Kolačići

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi prikupljanja podataka o posetama. Izaberite opciju »Nastavi« ili na ovom linku isključite upotrebu kolačića. Nastavi
  RS  
ILIRIKA web stranice
ILIRIKA Beograd, SRB
SRpski
ILIRIKA Ljubljana, SLO
Slovenščina English Deutsch Italiano Français русский 仲文 zhongweg
ILIRIKA Skopje, MKD
MAKEDONSKI

Vršilac usluge  

Vršilac usluge portfolio menadžmenta je
ILIRIKA d.d., Slovenska cesta 54a, Ljubljana Slovenija, koja uspešno pruža uslugu individualnog portfolio menadžmenta za klijente više od 20 godina.

Dnevni izveštaj 07.12.2018

Datum objave: 07.12.2018

SERBIA:

NBS: Referentna kamatna stopa zadržana na nepromenjenom nivou
Na jučerašnjoj sednici, Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 3,0%. Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike. Izvršni odbor je konstatovao da su inflatorni pritisci ostali niski i u uslovima snažnog privrednog rasta. Inflacija je nastavila da se kreće u granicama cilja i u oktobru je iznosila 2,2% međugodišnje.
Izvor: NBS

Kvota za izvoz govedine u Tursku od 2019. veća za 40%
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović ugovorio je juče u Ankari da se dosadašnaj kvota od 5.000 tona za izvoz goveđeg mesa u Tursku poveća za 40%. Nedimović je o proširenju saradnje i trgovine poljoprivrednim proizvodima razgovarao sa turskim ministrom poljoprivrede Bekirom Pakdemirlijem. Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, kvota od 5.000 tona za izvoz govedine u Tursku ispunjena je za četiri meseca, a uvećana kvota omogućiće da se vrednost izvoz mesa u Tursku poveća sa trenutnih 25 na gotovo 35 mil EUR.
Izvor: Ekapija

AERO: Francuski ASL Airlines otvara liniju Beograd – Pariz
Francuska aviokompanija ASL Airlines France uspostaviće 24. juna sledeće godine direktnu avio liniju između Pariza i Beograda sa dva leta nedeljno, ponedeljkom i četvrtkom. Linija ce biti sezonska i trajaće do 5. septembra 2019. godine, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Beogradu, gde su predstavnici ove kompanije najavili otvaranje nove linije. Generalni direktor kompanije Jean-François Dominiak rekao je da će letovi početi u sred letnje sezone naredne godine kada je, kako kaže, potražnja na vrhuncu.
Izvor: Seenews

REGION:

RTB Bor za sedam odsto povećao izvoz u odnosu na prošlu godinu
Rudarsko-topioničarki basen (RTB) Bor je za 11 meseci ove godine u inostranstvu prodao oko 30.000 tona bakra i povećao izvoz za sedam odsto u odnosu na prošlu godinu, saopštila je ta kompanija. Prodajom bakra na strana tržišta RTB Bor je ostvario prihod od 188,3 miliona dolara, a još 5,3 miliona dolara zarađeno je od prodaje ostale robe, pa je od početka godine ukupan izvoz bio u vrednosti 193,6 miliona dolara.
Izvor: N1

INO:

Dow u blažem minusu nakon najave da će FED možda pauzirati podizanje kamatne stope, Evropske berze blizu dvogodišnjeg minimuma
Inicijalno solidan pad na američkim berzama (zbog hapšenja direktorke Huaweija) je ublažen do kraja dana nakon novosti da će FED verovatno usporiti sa podizanjem referentne kamatne stope, pa je Dow završio u manjem minusu od 0,32% a S&P500 je izgubio 0,15%. Nasdaq je međutim bio u plusu od 0,42%, pošto su Amazon, Netflix i Alphabet skočili preko 1%.
Apple je juče bio u minusu od 2,5%, nakon što je UBS objavio da trenutno postoji najniža težnja potrošača za kupovinom iPhona u poslednjih pet godina. Istovremeno je ova banka snizila svoju očekivanu fer vrednost akcije sa 225 USD na 210USD.
Od makro objava izdvajamo, da je američka ekonomija je u novembru dodala 179,000 privatnih poslova što je niže od očekivanih 195,000.
Evropske berze bile su mahom u minusima a indeksi su sada gotovo na dvogodišnjim minimumima. Razlog jučerašnjeg negativnom trendu u Evropi je zabrinutost oko usporavanja globalnog rasta, pad naftnih cena i uvek prisutno pitanje trgovinskih odnosa. Stoxx600 je juče izgubio preko 3,3%.
Pod prodajnim pritiskom su bile akcije iz auto sektora, pošto su one osetljive na pitanja trgovinskih tenzija. Ceo sektor izgubio je 4,5% a najgore su prošli Faurecia i Daimler, uz gubitke od preko 6%, oba.
Pažljivo se na evropskim tržištima pratio i sastanak OPEC-a, koji se održao u Beču. Članice ovog bloka saglasile su se da će smanjiti proizvodnju nafte, ali o kojoj količini smanjenja je reč nije saopšteno, i to je bilo dovoljno da nafta nastavi da gubi na vrednosti.
Izvor: CNBC, Ilirika

Arhiv

1 2 3 4 5 6 ... 75 76 77 »