Kolačići

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi prikupljanja podataka o posetama. Izaberite opciju »Nastavi« ili na ovom linku isključite upotrebu kolačića. Nastavi
  RS  
ILIRIKA web stranice
ILIRIKA Beograd, SRB
SRpski
ILIRIKA Ljubljana, SLO
Slovenščina English Deutsch Italiano Français русский 仲文 zhongweg
ILIRIKA Skopje, MKD
MAKEDONSKI

Vršilac usluge  

Vršilac usluge portfolio menadžmenta je
ILIRIKA d.d., Slovenska cesta 54a, Ljubljana Slovenija, koja uspešno pruža uslugu individualnog portfolio menadžmenta za klijente više od 20 godina.

Dnevni izveštaj 05.12.2018

Datum objave: 05.12.2018

SERBIA:

Srbija za dan smanjila javni dug za milijardu dolara
Republika Srbija je u jednom danu isplatila 1,03 mlrd USD starog duga, a isplata je bila moguća zbog ostvarenih ušteda u budžetu, izjavio je ministar finansija, Siniša Mali. On je naveo da je u prvih devet meseci rast BDP-a bio 4,5%, što je, kako kaže, najveći rast u poslednjih deset godina, dok se, s druge strane, beleži istorijski minimum nezaposlenosti od 11,3%.
Izvor: Ekapija

Od sledeće godine i dileri obaraju javni dug Srbije
U Srbiji će krajem naredne godine zaživeti nova finansijka institucija - "primarni dileri" koja će se baviti razvojem tržišta hartija od vrednosti (HoV) i njihovom trgovinom, a u cilju smanjenja javnog duga države ispod 50%. "Primarni dileri" su finansijske institucije koje će izabrati Ministarstvo finansija kako bi se bavili HoV, radili na unapređenju primarnog i sekundarnog tržišta hartija, na poslovima unapređenja koji se tiču javnog duga, a u saradnji sa državom.
Izvor: Ekapija

Kineska kompanija Ziđin zvanično preuzima RTB Bor 18. Decembra
Kineska kompanija Ziđin (Zijin) zvanično će preuzeti Rudarsko-topioničarki basen (RTB) Bor 18. decembra, a dosadašnji generalni direktor Blagoje Spaskovski će u toj kompaniji ostati još tri godine pod ugovorom. Ovo je izjavio upravo Spaskovski, a prenosi Solarismedia. Spaskovski je na svečanosti povodom 65 godina Planinarskog doma na planini Stol rekao da će se i dalje "truditi da doprinese razvoju i RTB-a i grada Bora".
Izvor: Ekapija

REGION:

Grupa NLB: Neto dobit u devet meseci pala 14%
Grupa Nove ljubljanske banke je u prvih devet meseci ove godine ostvarila 158,3 miliona eura čiste dobiti što je 14 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Pad neto dobiti dogodio se zbog manjeg otpuštanja otpisa i rezervacija za loše kredite u poređenju s istim lanjskim razdobljem. Čisti prihodi iz poslovanja su u devet meseci iznosi 369 miliona eura i bili su 1 posto veći nego lani. Prihodi su porasli zbog viših kamatnih prihoda (rast od 2%) te neto prihoda od provizija i naknada (rast od 4%). Poboljšanje kreditnog potfelja odrazilo se i na dodatno smanjenje voulemena loših kredita koji su se od kraja prošle godine smanjili za 138 miliona eura. Udeo loših kredita smanjio se na 7,6 posto, a udeo neprofitabilnih izloženosti pao je na 5,3 posto.
Izvor: Seebiz

INO:

Dow u teškom minusu zbog strahovanja od recesije, Evropa u minusu
Indeksi u Americi juče su potonuli zbog iznenadne eksplozije strahovanja da bi ekonomija u SAD mogla da u dogledno vreme zapadne u recesiju. Ovo je naime izazvao signal sa kamatnim stopama, tačnije činjenica da je kamata na trogodišnje trezorce prešla iznad nivoa koji trenutno važi za petogodišnje obveznice. Ova takozvana inverzija kamatnih stopa, nagoveštava recesiju koja nadolazi, premda to može biti tek za nekoliko godina. Jučerašnji dan je protekao u razmatranju samo tog pitanja, premda je i loš trgovinski odnos SAD i Kine samo dodatno podržao negativni sentiment. Dow je izgubio 3,8%, S&P500 je potonuo za 3,24%a Nasdaq za 3,1%.
Evropska tržišta završila su dan mahom u minusu, uglavnom zato što investitori iznova postavljaju pitanje da li će zaista SAD i Kina uspeti da reše trgovinske sporazume u narednih 90 dana. Stoxx600 je izgubio 0,7%.
Auto sektor, koji je inače najosetljiviji kada su u pitanju trgovinski odnosi izgubio je skoro 2,5%. Gubitnik sektora je bila Faurecia, uz pad od 6,65, nakon što je jedna brokerska kuća snizila očekivanu fer cenu akcije. Gotovo jedan od četiri evropska automobila u sebi sadrži komponente ove kompanije.
Tehnološke akcije su takođe bile pod prodajnim pritiskom, naročito one sa velikom izloženošću prema Kini, poput Siltronica i AMS-a, koji su izgubili 5% i 8%, respektivno.
British Telekom je bio među dobitnicima, uz skok od preko 2%, a nakon što je Goldman Sachs podigao rejting akcije sa „neutralno“ na „kupi“.
Izvor: CNBC, Ilirika

Arhiv

1 2 3 4 5 6 ... 72 73 74 »