa opet u solidnom minusu zbog Italije
Dow indeks je ponedeljak završio simboličnim plusom od 0,15%, dok su S&P500 i Nasdaq ipak bili u crvenom. S&P500 je izgubio 0,04% a Nasdaq 0,67%. Ovakav sentiment posledica je strahovanja investitora od daljeg rasta kamatnih stopa. Negativan uticaj došao je i sa kineskog tržišta koje je bilo u solidnom padu nakon odluke tamošnje centralne banke da smanji racio obaveznih rezervi za banke, kako bi se donekle anulirali negativni uticaji tarifnog rata sa SAD.
Ono što je važno za skoriji period je to da je pred nama početak sezone objava rezultata za treći kvartal. Citigroup, J.P. Morgan Chase i Wells Fargo otvoriće sezonu. Generalno je očekivanje da će korporativni profiti kompanija iz S&P00 indeksne korpe porasti za u proseku oko 19,2% u trećem kvartalu. U prva dva kvartala taj rast iznosio je 20%.
Evropske berze otpočele su nedelju padom. Na loš sentiment uticao je pad sa Wall Streeta od petka ali i obnovljena zabrinutost oko Italije. Stoxx600 izgubio je juče 1,12%.
Evropski zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog novih najava iz Italije da se neće odustati od ranije planiranog deficita i plana budžetskih rashoda za 2019. Ovo je u prvom redu opet pogodilo sentiment na italijanskim bankama pa su one redom izgubile 3,5% ili više – u prvom redu se misli na Unicredit, Ubi Banca, Mediobanca and Banco BPM.
Izvor: CNBC, Ilirika

Arhiv

1 2 3 4 5 6 ... 75 76 77 »