Dnevni izveštaj 08.03.2019
Objavljeno: 08. 03. 2019

SERBIA:

KMBN: Tender za Komercijalnu banku u maju, očekujem najmanje dve dobre ponude
Mesec dana pošto je Ministarstvo finansija odabralo savetnika za izbor strateškog partnera za prodaju Komercijalne banke, ministar Siniša Mali izjavio je za Blic da očekuje najmanje dve ponude koje ispunjavaju uslove. U maju će biti raspisan tender za pronalaženje strateškog partnera Komercijalne banke i ceo postupak bi trebalo da bude završen do kraja godine. Očekujem najmanje dve referentne ponude i najbitnije je da proces bude transparentan. U međuvrenu, kompanija Lazard pripremiće dokumentaciju i ukazati državi na najbolje opcije. Ko su potencijalni partneri ja sada zaista ne znam, važno je samo da oni ispunjavaju uslove koje je propisala Narodona banka Srbije - izjavio je Mali za Blic na Kopaonik biznis formu.
Izvor: Ekapija

NBS: Referentna kamatna stopa u Srbiji ostaje 3%
Na današnjoj sednici, Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 3,0%. Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike, navodi se u saopštenju NBS. Inflacija je niska i stabilna šestu godinu zaredom i u januaru je iznosila 2,1% međugodišnje. Bazna inflacija, takođe se kreće na niskom nivou, i u januaru je iznosila 1,2% međugodišnje.
Izvor: Ekapija NBS

REGION:

Turski tok ključan za Srbiju, ne zavisi samo od Rusije
Turski tok ima ključni značaj za Srbiju i njen privredni razvoj, izjavio je potpredsedenik Vlade Rusije Jurij Borisov i naglasio da izgradnja magistralnog gasovoda kroz Srbiju ne zavisi samo od Rusije, već i od Mađarske i Bugarske. "Imamo mapu puta, ali ne zavisi sve od Rusije. Smatramo da će izgradnja gasovoda imati ključni značaj za Srbiju i da će podići njenu energentsku konkuretnost", rekao je Borisov novinarima posle sastanka Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije, kojim je predsedavao sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.
Source: Tanjug

INO:

Smanjene prognoze ECB-a oborile indekse u Americi i Evropi
Indeksi u Evropi i Americi završili su dan u crvenom nakon objave iz ECB da snižava projekciju rasta ekonomije EU zone sa ranijih 1,7% na brojku od 1,1%, za 2019. godinu. Objava iz ECB je u stvari još jedan od signala da globalni rast usporava, kako se i očekivalo. Dow je izgubio 0,78% a S&P500 0,81%. Nasdaq je bio u minusu od 1,13%.
Pored novosti iz ECB-a, aktuelna tema ovih dna je i sve više rastući trgovinski deficit u SAD, koji je dosegao desetogodišnji maksimum. Uvođenje tarifa na kineske proizvode, bio je u stvari pokušaj Trampove administracije da utiče na nivo deficita, ali do sada bez uspeha. Posebnih korporativnih novosti sa Wall Streeta juče nije bilo.
Evropski Stoxx600 je izgubio 0,6%. ECB je takođe saopštila da pokreće program TLTRO, koji je u suštini nova runda povoljnih pozajmica bankama radi povećanja kreditne aktivnosti i podrške privredi.
Od korporativnih dešavanja izdvajamo da je Hugo Boss izgubio 6,5% a nakon saopštenja da za 2019. godinu očekuje brži porast operativnog profita od rasta prihoda.
Izvor: CNBC, Ilirika