Kolačići

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi prikupljanja podataka o posetama. Izaberite opciju »Nastavi« ili na ovom linku isključite upotrebu kolačića. Nastavi
  RS  
ILIRIKA web stranice
ILIRIKA Beograd, SRB
SRpski
ILIRIKA Ljubljana, SLO
Slovenščina English Deutsch Italiano Français русский 仲文 zhongweg
ILIRIKA Skopje, MKD
MAKEDONSKI

Vršilac usluge  

Vršilac usluge portfolio menadžmenta je
ILIRIKA d.d., Slovenska cesta 54a, Ljubljana Slovenija, koja uspešno pruža uslugu individualnog portfolio menadžmenta za klijente više od 20 godina.

Dnevni izveštaj 09.02.2018

Datum objave: 09.02.2018

SERBIA:

NBS: Referentna kamatna stopa zadržana na nepromenjenom nivou
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na jučerašnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 3,5 odsto. Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu i novu februarsku projekciju inflacije i njenih faktora, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike. Inflacija je u decembru iznosila ciljanih 3,0% međugodišnje, što je i njena prosečna vrednost za 2017. godinu. I prema februarskoj centralnoj projekciji, međugodišnja inflacija će do kraja perioda projekcije, tj. u naredne dve godine, nastaviti da se kreće u granicama cilja.
Izvor: NBS

Tender za izvođača radova za beogradski metro 2020. godine?
Izgradnja prve linije beogradskog metroa počeće 2020. godine, najavio je gradonačelink Siniša Mali. Kako prenosi Beoinfo, početna stanica biće na Makiškom polju. U pitanju su dve linije, prva duga 22, a druga 20 kilometara. Grad Beograd je po prvi put uradio potrebne analize i studije, neophodne za definisanje trase pomenutih linija. Prevashodno tu mislim na "smart plan", odnosno Saobraćajni master plan grada Beograda koji je usvojen prošle godine.
Izvor: Ekapija

MK Group najveći izvoznik žitarica i u 2017. godini
Srpski agrar je tokom 2017. godine u Evropu i svet izvezao više od 2,5 miliona tona žitarica i uljarica. Kompanija MK Group, sa svojim članicama MK Commerce i Agroglobe, zaslužna je za čak trećinu tog izvoza, čime je zauzela vodeće mesto među izvoznicima žitarica, pokazuju podaci udruženja Žita Srbije. Kako je saopštila MK Group, ukupan izvoz svih žitarica u Srbiji za 2017. godinu iznosio je 1,7 miliona tona, od čega su gotovo 25% izvezle kompanije Miodraga Kostića. Sledeći na listi izvoznika su Delta Agrar sa 205.911 tona i Konzul sa 165.396 tona.
Izvor: Ekapija

REGION:

Slovenačka berza zatvoren zbog nacionalnog praznika – dan kulture Slovenije
Ljubljanska berza juče je bila zatvorena zbog nacionalnog praznika – dana kulture Slovenije. Praznik se slavi od 1945 godine, a kao neradni dan je uveden 1946. Prema podacima zavoda za statistiku, svaki građanin Slovenije je u proseku potrošio 172 evra na kulturne potrebe u 2016. godini a ceo segment kulture je dao doprinos BDP-u od 1,1%. Ukupni rashodi državnog budžeta na kulturu u Sloveniji iznose 1% BDP-a.
Izvor: Ilirika

INO:

Nervoza na tržištima ponovo prisutna, Dow izgubio 1000 poena, S&P500 u minusu 3,7%, Evropa u crvenom, DAX izgubio 2,6%
Indeksi na američkim berzama su se juče ponovo strmoglavili. Dobre objave rezultata kao i solidni makro ekonomski podaci nisu bili dovoljni da ublaže nervozu investitora izazvanu ratom kamatne stope na dugoročne trezorce. Dow je izgubio više od 1.000 poena na jučerašnjem trgovanju i to je treći put da gubi više od 500 poena na dnevnom nivou u poslednja pet dana. S&P500 potonuo za 3,75% a NASADQ je umanjen za 3,95, pošto su na Amazonu, Microsoftu i Facebooku zabeleženi padovi akciji i preko 4,5%.
Vodeća kamata na dugoročne američke obveznice (10-o godišnje) porasla je na 2,88% i to je među najvećim vrednostima, gledajući višegodišnja kretanja. Ime međutim mišljenja da to nije jedini razlog trenutnim padovima na tržištu, već da je jednostavno moralo doći do izvesne korekcije nakon više-nedeljnog rasta indeksa i nekoliko probijanja istorijskih rekorda.
Od korporacijskih objava izdvajamo Twitter i Grubhub. Obe kompanije objavile su bolje od očekivanih rezultata. Twitter je skočio solidnih 12,2% a ključna pozitivna stavaka u izveštaju je značajno bolji prihod od očekivanog (USD 732 miliona naspram očekivanih USD 686 miliona). Grubhub, (online isporuka hrane) je skočio 27,4%. Yum Brands, vlasnik KFC-a, je takođe objavio bolje od očekivanih rezultata, ali je akcija izgubila 4,8%.
Evropa je takođe završila dan u minusu. Stoxx600 je izgubio 1,6% a DAX je među indeksima sa najvećim padom – preko 2,6%. Tehnološke akcije su uglavnom vodile jučerašnji pad u Evropi. Objave rezultata traju i dalje i ovo je takođe uticalo na sentiment.
Zurich Insurance je objavio profit od 3 milijarde EUR, što je pad od 6% g/g, ali je ipak boje od očekivane 2,7 milijarde EUR. Akcija je bila u neznatnom minusu. Iz ovog sektora, SwissRe je skočio 2%, a nakon što je objavljeno da su pregovori sa japanskom Softbank o manjinskom učešću u toku.
Iz bankarskog sektora nam stiže vest da je Societe Generale imala pad kvartalnog profit 82%, zbog troškova restrukturiranja i poreskih nameta ali je ovo ipak bolje od očekivanog te je akcija juče dobila skoro 2% na vrednosti. Commerzbank je takođe imao pad kvartalnog profita i to od 51%, zbog restrukturiranja, pa je akcija završila u minusu od preko 2%, nakon ove vesti.
Od makro ekonomskih vesti izdvajamo da je Bank of England odlučila da zadrži kamatnu stopu na nepromenjenom nivou, a Brisel je pak uveo novi anti-damping set mera na uvoz kineskog čelika i to za period od 5 godina.
Izvor: CNBC, Ilrika

Arhiv

1 2 3 4 5 6 ... 61 62 63 »