Kolačići

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi prikupljanja podataka o posetama. Izaberite opciju »Nastavi« ili na ovom linku isključite upotrebu kolačića. Nastavi
  RS  
ILIRIKA web stranice
ILIRIKA Beograd, SRB
SRpski
ILIRIKA Ljubljana, SLO
Slovenščina English Deutsch Italiano Français русский 仲文 zhongweg
ILIRIKA Skopje, MKD
MAKEDONSKI

Vršilac usluge  

Vršilac usluge portfolio menadžmenta je
ILIRIKA d.d., Slovenska cesta 54a, Ljubljana Slovenija, koja uspešno pruža uslugu individualnog portfolio menadžmenta za klijente više od 20 godina.

Dnevni izveštaj 08.02.2019

Datum objave: 08.02.2019

SERBIA:

Referentna kamatna stopa zadržana na nepromenjenom nivou
Na jučerašnjoj sednici, Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 3,0%. Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike. Inflacija je pet godina zaredom niska i stabilna – u decembru je iznosila 2,0% međugodišnje, što je njena prosečna vrednost i na nivou 2018. godine, kaže se u saopštenju NBS. Pritom, bazna inflacija, koja se u 2018. kretala na nivou od oko 1,0%, kao i inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede, koja su nešto ispod centralne vrednosti cilja od 3,0%, potvrđuju da su inflatorni pritisci i dalje niski. Izvršni odbor i u narednom periodu očekuje stabilno kretanje inflacije u granicama cilja (3,0 ± 1,5%).
Izvor: NBS

Ministarstvo izdalo dozvolu za gradnju Kule Beograd, najviše zgrade u Srbiji
Ministarstvo građеvinarstva, saobaćaja i infrastrukturе izdalo jе građеvinsku dozvolu za izgradnju Kulе Bеograd, koja sе gradi u okviru projеkta Bеograd na vodi, koja ćе sa visinom od 168 mеtara biti najviša zgrada u Srbiji. rеdnost invеsticijе u izgradnju objеkta sa 40 spratova i površinom od 47.500 kvadratnih mеtara iznosi 12 milijardi dinara, navodi se na sajtu Ministarstva građevinarstva.
Izvor: Ekapija

REGION:

Kroz Turski tok i gas iz Azerbejdžana i Rumunije?
Odlukom Evropske Energetske zajednice da osim ruskog, Turskim tokom treba da protiče i neki drugi gas, Srbiji se predlažu dve opcije - gas iz Azerbejdžana koji treba da poteče do 2020. i rumunski gas, piše Politika. List navodi da se gradi i novi terminal za tečni gas u Grčkoj koji će moći da obezbedi ovaj energent i za Srbiju. Sva ta potencijalna konkurencija, po mišljenju Sekretarijata Energetske zajednice, mora da koristi i srpskim potrošačima, kaže za Politiku direktor ovog Sekretarijata Janez Kopač, odgovarajući na pitanje šta je alternativa ruskom gasu u našoj zemlji.
Izvor: Ekapija

INO:

Dow u minusu preko 200 poena nakon novosti da neće bisti sastanka Tarmpa i Xija pre 1.marta, Evropa u minus nakon sniženih makro očekivanja iz EU i BoE
Indeksi u Americi juče su bili u silaznoj putanji pošto je objavljeno da se Tramp i Xi neće susresti pre isteka dogovorenog roka za postizanje trgovinskog sporazuma SAD-Kina. Tržište očito tumači ovu vest kao nešto što će otežati postizanje sporazuma. Dow je izgubio 0,87% a S&P500 0,945. Nasdaq je bio u minusu od 1,18%.
Juče nije bilo objava od strane većih imena. Za sada, gledajući prosek, kompanije objavljuju rast kvartalnog profita od oko 14%, što jeste pozitivno ali sa druge strane objavljeni panovi i očekivanja nisu tako sjajni, pa se već očekuje da će prvi kvartal 2019 doneti prosečan pad profita za 1%.
Evropski indeksi imali su loš dan pošto su EU Bank of England izašli za sniženim procenama rasta, za svoje ekonomije u 2019. EU sada procenjuju da će blok imati rast BDP-a od 1,3% u 2019. što je niže naspram ranije očekivanih 1,9%. Glavni faktor za umanjene rasta je pitanje globalnih trgovinskih tenzija. Stoxx600 je izgubio 1,36%.
Od korporativnih objava izdvajamo da je Fiat Chrysler objavio nešto lošija očekivanja za 2019. Kompanija naime sada procenjuje da će 2019 završiti uz profit od 6,7 milijarde EUR, što je niže nego ranije očekivanih 7,3 milijarde. Akcija je izgubila solidnih 12%, a to je učinilo da sektor automobila bude juče najgore performiran u Evropi.
Izvor: CNBC, Ilirika

Arhiv

1 2 3 4 5 6 ... 72 73 74 »