Kolačići

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi prikupljanja podataka o posetama. Izaberite opciju »Nastavi« ili na ovom linku isključite upotrebu kolačića. Nastavi
  RS  
ILIRIKA web stranice
ILIRIKA Beograd, SRB
SRpski
ILIRIKA Ljubljana, SLO
Slovenščina English Deutsch Italiano Français русский 仲文 zhongweg
ILIRIKA Skopje, MKD
MAKEDONSKI

Vršilac usluge  

Vršilac usluge portfolio menadžmenta je
ILIRIKA d.d., Slovenska cesta 54a, Ljubljana Slovenija, koja uspešno pruža uslugu individualnog portfolio menadžmenta za klijente više od 20 godina.

Dnevni izveštaj 08.02.2018

Datum objave: 08.02.2018

SERBIA:

Fiat 1. juna odlučuje o novom modelu u kragujevačkoj fabrici
Kompanija Fiat Chrysler uskoro bi trebalo da lansira naslednika "grande punta", a on bi mogao da se proizvodi i u Kragujevcu, piše Blic. Sergio Marchionne, predsednik FCA, rekao je da će Fiat odluku o novom modelu u Kragujevcu objaviti 1.juna, kada bi ova kompanija trebalo da obelodani petogodišnji plan poslovanja. Novi plan poslovana, koji obuhvata period od 2018. do 2022. godine, biće zvanično objavljen na godišnjicu od početka Marchionnovog rukovođenja ovom kompanijom, koje traje od 2004. godine. Kako je i sam Marchionne najavio, plan će biti predstavljen u Baloku, gradiću u blizini Torina gde se nalazi probna staza italijanske kompanije. Tim planom, piše Blic, trebalo bi da bude predviđeno da li će se u Kragujevcu i dalje proizvoditi samo fiat 500L ili će kragujevačka fabrika dobiti još jedan model.
Izvor: Ekapija

Smederevska Železara najveći izvoznik iz Srbije u januaru 2018.
Vrednost izvoza 15 najvećih izvoznika u Srbiji u januaru 2018. godine iznosila je 347,5 mil EUR, a najveći izvoznik je kompanija HBIS grupa, vlasnik smederevske Železare, čiji je izvoz bio 70,4 mil EUR, objavilo je Ministarstvo finansija. Dosadašnji najveći izvoznik, kompanija Fiat Chrysler automobili (FCA) Srbija je na drugom mestu sa izvozom od 64,1 mil EUR. Tigar Tyres iz Pirota je na trećoj poziciji sa izvozom od 30,5 mil EUR. Slede Naftna industrija Srbije sa 28 mil EUR izvoza, Petrohemija (21,1 mil EUR), Robert Bosch (17,9 mil EUR), Tetra Pak (16 mil EUR), Hemofarm (14,2 mili EUR), Yura korporacija iz Rače (13,9 mil EUR) i Leoni iz Prokuplja (13,3 mil EUR).
Izvor: Ekapija

Postignut dogovor sa kompanijom Mytilineos - Srbija plaća 40 miliona USD u četiri rate do decembra 2018.
Predstavnici grčke kompanije Mytilineos potpisali su u utorak (6. februara 2018. godine) konačni dogovor o poravnanju sa Vladom Srbije u visini od 40 mil USD, koliko je i odredio međunarodni arbitražni sud vezano za dug RTB Bor. Prema saopštenju grčke kompanije, sporazum su sa srpske strane potpisali ministri privrede Goran Knežević i rudarstva i energetike Aleksandar Antić. Srpska vlada je predložila, a Mytilineos prihvatio, da kompenzacija bude isplaćena u četiri rate bez kamate, a poslednja u decembru 2018. godine.
Izvor: Ekapija

REGION:

SBITOP konačno u plusu
Posle nekoliko dana silaznog tenda , slovenački SBITOP je konačno u plusu. Indeks je sredu završio u plusu od 1,18%, dosegavši 817,49 poena. Najveći dobitnici bili su Intereuropa sa rastom od 4,12%, zatim Luka Koper sa skokom od 3,28%, Telekom Slovenije sa rastom od 2,58% i Krka, koja je dobila 1,77%.
Izvor: Ilirika

