Kolačići

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi prikupljanja podataka o posetama. Izaberite opciju »Nastavi« ili na ovom linku isključite upotrebu kolačića. Nastavi
  RS  
ILIRIKA web stranice
ILIRIKA Beograd, SRB
SRpski
ILIRIKA Ljubljana, SLO
Slovenščina English Deutsch Italiano Français русский 仲文 zhongweg
ILIRIKA Skopje, MKD
MAKEDONSKI

Vršilac usluge  

Vršilac usluge portfolio menadžmenta je
ILIRIKA d.d., Slovenska cesta 54a, Ljubljana Slovenija, koja uspešno pruža uslugu individualnog portfolio menadžmenta za klijente više od 20 godina.

Dnevni izveštaj 10.01.2019

Datum objave: 10.01.2019

SERBIA:

KMBN: Srbija bi mogla da postane većinski vlasnik Komercijalne banke?
Iako su rokovi za prodaju Komercijalne blizu, nije isključeno da umesto privatne kompanije njen većinski vlasnik postane država Srbija. Naime, Vlada Srbije i MMF dogovorili su se pre nekoliko meseci da država oglasi prodaju Komercijalne banke do 30. juna ove godine i da je proda do kraja 2019. Nije, međutim, sigurno da će ovaj scenario i da se dogodi. Kako saznaje Blic, moguće je da država zadrži svoj udeo u banci i čak da ga poveća tako što bi isplatila ostale akcionare. Praktično Srbija, koja je vlasnik 41,7% akcija Komercijalne banke, kupila bi i 24,4% akcija koje su u vlasništvu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i 10% deonica koje su danas u vlasništvu Svetske banke, odnosno njenog ogranka IFC.
Izvor: Ekapija

Srbija posle Hrvatske i Grčke ima najsporiji privredni rast na Balkanu
Srbija je, posle Hrvatske i Grčke u poslednjih desetak godina zemlja sa najsporijim privrednim rastom na Balkanu, a najverovatnije i u Evropi, ocenio je saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov. On je u intervjuu Beti rekao da je ta pozicija Srbije "jednim delom posledica korekcije kursa i realnih dohodaka posle 2008. godine, a potom i fiskalne konsolidacije, kakva je sprovedena posle 2015. godine". I jedno i drugo je moglo bolje, tako da se može oceniti da su srpske privredne vlasti u poslednjih desetak godina uglavnom veoma rđavo upravljale privredom - rekao je Gligorov. Dodao je da je "Hrvatska još gore upravljala privredom, a da Grčka, verovatno nije imala mnogo bolji izbor od onoga koji je napravila, dok su svi drugi bili bolji".
Izvor: Ekapija

Izvoz 15 najvećih izvoznika iz Srbije veći od 4 mlrd EUR - Fiat i Železara i dalje na vrhu liste
Vrednost izvoza 15 najvećih srpskih kompanija-izvoznika u 11 meseci prošle godine dostigao je 4,1 mlrd EUR. Kako je Ministarstvo finansija objavilo na svom sajtu, najveći izvoznici su i dalje Fiat Chrysler automobili (FCA) iz Kragujevca, čiji je izvoz 699,7 mil EUR, i HBIS grupa, vlasnik smederevske Železare, sa sličnom vrednošću izvoza - 695,3 mil EUR. Naftna industrija Srbije je na trećem mestu sa 436,5 mil EUR, slede Tigar Tyres iz Pirota (365,8 mil EUR), Robert Bosch iz Beograda (227 mil EUR) i pančevačka Petrohemija (199,8 mil EUR).
Izvor: Ekapija

REGION:

Svetska banka podigla procenu rasta SRB za 2018, za svet smanjila
Svetska banka je povećala projekciju rasta Srbije za 2018. godinu za 0,5% na 3,5% u odnosu na prognozu iz prošlog juna, dok je procenu prošlogodišnjeg rasta globalne privrede smanjila za 0,1% na 3,0 %. Ovaj međunarodni kreditor je zadržao prognoze rasta srpske privrede za 2019. godinu na 3,5%, kao i za 2020. i 2021. godinu na 4,0%, u najnovijem izveštaju "Globalne ekonomske perspektive" objavljenom na sajtu Svetske banke. Istovremeno, u izveštaju su revidirane naniže projekcije rasta svetske ekonomije za tekuću i narednu godinu za po 0,1%, na 2,9% i 2,85%.
Izvor: Ekapija

INO:

Pozitivni komentari iz FED-a održali indekse u Americi u zelenom, Evropa opet u plusu
Indeksu u Americi i juče su bili na stazi rasta i oporavka, nakon što su objavljeni detalji sa sastanka u FED-u, koji govore u prilog tome da će u buduće biti pokazano veće strpljenje kada je u pitanju podizanje kamatnih stopa. Inflacija u SAD ostaje na niskom nivou, te žustrije podizanje kamate u narednom periodu neće biti naročito potrebno, kažu poslednji izveštaji iz FED-a. Dow je juče dobio 0,39% a S&P500 je bio u plusu od 0,41%. Nasdaq je uvećao vrednost za 0,87%.
Specijalnih korporativnih novosti nije bilo a investitori su na oku držali i pregovore SAD i Kine. Za sada dijalog vode srednje rangirani zvaničnici i on se prema njihovim saopštenjima odvija dobro.
U Evropi i dalje prevladava očekivanja da će SAD i Kina konačno postići dogovor pa je u skladu sa tim i sentiment dobar. Berze su juče završile u plusu, a Stoxx600 je odbio 0,6%. Sektor automobila i tehnoloških kompanija bio je najbolje performiran.
Gledajući na pojedinačne akcije, AMS, dobavljač Appla, je nakon lošeg otvaranja dan uspe da završi ipak u plusu (+3,7%). Kompanije, koje su inače povezane sa Applom ovih dana su prilično volatilne ili pod prodajnim pritiskom – poslednja vest, koju je objavio japanski Nikke je da je Apple redukovao plan proizvodnje iPhona za prvi kvartal, što će svakako pogoditi i njegove dobavljače.
Izvor: CNBC, Ilirika

Arhiv

« 1 2 3 ... 54 55 56 57 ... 78 79 80 »