Kolačići

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi prikupljanja podataka o posetama. Izaberite opciju »Nastavi« ili na ovom linku isključite upotrebu kolačića. Nastavi
  RS  
ILIRIKA web stranice
ILIRIKA Beograd, SRB
SRpski
ILIRIKA Ljubljana, SLO
Slovenščina English Deutsch Italiano Français русский 仲文 zhongweg
ILIRIKA Skopje, MKD
MAKEDONSKI

Vršilac usluge  

Vršilac usluge portfolio menadžmenta je
ILIRIKA d.d., Slovenska cesta 54a, Ljubljana Slovenija, koja uspešno pruža uslugu individualnog portfolio menadžmenta za klijente više od 20 godina.

Dnevni izveštaj 03.12.2018

Datum objave: 03.12.2018

SERBIA:

NBS: BDP u trećem kvartalu porastao 3,8%
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, realni međugodišnji rast bruto domaćeg proizvoda u periodu januar–septembar 2018. iznosio je 3,8%. S proizvodne strane, rast beleže svi sektori, a najbrži rast zabeležen je u građevinarstvu i poljoprivredi, dok se u okviru usluga posebno ističe rast u trgovini, saobraćaju, turizmu, ugostiteljstvu i sektoru informisanja i komunikacija. Povoljna kretanja beleže se i u prerađivačkoj industriji. S rashodne strane, rast bruto domaćeg proizvoda vođen je pre svega snažnim rastom investicija i povoljnim kretanjima na tržištu rada, koja za rezultat imaju održiv rast finalne potrošnje.
Izvor: NBS

NBS: Industrijska proizvodnja u deset meseci porasla 2,4%, Nezaposlenost u trećem kvartalu 11,3%
U odnosu na isti mesec prethodne godine, industrijska proizvodnja u oktobru bila je viša za 3,2%, vođena rastom prerađivačke industrije od 5,6%. U okviru prerađivačke industrije, rast je zabeležen u tri četvrtine oblasti, a najveći pozitivan doprinos rastu industrije potekao je od proizvodnje osnovnih metala. U periodu januar–oktobar, međugodišnji rast ukupne industrije iznosio je 2,4%, a njenog prerađivačkog sektora 2,9%. Prema Anketi o radnoj snazi, stopa nezaposlenosti je u trećem tromesečju 2018. godine iznosila 11,3%, što je njen najniži nivo od kada postoje uporedivi podaci. Pored toga, stopa zaposlenosti dostigla je 49,2%.
Izvor: NBS

Izvoz robe iz Srbije veći za 8,3%, uvoz porastao 13,7%
Spoljnotrgovinska razmena Srbije za deset meseci ove godine iznosila je oko 31,7 mlrd EUR, što je povećanje od 11,3% u poređenju sa istim periodom prošle godine, pri čemu je izvoz povećan 8,3%, a uvoz 13,7%, saopštio je u petak (30. novembra 2018. godine) Republički zavod za statistiku. Vrednost izvoza iznosila je 13,6 mlrd EUR, a uvoza oko 18,1 mlrd EUR.
Izvor: Ekapija

REGION:

MK Grupa zainteresovana za preuzimanje 41,7% slovenačke kompanije Sava
MK Grupa zainteresovana je za preuzimanje 41,7% u slovenačkoj kompaniji Sava, piše portal Siol.net. Taj udeo je od 2016. godine u vlasništvu američkog fonda York, a, osim njega, najveći vlasnik Save je država koja preko Slovenačkog državnog holdinga kontroliše 45% udela. Sava preko svoje kompanije Sava turizem ima u vlasništvu hotele na Bledu, Terme 3000, lečilište u Radencima, Terme Ptuj, Terme Banovci i Hotele Bernardin.
Izvor: Ekapija

INO:

Dow završio petak plusom, Fokus na G20 samitu, Evropa mešovita, Deutsche Banka izgubila novih 3%
Petak su indeksi na Wall Streetu završili u dobrom tonu, u nadi investitora da će se postići neka vrsta trgovinskog sporazuma SAD i Kine. Dow je dobio 0,79%, S&P500 je skočio 0,82% a Nasdaq 0,79%. Reuters je objavio da je jedan kineski zvaničnik izjavio da se konsenzus po mnogim pitanjima između Kine i SAD povećava ali da i dalje postoje bitne razlike.
Značajnijih korporativnih novosti u petak nije bilo, osim možda toga da je J.P. Morgan povećao rejting akcije World Wrestling Entertainment, pa je ona dobila 2,6% na vrednosti. Analitičari Morgana u prvi plan ističu da je valuacija ove kompanije ispod većine njenih konkurenta iz industrije.
Evropa je završila dan uz samo neznatne promene a investitori u fokusu drže sastanak G20 i eventualne novosti koje bi se ticale trgovinskih odnosa. Stoxx600 je izgubio 0,17%.
Deutsche Banka je ponovo bila u fokusu, pošto se policijska istraga u sedištu ove poznate banke nastavlja. Sumnja na pranje novca i dalje postoji a akcije banke izgubile su u petak još 3%.
Izvor: CNBC, Ilirika

Arhiv

1 2 3 4 5 6 ... 72 73 74 »