Kolačići

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi prikupljanja podataka o posetama. Izaberite opciju »Nastavi« ili na ovom linku isključite upotrebu kolačića. Nastavi
  RS  
ILIRIKA web stranice
ILIRIKA Beograd, SRB
SRpski
ILIRIKA Ljubljana, SLO
Slovenščina English Deutsch Italiano Français русский 仲文 zhongweg
ILIRIKA Skopje, MKD
MAKEDONSKI

Vršilac usluge  

Vršilac usluge portfolio menadžmenta je
ILIRIKA d.d., Slovenska cesta 54a, Ljubljana Slovenija, koja uspešno pruža uslugu individualnog portfolio menadžmenta za klijente više od 20 godina.

Nedeljni pregled 04.03.-08.03.2019

Datum objave: 11.03.2019

Protekla nedelja završena je ne baš sjajno, kako u Americi tako i na evropskim tržištima. Dominirala je tema usporavanja globalnog rasta pa je to ponajviše uticalo na vodeće svetske indekse. Naime, ECB je izašla sa smanjenom procenom rasta agregatnog BDP-a za EU zonu (1,1% naspram ranijih 1,7%) u 2019, Centralna banka Kanade je izvestila da namerava da bude strpljivija u pogledu podizanja kamatne stope a Kina najavljuje smanjenje poreskih opterećenja kako bi se takođe borila sa usporavanjem ekonomskog rasta. Sve su to bili uglavnom negativni faktori koju si uticali na tržište vrednosnih papir protekle nedela. U konačnom skoru, Dow indeks je izgubio 2,2% a isto toliko i S&P500. Nasdaq je bio u padu od 2,5%. Teme poput pregovora SAD i Kine kao i korporativni rezultati nisu primarno uticali na indekse u prošlonedeljnoj sezoni.

Na domaćem BELEX-u, indeksi završavaju nedelju plusom. Pregledom trgovačkih podataka ustanovljavamo da je to očito zbog rasta na Komercijalnoj Banci i Energoprojektu. BELEX15 dobio je 0,52% a BELEXline 0,78%.

Pojavile su se spekulacije da postoji trenutno pet zainteresovanih kupaca za Komercijalnu Banku. Pominju se dva fonda i tri bankarske institucije. Među njima ima i domaćih subjekata, no više detalja nije bilo dostupno. Tender će prema najavi iz ministarstva biti raspisan u maju. Akcija je dobila 5,3% na nedeljnom nivou a bila je to ujedno i najotrovanija hartija uz promet od 50 miliona RSD.

Arhiv

1 2 3 4 5 6 ... 75 76 77 »