Kolačići

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi prikupljanja podataka o posetama. Izaberite opciju »Nastavi« ili na ovom linku isključite upotrebu kolačića. Nastavi
  RS  
ILIRIKA web stranice
ILIRIKA Beograd, SRB
SRpski
ILIRIKA Ljubljana, SLO
Slovenščina English Deutsch Italiano Français русский 仲文 zhongweg
ILIRIKA Skopje, MKD
MAKEDONSKI

Vršilac usluge  

Vršilac usluge portfolio menadžmenta je
ILIRIKA d.d., Slovenska cesta 54a, Ljubljana Slovenija, koja uspešno pruža uslugu individualnog portfolio menadžmenta za klijente više od 20 godina.

Dnevni izveštaj 11.01.2018

Datum objave: 11.01.2018

SERBIA:

AERO: Vinci planira da omogući Air Srbiji veći broj interkontinentalnih letova
Aerodrom Nikola Tesla Beograd (AERO) će služiti kao sedište kompanije u regiji u kojoj Vansi do sada nije poslovala, kaže Nikolas Notebaert, predsednik Vansi grupe. Kao koncesionar, “Vinci Airports” će imati za cilj poboljšanje uslova rada aerodroma kako bi se omogućilo Air Serbia-ji da ponudi nove letove na dužim rutama kao deo svoje glavne strategije. “Vinci Airports” će graditi svoja partnerstva sa preko 200 avio kompanija, kako bi se dodatno povećao saobraćaj i povezivanost aerodroma, u skladu sa jakim potencijalom ekonomskog rasta Srbije", piše u saopštenju. Dalje se navodi, da će “Vinci Airports” takođe iskoristiti značajna iskustva u domenu upravljanja aerodromom kao i razvojnu stručnost koju su stekli u Francuskoj i inostranstvu kako bi poboljšali ukupno korisničko iskustvo na aerodromu, naročito time što će reorganizovati i optimizovati putničke tokove i proširiti maloprodajna područja.
Izvor: b92

Svetska banka prognozira rast BDP Srbije od 3% u 2018.
Prognoza rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za 2018. godinu iznosi 3%, saopštila je Svetska banka. Prema prognozama Svetske banke, BDP Srbije će u narednim godinama rasti po uvećanim stopama - 3, 3,5 i 4%. Kako je objavljeno na sajtu, Svetska banka u okviru izveštaja Globalne ekonomske prognoze, rast BDP Srbije za 2019. biće 3,5, a za 2020. 4%. Svetska banka je saopštila i da je procena rasta BDP Srbije za 2017. godinu 2%. U odnosu na izveštaj iz juna smanjena je procena rasta za tu godinu za jedan odsto, što je posledica, kako su ranije objasnili u Vladi Srbije, elementarnih nepogoda - mraza i suše.
Izvor: Ekapija

Nastavljena proizvodnja u fabrici Fiat u Kragujevcu
Oko 2.500 radnika fabrike Fiat Chrysler Automobiles Srbija u Kragujevcu posle kolektivnog godišnjeg odmora, koji je počeo 12. decembra, od danas je ponovo u proizvodnim pogonima. Radi se u obe smene po planu od 400 vozila dnevno. Predsednik Samostalnog sindikata u toj fabrici, Zoran Marković, potvrdio je za RTS da je pre odlaska na zimski odmor sa poslovodstvom potpisan trogodišnji kolektivni ugovor. Marković je uveren da će Fiat ostati u Kragujevcu i da će produžiti desetogodišnji ugovor o zajedničkom preduzeću sa našom državom, koji ističe u septembru ove godine, a očekuje da će uz pomoć Vlade Srbije italijanski proizvođač u kragujevačkoj fabrici početi i proizvodnju novog modela.
Izvor: Ekapija

REGION:

Agrokor: Prehrana i poljoprivreda s pozitivnom EBITDA-om, maloprodaja i veleprodaja negativna
Vanredna uprava Agrokora izvestila je u sredu da su poslovne grupe prehrana i poljoprivreda u prvih jedanaest meseci prošle godine nastavile s realizacijom solidnih poslovnih rezultata i ostvaruju pozitivan operativan rezultat, dok maloprodaja i veleprodaja, u kojima je nastavljeno troškovno restrukturiranje, i dalje beleže negativnu EBITDA-u. Maloprodaja i veleprodaja, koji uključuju rezultate Konzuma u Hrvatskoj i BiH, Tiska i Velpro-centra, u prvih jedanaest meseci prošle godine imali su prihod od 13,42 milijarde kuna, dok je EBITDA (dobit pre kamata, poreza i amortizacije) bila negativna, 149 miliona kuna.

INO:

Wall Street u minusu, investitori zabrinuti za buduće poteze Kine u vezi kupovine američkih obveznica i moguć izlazak SAD iz NAFTE
Posle nekoliko uzastopnih dana rasta, indeksi na američkim berzama završili su sredu u blagim minusima. Korekcija na dole vođena je strahovanjem investitora da bi Kina mogla da uspori sa kupovinom američkih obveznica a i povećanim izgledima da SAD napuste NAFTA sporazum. Dow je izgubio 0,07%, S&P 500 je pao 0,11% a NASDAQ 0,14%.
Kako prenosi agencija Bloomberg, zvaničnici u Pekingu savetovali su vladu da smanji ili čak prestane sa kupovinom američkih obveznica, pošto se sada čini da je američki dug manje atraktivan od nekih drugih zemalja, dok je postojanje trgovinskih tenzija između dve zemlje takođe dodatni razlog za prestanak kupovine.
Takođe je povećana i bojazan da će SAD definitvno napustiti NAFTA sporazum. Akcije General Motorsa izgubile su 2,4% nakon objave Reutersa da je Kanada sada čvrsto uverena u to da se SAD spremaju za izlazak iz NAFTE.
Od korporativnih vesti izdvajamo to da je Kodak skočio neverovatnih 57,4% nakon objave da je koristio tehnologiju blockchaina za kreiranje svoje digitalne fotografske platforme nazvane KodakCoin. Treba pomenuti i Intel koji je izgubio 2,6%, nakon što se ispostavilo da njegov softver koji bi trebalo da popravi nedostatke na čipovima, nije pokazao zadovoljavajuće performanse.
Evropa je dan završila u minusu, tačnije većina evropskih indeksa je zabeležila korekciju na dole, osim FTSE indeksa koji je dobio 0,23%. Pan-evropski Stoxx600 izgubio je 0,47%. Najgore su prošli telekomi, obzirom da je ovaj sektor izgubio 1,89%, te značajno doprineo padu indeksa. Švedski operater Tele2 je, primera radi, izgubio 7,5% pošto investitori strahuju da kompanija duži period neće moći ostvarivati profite usled nedavne akvizicije kablovske grupe Com Hem.
Nasuprot telekom sektoru, evropske banke su sasvim dobro završile sredu. Ceo sektor je skočio preko 2%, uglavnom je razlog za to što je nekolicina banka dobila poboljšane rejtinge od strane investicionih analitičara/kuća. Metro Bank i Commerzbank su bili među većim dobitnicima, skočivši 4,3% i 5,1%, respektivno.

Arhiv

1 2 3 4 5 6 ... 44 45 46 »