Kolačići

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi prikupljanja podataka o posetama. Izaberite opciju »Nastavi« ili na ovom linku isključite upotrebu kolačića. Nastavi
  RS  
ILIRIKA web stranice
ILIRIKA Beograd, SRB
SRpski
ILIRIKA Ljubljana, SLO
Slovenščina English Deutsch Italiano Français русский 仲文 zhongweg
ILIRIKA Skopje, MKD
MAKEDONSKI

Vršilac usluge  

Vršilac usluge portfolio menadžmenta je
ILIRIKA d.d., Slovenska cesta 54a, Ljubljana Slovenija, koja uspešno pruža uslugu individualnog portfolio menadžmenta za klijente više od 20 godina.

Dnevni izveštaj 12.01.2018

Datum objave: 12.01.2018

SERBIA:

AERO: Novi kontrolni toranj na beogradskom aerodromu biće završen do kraja 2019?
Izgradnja novog kontrolnog tornja na beogradskog aerodromu, visokog 75 m, počinje na jesen, najavio je direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA, Radojica Rovčanin. Procena je, kako je rekao, da će gradnja trajati oko godinu i po, dok će početkom maja biti raspisan tender za projektnu dokumentaciju. Procenjujemo da će jedno godinu-godinu i po dana trajati njegova gradnja i računamo da dogodine bude završen. Do 2022. moramo da napustimo ovaj naš toranj, ali to ćemo uraditi i mnogo ranije - rekao je Rovčanin za Tanjug. Prema njegovim rečima, SMATSA je podigla kredit od EBRD banke od 35 miliona EUR, a kako kaže, podići će drugu tranšu kredita i od EIB banke, zbog gradnje tornja, dok će stari toranj pripasti koncesionaru, francuskoj firmi Vinci.
Izvor: Ekapija

Referentna kamata NBS ostaje 3,5%
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na jučerašnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 3,5%. Kako je saopštila Narodna banka Srbije, Izvršni odbor je pri donošenju odluke imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, i očekivane efekte prethodnog ublažavanja monetarne politike. U decembru 2017. inflacija je, prema proceni RZS, iznosila 3% međugodišnje, čime se našla na centralnoj vrednosti cilja NBS. Inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede usidrena su unutar granica cilja.
Izvor: NBS

Interkonektivni dalekovod između Srbije i BiH počeće da radi 2020. - Procenjena vrednost investicije za srpsku deonicu oko 500.000 EUR
Interkonektivni dalekovod 110 kV između Trafostanice Srebrenica i Trafostanice Ljubovija mogao bi da bude pušten u rad tokom 2020. godine, saznaje eKapija. Naime, prema podacima iz Elektromreža Srbije, koje je u Srbiji zaduženo za izgradnju ovog dalekovoda, njegova deonica - od Ljubovije do državne granice sa BiH, u dužini od 2,6 km, trebalo bi da bude završena u jednoj građevinskoj sezoni, odnosno tokom 2019. godine. Okvirna vrednost investicije u Srbiji procenjena je na oko 500.000 EUR.
Izvor: Ekapija

REGION:

Luka Koper u prošloj godini ostvarila 8% veće prihode
Luka Koper je u prethodnoj 2017. godini ostvarili prihode u iznosu od 296 miliona EUR, što je za 8% više nego godinu dana ranije i najveći prihod u istoriji kompanije. Iznos brodskog tranzita povećan je za 6% i dosegao je 23,37 miliona tona u istom periodu, što je rekordni iznos ikada. Opsluživanje i promet kontejnera povećan je za 8%. Vlada Slovenije odlučila je pre dva dana da proširi koncesiono područje (zemljište) za ovu luku. Trenutni PB (odnos tržišne cene i knjigovodstvene vrednosti) ove kompanije je svega 1,05x, što akciju čini prilično atraktivnom imajući u vidu imovinu kojom raspolaže kao i budući rast prihoda.
Izvor: Ilirika

Slovenija u novembru imala najveći rast industrijske proizvodnje u EU
Industrijska proizvodnja u Evrozoni uvećana je u novembru za 1% naspram oktobra a u EU je rast iste iznosio 0,9%. Na međugodišnjem nivou rast industrijske proizvodnje u EU iznosio je 3,5% a Slovenija je bila zemlja članica sa najvećim pojedinačnim rastom od 9,9%.
Izvor: Ilirika

INO:

Dow na novom rekordu vođen Boeingom, Evropa u minusu usled loših objava
Dow je četvrtak okončano na novom rekordnom nivou od 25.574, nakon što je skočio za 0,81%, što je bilo dovoljno i da se anulira prekjučerašnji pad. Investitori ostaju optimistični po pitanju ekonomskog rasta u SAD a skok indeksa vodio je Beoing koji i važi za vrstu „barometra“, kada su u pitanju očekivanja za celu ekonomiju. S&P500 je takođe završio dan u plusu sa dobitkom od 0,7% a NASDAQ je dodao 0,8%.
Od korporativnih vesti mogu se izdvojiti Delta Air Lines koji je skočio 4,8% nakon što je objavio bolje od očekivanih rezultata za četvrti kvartal, kao i građevinar KB Home koji je iz istog razloga dobio 12,3% (objavio kvartalni rezultat bolji od očekivanog). Važno je istaći da će danas rezultate objaviti J.P. Morgan, Wells Fargo i BlakcRock, giganti bankarskog biznisa.
Evropski indeksi, sa izuzetkom FTSE, su uglavnom u minusu. Pad je podstaknut nekolicinom loših objava, određenih kompanija. Pan-evropski Stoxx 600 izgubio je tako u četvrtak 0,34%. Telekom i maloprodajni sektor najgore su prošli. Maloprodajni lanac iz Velike Britanije, Marks and Spencer izgubio je 7%, nakon objave nezadovoljavajućih rezultata za četvrti kvartal. Slično njemu, maloprodajni gigant, Tesco posrnuo je 4,5%, nakon što se ispostavilo da je promašio predviđanja za prazničnu prodaju. Pandora, danski proizvođač nakita, izgubio je skoro 11%, nakon što je saopštio da očekuje pad profitnih margina u narednih nekoliko godina.
Od makro podataka sa evropskog tla izdvajamo da je na među-godišnjem nivou rast industrijske proizvodnje u EU iznosio 3,5%. Inače, kako stoji u strategiji Evropske Komisije do 2020, EU planira da poveća svoj budžet sa sadašnjih 1% BDP-a na 1,1, do 1,9%. Povećanje je potrebno da bi se pokrili gepovi nastali usled izlaska Britanije i troškova vezanih za migrantsku krizu i bezbednost.

Arhiv

1 2 3 4 5 6 ... 44 45 46 »