Dnevni izveštaj 26.02.2019
Objavljeno: 26. 02. 2019

SERBIA:

Srbiji potrebno 5 mlrd EUR za rešavanje problema otpadnih voda
Za uspostavljanje evropskih standarda u sektoru vode u Srbiji neophodno je ulaganje od oko 5 mlrd EUR i ministarstvo je spremno za otvaranje investicionog ciklusa za rešavanje problema prečišćavanja otpadnih voda i upravljanja otpadom, najavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na sastanku sa predstavnicima Razvojne banke Evrope (CEB). Predstavljeni su i zakonodavni okviri, strateški planovi Srbije u oblasti prerade otpadnih voda i zadaci u okviru procesa pridruživanja Evropskoj uniji i otvaranja Poglavlja 27.
Izvor: Ekapija

Pola izvoza Srbije i pola prihoda drže - stranci
U Srbiji se tri odsto kompanija nalazi u većinskom vlasništvu stranaca, one stvaraju svaki peti dinar dodatne vrednosti. U srpskom izvozu učestvuju sa više od 50 procenata, podaci su Privredne komore Srbije, a na tržištu maloprodaje stranci drže skoro polovinu prihoda. Direktor sektora za analitiku i usluge PKS Bojan Stanić objašnjava za Tanjug da su strane kompanije najzastupljenije u bankarskom sektoru Srbije, u auto industriji i proizvodnji auto delova, kao i da raste njihovo u učešće u sektoru rudarstvu. Na tržištu maloprodaje u Srbiji strane kompanije sa manje od 50 posto prihoda, ipak zauzimaju više od 55 odsto ukupnih površina svih prodavnica u našoj zemlji.
Izvor: b92

FAM Kruševac prodat američkoj kompaniji Valvoline za 9,5 mil EUR - Neće gasiti domaći brend
Ugovor o prodaji Fabrike maziva (FAM) u Kruševcu američkoj kompaniji Valvoline za 9,5 mili EUR potpisan je proteklog vikenda u prisisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ugovor su potpisali direktorka FAM Jelica Đurović Petronijević i Dijego Brodoni, potpredsednik kompanije "Valvoline". U fabrici radi 218 zaposlenih i to je druga prodaja FAM-a, koji je zahvaljujući intervenciji države i pored velikih dugova prethodnog vlasnika 2016. izbegao stečaj.
Izvor: Ekapija

REGION:

Neto dobit Podravke u 2018. godini 27,5 miliona evra
Neto dobit Grupe Podravka u protekloj godini iznosila je 27,5 miliona evra što predstavlja veliki rast u odnosu na 2017. kada je ostvareno 2,4 miliona evra, prenosi portal Seebiz. Cena deonica Podravke u 2018. godini ostvarila je rast od 38,9 odsto, a Grupa Podravka, koja postoji 70 godina, smanjila je prošle godine ukupnu zaduženost za oko 40 miliona evra.
Izvor: Krstarica

INO:

Indeksi na Wall Streetu u zelenom nakon Trampove izjave o pomeranju roka za dogovor sa Kinom, Indeksi u Americi i Evropi petak završili u zelenom
Indeksi u Americi juče su bili u zelenom, pošto je Tramp izjavio da neće uvesti novu rundu tarifa na kineske proizvode. Dow je dobio 0,23%, S&P500 0,12% a Nasdaq je bio u plusu za 0,36%.
Tramp je u svom tradicionalnom tweetovanju napisao da neće doći do novog uvođenja tarifa na kineske proizvode posle 1.marta, što je dobro dočekano na tržištu. Naveo je da se pregovori za sada dobro odvijaju ali nije precizirao koji je novi rok za postizanje sporazuma.
Sentiment na tržištu je takođe bio podignut vešću da će General Electric prodati svoj biznis iz biofarmacije za 21,4 milijarde USD, kompaniji Danaher. GE je dobio juče preko 6%.
Barrick Gold je objavio ponudu za preuzimanje Newmont Mining, za sumu od 7 milijarde USD, u akcijama. Barrick je izgubio 3,3% juče.
Investitori u Evropi nastavljaju da prate razvoj pregovora SAD i Kine pa su danas indeksi opet bili u pozitivnom stonu. Stoxx600 je dobio 0,3% a najbolje je prošao sektor automobila uz rast od 2,1%, pošto je on u slučaju evropskih tržišta i najosetljiviji na pitanje trgovinskih tenzija.
Od korporativnih dešavanja izdvajamo francuski Carrefour, koji je izgubio 0,5%, nakon što je saopštio da razmatra smanjenje radne snage u svojim italijanskim prodavnicama za 4%, zbog tamošnje loše situacije na tržištu.
Reuters prenosi da je najveći akcionar Telecoma Italia, Vivendi odlučio da podrži spajanje sa Open Fiberom. Telecom Italia je juče izgubio 0,3%.
Izvor: CNBC, Ilirika