Kolačići

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi prikupljanja podataka o posetama. Izaberite opciju »Nastavi« ili na ovom linku isključite upotrebu kolačića. Nastavi
  RS  
ILIRIKA web stranice
ILIRIKA Beograd, SRB
SRpski
ILIRIKA Ljubljana, SLO
Slovenščina English Deutsch Italiano Français русский 仲文 zhongweg
ILIRIKA Skopje, MKD
MAKEDONSKI

Vršilac usluge  

Vršilac usluge portfolio menadžmenta je
ILIRIKA d.d., Slovenska cesta 54a, Ljubljana Slovenija, koja uspešno pruža uslugu individualnog portfolio menadžmenta za klijente više od 20 godina.

Dnevni izveštaj 12.02.2019

Datum objave: 12.02.2019

SERBIA:

Ministar finansija razgovarao sa direktorom EIB o finansiranju važnih projekata
Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je sa direktorom za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan u Evropskoj investicionoj banci (EIB) Mateom Rivelinijem o tekućim i budućim projektima u Srbiji koji se sprovode uz podršku te finansijske institucije. Tema razgovora bili su projekti poput Kliničkog centra A i Kliničkog centra B, koji podrazumeva modernizaciju, unapređenje i proširenje, odnosno dogradnju bolnica u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevacu, kao i podrška EIB-a za opštinsku i regionalnu infrastrukturu. Razgovarano je i o projektu modernizacije škola, kao i o dva nova projekta koji će se raditi uz podršku EIB-a, a koji se odnose na finansiranje izgradnje autoputa Niš-Pločnik-Merdare I faza (Niš-Pločnik) u iznosu od 100 miliona evra i projekat rekonstrukcije i izgradnje lokalne infrastrukture u područjima na migrantskoj ruti u iznosu od 40 miliona evra, koji će sprovoditi Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima.
Izvor: N1

Sektor građevinarstva porastao 13,9% u 2018.
Od početka prošle godine građevinska aktivnost na teritoriji Srbije povećana je za 13,9 procenata u odnosu na 2017. godinu, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS). Vrednost izvedenih građevinskih radova na teritoriji Srbije porasla je za 8,7 odsto, u tekućim cenama u četvrtom kvartalu 2018. godine, dok u stalnim cenama taj rast iznosi tri procenta, u odnosu na isti period godinu ranije.
Izvor: Tanjug

ZF otvara fabriku u Pančevu krajem aprila
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će krajem aprila velika nemačka kompanija ZF otvoriti fabriku u Pančevu i zaposliti više od 1.000 ljudi. Vučić je istakao da je ta nemačka kompanija jedan od najboljih autokomponentaša automobilske industrije. Istakao je da će biti izgrađen autoput Beograd-Zrenjanin i Zrenjanin-Novi Sad, čime će, kako kaže, građani Opova biti bolje povezani i sa Zrenjaninom i sa Beogradom, a mnogo će značiti i za dovođenje investitora.
Izvor: Ekapija

REGION:

Beogradu nedostaje više od 100.000 kvadrata stambenog prostora
U Beogradu u svakom trenutku postoji potražnja za 100.000 kvadratnih metara stambenog prostora više nego što se trenutno nudi, a sve što se izgradi odmah se i proda. Prosečna cena stanova u prethodnoj godini bila je 1.190 EUR po kvadratnom metru u starogradnji i 2.050 EUR po kvadratu u novogradnji, što je poskupljenje za 7% u odnosu na 2017. godinu. Iako je tržište u ovom segmentu nekretnina veoma aktivno, u konsultanskoj kući za nekretnine CBRE kažu da će prodajne cene u narednom periodu ostati stabilne. Situacija je slična i na tržištu poslovnog prostora, gde visina rente tokom 2019. ostaje nepromenjena. Povećana gradnja uticaće na cenu zakupa jedino u maloprodaji. Tokom prvih deset meseci 2018. godine u Beogradu su izdate građevinske dozvole za više od 700.000 metara kvadratnih prostora različitih kategorija. Time je, pored ostalog, planirana izgradnja oko 2.000 novih stanova.
Izvor: Ekapija

INO:

Iščekivanja u vezi ishoda pregovara SAD i Kine i dalje u fokusu investitora, Dow u minusu, ostali indeksi mahom u zelenom
Investitori u Americi i u Evropi i dalje svu pažnju posvećuju razvoju situacije povodom pregovora SAD i Kine, vagajući i procenjujući da li će doći do konačnog dogovora. To pitanje imalo je ključnog uticaja na jučerašnje trgovanje na Wall Streetu, pošto se pojavila informacija da bi do susreta Trampa i Xija moglo doći sredinom marta, dakle posle isteka predviđanog roka za kraj pregovora. Dow je juče izgubio 0,21% a S&P500 i Nasdaq su bili u simboličnom plusevima.
Od korporativnih dešavanja možemo izdvojiti skok na Tesla Automobilima, od 2,3%, a nakon što je Canaccord Genuity povećao rejting akcije sa „čekaj“, na “kupi“ i podigao procenu fer vrednosti sa 330 na 450 USD po akciji, što je 47% više u odnosu na sadašnju tržišnu cenu.
Evropske berze bile su pak mahom u plusu, a investitori sa ovog tržišta su takođe zainteresovani za konačni ishod pregovora SAD i Kine. Stoxx600 je dobio 0,88%.
Od zanimljivijih dešavanja izdvajamo Deutsche Post, koja je skočila preko 2%, nakon novosti da bi Nemačka mogla odobriti mnogo veće povećanje poštarine nego što se očekivalo, a počev od nadolazećeg leta.
Od makro dešavanja iz Evrope, vredno je pomenuti da je BDP u Britaniji u četvrtom kvartalu 2018. porastao samo 0,2%, te je pored Italije i ova zemlja praktično u povećanom riziku od recesije.
Izvor: CNBC, Ilirika

Arhiv

1 2 3 4 5 6 ... 72 73 74 »