Evropska Komisija poboljšala izglede za ekonomiju Slovenije
U svom izveštaju za zimu 2018, Evropska Komisija je poboljšala ekonomske izglede za Sloveniju. U izveštaju se navodi da je prošle godine BDP porastao 4,9% a da će ove porasti dodatnih 4,2% a sledeće 3,5%. U oba slučaja, je očekivanje podignuto za 0,2 procentna poena u odnosu na jesenji izveštaj.
Izvor: Ilirikla

Upravljanje državnom imovinom u Sloveniji se neće promeniti
Slovenačka vlada saopštila ej da se strategija upravljanja državnom imovinom, koja je usvojena još u 2015. godini , neće menjati do daljnjeg, imajući u vidu da se I dalje primenljiva u aktuelnim uslovima. Prošle godine, državna kompanija, SDH I Kapitalska družba predložile su izvesne izmene.
Izvor: Ilirika

Januarska međugodišnja inflacija u Sloveniji 1,5%
Međugodišnja inflacija u Sloveniji za januar mesec tekuće godine iznosi 1,5%. Glavni doprinos ovom nivou dalo je poskupljenje hrane. Na mesečnom nivou pak došlo je do deflacije, tačnije do pada cena za 0,8%.
Izvor: Ilirika

INO:

S&P500 u blagom minusu, Evropske berze juče u plusu
Američke berze mahom su dan završile u minusu, zbog slobodinih gubitaka na tehnološkim akcijama i loših performansi energetskog sektora. Dan je ipak bio nešto mirniji, za razliku od prethodnih, kada je tržište iskusilo period velike volatilnost. S&P500 je izgubio 0,13% a NASDAQ 0,64%, dok je Dow za razliku do njih bio u blagom plusu od 0,23%.
Nakon zatvaranja tržišta, nekoliko objava rezultata je ugledalo svetlo dana. U prvom redu izdvajamo Twenty-First Century Fox i Tesla automobile. Obe kompanije su objavile bolje od očekivanih rezultata. Tesla je saopštio da je na dobrom putu da ostvari projektovane cifre za prodaju Modela 3, dok je isporuka Modela S i Modela X dostigla rekordne vrednosti. Reakcija tržišta biće viđena tek danas.
GlaxoSmithKline je izvestio da bi njegov profit mogao ove godine da bude umanjen, nakon objave dobrih rezultata u četvrtom kvartalu. Razlog ovome je rastuća konkurencija na poljima za lečenje HIV-a i respiratornih problema.
Evropske berze su, kako se i moglo očekivati, završile dan u plusu, prateći dešavanja na Wall Streetu od utorka. Stoxx600 je dobio 2,06% a gotovo sve berze i sektori su bili u plusu. Akcije naftnih kompanija bile su gotovo najbolje performirane usled dobrih objava rezultata. Statoli je objavio bolje do očekivanih rezultata za četvrti kvartal prošle godine. Firma je ostvarila benefite od poboljšanja uslova za poslovanje velikih naftnih kompanija – u prvom redu se to odnosi na povoljniju cenu nafte. Akcija je dobila 4,61%
Hexagon, švedska tehnološka kompanija saopštila je da su joj prihodi po takozvanom like-for-like sistemu značajno porasli u poslednjem kvartalu 2017. Ovo je bilo dovoljno da pogura akciju za 10% na jučerašnjem trgovanju.
Carlsberg je juče bio među gubitnicima, obzirom da je akcija pala za 3,61%. Razlog tome je objava da su prihodi koji nisu vezani za pivo u padu na ruskom tržištu, koje je jedno od ključnih za kompaniju.
Od ekonomskih vesti izdvajamo da je Evropska komisija saopštila da ekonomija Evrope raste bolje od očekivanja I da će se rast nastaviti, ove I sledeće godine. U izveštaju se još ističe i to da je neophodno otpočeti sa reformama evro-zoni a da najveće rizike i dalje predstavljaju pregovori oko Brexita, geopolitičke tenzije i razni vidovi protekcionizama.
Izvor: CNBC, Ilirika

Arhiv

1 2 3 4 5 6 ... 61 62 63 »