Kolačići

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi prikupljanja podataka o posetama. Izaberite opciju »Nastavi« ili na ovom linku isključite upotrebu kolačića. Nastavi
  RS  
ILIRIKA web stranice
ILIRIKA Beograd, SRB
SRpski
ILIRIKA Ljubljana, SLO
Slovenščina English Deutsch Italiano Français русский 仲文 zhongweg
ILIRIKA Skopje, MKD
MAKEDONSKI

Vršilac usluge  

Vršilac usluge portfolio menadžmenta je
ILIRIKA d.d., Slovenska cesta 54a, Ljubljana Slovenija, koja uspešno pruža uslugu individualnog portfolio menadžmenta za klijente više od 20 godina.

Dnevni izveštaj 05.02.2019

Datum objave: 05.02.2019

SERBIA:

Strani investitori u Srbiju uložili 2,2 mlrd EUR - Najviše ulagali u metalsku industriju
Strani investitori su za prvih 11 meseci prošle godine u našu zemlju uložili 2,2 mlrd EUR. Toliko je iznosio neto priliv direktnih stranih investicija i bio je za 1,4% manji nego u istom periodu 2017. godine. Tri četvrtine stranih direktnih ulaganja u prva tri kvartala 2018. godine došlo je iz zemalja Evropske unije. U okviru prerađivačke industrije, najveće investicije su ostvarene u metalskoj, prehramebnoj i automobilskoj industriji. Podaci Ministarstva finansija pokazuju da je neto priliv ostalih investicija u istom periodu iznosio 605,7 mil EUR, dok se kod portfolio investicija javio odliv u iznosu od 28,5 mil EUR.
Izvor: Ekapija

KMBN: Izbor savetnika za privatizaciju Komercijalne banke do 10. Februara
Ministar finansija Srbije Siniša Mali juče je najavo da će ove nedelje biti izabran savetnik za izbor strateškog partnera Komercijalne banke Beograd. Ove nedelje imaćemo potpisan sporazum sa savetnikom koji će nam pomoći da sagledamo strateške opcije i kako raditi sa Komercijalnom bankom u budućnosti - rekao je Mali za RTS. Ministarstvo finansija pozvalo je u oktobru prošle godine vodeće međunarodne firme da dostave izjavu o zainteresovanosti za pružanje usluga finansijskog savetnika za pripremu i sprovođenje plana prodaje akcija Komercijalne banke Beograd u vlasništvu Republike Srbije.
Izvor: Ekapija

Gradnja Turskog toka kroz Srbiju još neizvesna - Problem opet Treći energetski paket EU?
Gasovod "Turski tok" mogao bi da "presuši" iz istih razloga iz kojoj je i "Južni", ukoliko Energetska zajednica u daljim razgovorima s Agencijom za energetiku Srbije ne nađe neko novo rešenje, piše Politika. Iako je Srbija uslovno rečeno dobila pozitivno mišljenje Energetske zajednice (EZ) oko izuzeća od pristupa treće strane budućem gasovodu koji će ići kroz Srbiju i biti povezan na bugarski i mađarski nacionalni transportni sistem, to ne znači da gradnja može sutra da počne. Naprotiv. Biće tu još mnogo uslova koje će naša zemlja morati da ispuni da bi prvi ašov bio zaboden i prva cev položena, saznaje taj list iz izvora bliskih EZ. I ovog puta je zapelo oko trećeg energetskog paketa, koji podrazumeva da "Gastrans", preduzeće koje bi gradilo gasovod preko Srbije, bude i vlasnik gasa i gasovoda, za šta je naša zemlja i zatražila mišljenje Energetske zajednice. Umesto pozitivnog odgovora, EZ je mišljenja da Srbija ipak u određenom procentu mora da omogući i trećim kompanijama da trguju gasom i transportuju gas preko ovog gasovoda, isključujući tako monopol srpske strane. Bez obzira na to što Rusi i Srbi plaćaju gradnju i dopremaju gas.
Izvor: Ekapija

REGION:

EU ozvaničila zaštitne kvote za uvoz čelika
Zaštitnim merama koje je usvojila EU 31. januara proizvođači čelika u Srbiji obuhvaćeni su u tri kategorije proizvoda, a reč je toplovaljanim limovima i trakama, hladnovaljanim limovima i o prozvodima od belog lima. EU je odluku o zaštitnim merama objavila u svom službenom glasniku, one stupaju time na snagu, a odnose se na 26 kategorija prozvoda od čelika poreklom iz zemalja van EU što uključuje i Srbiju. U Briselu kažu da ne očekuju da će ove kvote imati efekte i pogoditi dosadašnji izvoz čelika iz Srbije na evropsko tržište.
Izvor: Blic

INO:

Dow u plusu u iščekivanju objave iz Alphabeta, Evropske berze u crvenom
Indeksi na Wall Streetu juče su završili dan uz umereni rast, a pozitivan sentiment bio je posledica uglavnom iščekivanja objava iz tehnološkog sektora, u prvom redu Alphabeta. Dow je dobio 0,7%, slično kao i S&P500 koji je porastao 0,68%. Nasdaq je bio u plusu od 1,1%.
Alphabet je objavio rezultate posle zatvaranja. Brojke su bolje od očekivanih u smislu profita i prihoda ali su troškovi viši od očekivanih, pa je u časovima posle zatvaranja akcija gubila na vrednosti. Ostaje da se vidi današnja reakcija investitora, koja će verovatno bar inicijalno biti negativna.
Većina evropskih berzi bila je u crvenom a u fokusu investitora su bile takođe objave rezultata. Stoxx600 je izgubio 0,13% a većina sektora je bila u minusu.
Banke su opet pod prodajnim pritiskom, pošto je nekoliko njih objavilo slabe rezultate a pojedine brokerske kuće su u skladu sa tim snizile i rejtinge akcija. U prvom redu su loše prošli Julius Baer, sa gubitkom od 4%, zatim Caixabank i Banco Sabadell, sa padom od preko 4%. Sve ove banke objavile su razočaravajuće kvartalne rezultate.
Wirecard je juče imao oporavak od 13%, a nakon objave iz same kompanije da firma kuju su unajmili da ispita slučaj zloupotrebe njenih platnih kartica, nije našla da je iko od zaposlenih bio umešan u sumnjive radnje.
Izvor: CNBC, Ilirika

Arhiv

1 2 3 4 5 6 ... 72 73 74 »