Kolačići

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi prikupljanja podataka o posetama. Izaberite opciju »Nastavi« ili na ovom linku isključite upotrebu kolačića. Nastavi
  RS  
ILIRIKA web stranice
ILIRIKA Beograd, SRB
SRpski
ILIRIKA Ljubljana, SLO
Slovenščina English Deutsch Italiano Français русский 仲文 zhongweg
ILIRIKA Skopje, MKD
MAKEDONSKI

Vršilac usluge  

Vršilac usluge portfolio menadžmenta je
ILIRIKA d.d., Slovenska cesta 54a, Ljubljana Slovenija, koja uspešno pruža uslugu individualnog portfolio menadžmenta za klijente više od 20 godina.

Dnevni izveštaj 11.10.2018

Datum objave: 11.10.2018

SERBIA:

Kupac Galenike dao ponudu malim akcionarima
Kupac Galenike kompanija Elius iz Luksemburga objavila je nameru za preuzimanje akcija od manjinskih akcionara u ovoj farmaceutskoj kompaniji. Većinski vlasnik poseduje 83,9% akcija ove kompanije, dok 10,5% kapitala čine sopstvene akcije proistekle iz procesa obaveznog investiranja. Kod malih akcionara je 5,61% akcija, a većinski vlasnik se obavezao prilikom privatizacije da ponuđena cena neće biti ispod 7,14 EUR po akciji koliko je plaćeno za državni paket akcija. Inače, svoj paket akcija država je početkom novembra prošle godine prodala za 16 mil EUR.
Izvor: Ekapija

Kupac Petrohemije mora biti iz zemlje koja nema probleme sa cenom nafte
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Astani (Kazahstan) da će se boriti, i da će rešiti pitanje Petrohemije, kao što je rešen problem sa Železarom, RTB Borom, kao i PKB-om. Vučić je, u izjavi novinarima, kazao da su za to potrebne zemlje koje nemaju nesigurnost u vezi sa cenom nafte. Kada na dnevnom nivou, kao Kazahstan, vadite 1.800 miliona tone nafte, onda je jasno da nemate nesigurnost sa cenom nafte. Petrohemiju mogu da kupe Kazahstanci, Rusi, Azerbejdžanci. Nekoliko zemalja može to da uradi, koje nemaju probleme sa cenom nafte, a bilo bi dobro da nemaju i problem sa gasom, jer 12% sirovina jeste gas.
Izvor: Ekapija

Fiskalni savet: U 2019. godini smanjiti poreze na zarade i graditi puteve i pruge
U budžetu Srbije za narednu godinu na raspolaganju će biti dodatnih 400 do 450 miliona evra koje bi trebalo iskoristiti za povećanje javnih investicija, pre svega izgradnju puteva i pruga i smanjenje poreza na zarade sa 63 na 60 odsto, rekao je danas predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović. U narednoj godini dodatnih oko 450 miliona evra u budžetu trebalo bi, prema njegovim rečima, iskoristiti tako što bi se oko 200 miliona evra usmerilo u smanjenje poreza na zarade i ukupno opterećenje sa 63 odsto spustilo na 60 odsto.
Izvor: Beta
Fiscal Council: More infrastructural works needed for 2019

REGION:

Lidl će imati između 5 i 7 odsto tržišta u Srbiji
Analiza tržišta maloprodaje Komisije za zaštitu konkurencije pokazala je da ima prostora za otvaranje novih trgovina i dolazak velikih trgovinskih lanaca. Procenjeno je da će nemački “Lidl”, koji 11. oktobra u Srbiji otvara 16 prodavnica u 12 gradova, imati tržišni udeo od pet do sedam odsto, ali će njegovo pozicioniranje svakako zavisiti od reakcije postojećih trgovina i njihovih strategija odgovora na ulazak novog igrača.
Izvor: Ekonomski.net

INO:

Rasprodaja na tehnološkim akcijama i rast kamata znatno oborili indekse u Americi juče, Evropa takođe u minusu
Juče je na berzi u Njujorku bio prilično loš dan. Došlo je do solidnog pada vodećih indeksa a pre svega zbog opšte rasprodaje na pojedinim tehnološkim akcijama i pojačane nervoze oko i dalje rastućih kamatnih stopa. Dow je izgubio čak 3,15% a S&P500 3,29%. Nasdaq je bio u padu od 4,08%.
Među većim imenima, najgore su prošla poznata tehnološka imena. Amazon je izgubio 6,26, Netflix čak 8,4% dok su Facebook i Apple pali preko 4%. Pad na tehnološkim akcijama dolazi verovatno zato što je na sceni takozvano „uzimanje profita“ – ove akcije već duži period imaju solidnu uzlaznu pitanju i negativna korekcija je bila neizbežna pošto će jedan deo investitora svakako želeti ta pokupi profite i proda akcije koje su kupljene na nižim nivoima od postojećih. Rast kamatne stope na desetogodišnje trezorce takođe i dalje izaziva eroziju sentimenta pa je i to bio razlog za jučerašnji pad.
Evropska tržišta takođe su bila u solidnim minusima. Stoxx600 izgubio je 1,46%.Od vodećih indeksa, DAX je izgubio 2,2%, CAC 2,1% a FTSE 1,27%. Tehnološki i sektor bazičnih resursa najgore su prošli.
Kompanije koje se bave proizvodnjom luksuznih dobara, imale su posebno loš dan. LVMH je izgubio 7,14%, nakon što je objavio usporavanje rasta prihoda. Slični brendovi su takođe bili pod prodajnim pritiskom. Moncler je izgubio 10,8% a Kering 9,6%. Kako je preneo Reuters, Morgan Stanley je snizio rejting svih luksuznih brendova na „gore od proseka“.
Nemački Wirecard je juče izgubio 14,2% a nakon solidnog rasta od utorka. Kompanija očekuje da uveća profit za šest puta, do kraja sledeće decenije.
Izvor: CNBC, Ilirika

Arhiv

1 2 3 4 5 6 ... 75 76 77 »