Kolačići

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi prikupljanja podataka o posetama. Izaberite opciju »Nastavi« ili na ovom linku isključite upotrebu kolačića. Nastavi
  RS  
ILIRIKA web stranice
ILIRIKA Beograd, SRB
SRpski
ILIRIKA Ljubljana, SLO
Slovenščina English Deutsch Italiano Français русский 仲文 zhongweg
ILIRIKA Skopje, MKD
MAKEDONSKI

Vršilac usluge  

Vršilac usluge portfolio menadžmenta je
ILIRIKA d.d., Slovenska cesta 54a, Ljubljana Slovenija, koja uspešno pruža uslugu individualnog portfolio menadžmenta za klijente više od 20 godina.

Dnevni izveštaj 03.01.2019

Datum objave: 03.01.2019

SERBIA:

TGAS: Messer BH Gas će u 2019. uložiti 5 mil EUR u nove investicije
Kompanija Messer BH Gas, proizvođač industrijskih gasova, uložiće tokom 2019. godine još 10 mil KM (5 mil EUR) u BiH, rekao je za eKapiju Valentin Ilievski, generalni direktor te kompanije. Za sada još nisu hteli da preciziraju detalje ove investicije. Na nivou grupacije doneli smo početkom decembra odluku da u 2019. godini investiramo dodatnih 10 mil KM u proizvodnju u BiH, čime želimo poručiti da nameravamo ostati ovde i narednih 30 i više godina. Bez stabilnih investicija ne može biti stabilnog ambijenta za poslovanje - rekao je Ilievski. Ostvarili smo godišnji plan na zadovoljstvo svih uposlenih u sva tri Messerova društva u Bosni i Hercegovini. U odnosu na prošlu godinu prodaja je povećana za 17%, dok je EBITDA 21%. U regiji je, također, dvocifreno povećanje i prodaje i dobiti u odnosu na 2017. godinu.
Izvor: Ekapija

Rusi zainteresovani za Petrohemiju - Tender za privatizaciju biće raspisan u februaru
Ruski giganti ipak ne odustaju od srpske Petrohemije i najverovatniji su partner ovog kompleksa iz Pančeva, pišu Novosti. List navodi da je nekoliko ruskih kompanija zainteresovano da kupi ovo pančevačko preduzeće, a tender za privatizaciju biće raspisan u februaru 2019. godine. Ova kupovina je deo ekonomskog paketa koji Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije, donosi Srbiji sredinom januara - nezvanično saznaju Novosti. Petrohemija je prošle godine imala najveću neto dobit u Srbiji. Posle otpisa dela dugova (47,7%) i konvertovanja dela obaveza u akcije preduzeća, njena dobit je u 2017. bila 40,4 milijardi dinara. Kako kaže neimenovani sagovornik lista, Rusi su veoma zainteresovani za saradnju s Petrohemijom.
Izvor: Ekapija

Sektor prerađivačke industrije beleži rast - Srpska guma u suficitu
Industrijska proizvodnja u sektoru prerađivačke industrije veća je za 2,8% u prvih osam meseci 2018. godine u odnosu na isti period 2017. U proizvodnji proizvoda od gume i plastike u ovom periodu registrovan je rast od 2,1%. Sektor proizvoda od gume i plastike beleži rast proizvodnje, kao i prerađivačka industrija. Generalno posmatrano, rast oblasti proizvodnje od gume i plastike u Srbiji prati globalni trend, odnosno postoji povoljan ekonomski okvir za dalji rast ove privredne delatnosti. U prvih osam meseci 2018. godine, iz Srbije je izvezeno proizvoda od gume i plastike u vrednosti od 937 mil EUR, a ukupan uvoz je iznosio 551 mil EUR. Pozitivan spoljnotrgovinski saldo iznosi 386 mil EUR, i to je jedan od retkih sektora koji beleži suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni..
Izvor: Ekapija

REGION:

NBS: BDP porastao 4,4% u 2018
Preliminarne procene kretanja najznačajnijih makroekonomskih pokazatelja u 2018. godini, koje je objavio Republički zavod za statistiku, pokazuju nastavak i ubrzanje pozitivnih trendova iz prethodnih godina. Inflacija je petu godinu zaredom ostala niska i stabilna, pri čemu je, prema preliminarnim podacima, prosečna međugodišnja inflacija tokom 2018. godine iznosila 2,0%. Godišnji realni rast bruto domaćeg proizvoda iznosio je 4,4% i bio je vođen investicijama, izvozom i održivim rastom finalne potrošnje. Ukupna industrijska proizvodnja povećana je za 2,0%, poljoprivredna proizvodnja za 16,3%, a dvocifrenu stopu rasta zabeležilo je i građevinarstvo. Kada je reč o spoljnotrgovinskim kretanjima, prema podacima RZS-a, robni izvoz izražen u evrima veći je za 9,0%, dok je uvoz povećan za 13,5%. Ključan doprinos rastu izvoza potekao je od izvoza prerađivačke industrije, dok je rast uvoza rezultat pre svega rasta uvoza opreme za potrebe investicija i rasta uvoza repromaterijala za potrebe industrije.
Izvor: NBS

INO:

Indeksi u Americi u blagim plusevima, Evropa mešovita
Protekli dan na američkim berzama dono je dosta oscilacija ali su indeksi na kraju ipak uspeli da ubeleže pozitivne promene. Dow je dobio simboličnih 0,085, S&P500 0,13% a Nasdaq 0,46%.
Inicijalno je na tržištu došlo do novog opipljivog pada pošto novo-pristigli podaci iz Kine ukazuju na to da je došlo do pada nivoa industrijske aktivnosti prvi put u poslednjih 19 meseci. Još jedan loš uticaj na tržište imalo je i pisanje New York Timesa da američki ministar trgovine, Robert Lighthizer, namerava da ubedi Trampa da ne prihvata nikakva “prazna obećanja“, iz Kine na polju trgovinskih odnosa.
Evropske berze bile su pod prodajnim pritiskom nakon loših podatak iz Kine, premda nisu sva tržišta završila dan u minusu. FTSE je dobio simboličnih 0,02%, DAX je bio u plusu od 0,2% a CAC je izgubio 0,87%. Pod naročitim pritiskom bile su kompanije iz sektora bazičnih resursa.
Osim podataka iz Kine, loš uticaj na tržište imala je i objava IHS Markit (PMI) indeksa za decembar – nivo indeksa je na 51,4 što je najlošiji podatak od februara 2016.
Od korporativnih novosti jedini je Deutsche Telekom bio aktuelniji uglavnom zato što je podneo tužbu protiv nemačke vlade zbog, kako kompanija smatra neadekvatnih uslova koju su raspisani za nadmetanje za 5G licencu.
Izvor: CNBC, Ilirika

Arhiv

1 2 3 4 5 6 ... 77 78 79 »