Dnevni izveštaj 14.03.2019
Objavljeno: 14. 03. 2019

SERBIA:

KMBN: Komercijalna banka na "radaru" Rajfajzena?
Na "radaru" mogućih akvizicija Rajfajzen banke Internešenel (RBI) nalazi se i Komercijalna banka u Srbiji, otkriveno je danas na konferenciji za novinare RBI u Beču. Trenutno se u više zemalja centralne i istočne Evrope sprovodi konsolidacija bankarskog sektora u kojem želi da učestvuje RBI, rekao je direktor RBI Johan Štrobel, dodajući da su, s tim u vezi, posebno interesantni Češka, Slovačka, Bugarska i Srbija.
Izvor: Tanjug

Usaglašen tekst sporazuma sa Evroazijskom unijom
Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministarka trgovine Evroazijske unije Veronika Nikišina su u utorak (12. marta 2019.) u Moskvi usaglasili konačan tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije. Ovom rundom razgovora između Ljajića i Nikišine, rešena su sva sporna pitanja u pregovorima koji traju od 2016. godine. Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić rekao je Tanjugu da je u Moskvi "dogovoren moderan tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini, koji je u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije i principima savremene trgovinske prakse".
Izvor: Ekapija

Početak izgradnje deonice autoputa Preljina-Požega najavljen za proleće 2019.
Na proleće počinje izgradnja deonice autoputa od Preljine do Požege, najavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Deonica auto-puta Preljina-Požega duga je 30,96 kilometara, radove će izvoditi kineska kompanija China Communications Construction LTD, ugovorena vrednost radova iznosi 450 miliona EUR. Deonica od Kragujevca do Batočine duga je pet kilometara, a početak radova planiran je za kraj marta.
Izvor: Ekapija

INO:

Wall Street u plusu, S&P500 na novom maksimumu u 2019, Evropa u plusu nakon neuspešnog glasanja o Brexitu, Adidias izgubio 3%
Wall Street je juče završio u zelenom uglavnom zbog rasta na tehnološkim akcijama (naročito proizvođačima čipova) a on je bio iniciran dobrim makro objavama. Dow je dobio 0,58%, S&P500 0,69% a i Nasdaq je bio u plusu od 0,69% takođe.
Porudžbine za trajna potrošna dobra, isključujući ona za odbranu, zabeležila su rast u januaru najveći u poslednjih šest meseci – 0,8%. Porudžbine za sva trajna dobra su pak porasle 0,4% dok su analitičari očekivali pad od 0,5%. Pored ovoga, objavljeno je i da je potrošnja za građevinske radove u januaru povećana za 1,3%, što je najveći rast u poslednjih devet meseci dolazi od većeg obima infrastrukturnih radova.
Od korporativnih dešavanja izdvajamo da je J.P. Morgan porastao 0,3%, nakon što je CNBC preneo vest da banka namerava da uđe na neke nove tržišne segment gde je za sada prisutna Bank of America.
Boeing je juče dobio 0,32%. Dan je otpočeo većim rastom ali je nakon novosti da će i SAD i Kanda ostaviti na zemlji sve 737 MAX modele izgubio veći deo skoka.
Evropska tržišta juče su uglavnom bila u zelenom, a u fokusu investitora bilo je odbacivanje plana o Brexitu, u britanskom parlamentu i pojedine objave rezultata. Stoxx600 je dobio 0,5%. Sektor naftnih kompanija bio je najbolje performiran, dobivši 1,5%, usled novog rasta cena koji je posledica nešto manje proizvodnje u grupi OPEC ali i sankcija Iranu i Venecueli do strane SAD-a.
Gledajući na individualne akcije, Adidas je izgubio 3%, nakon što ej objavila da očekuje nešto slabiji rast prodaje u SAD zbog problema sa lancem snabdevanja.
Energetska kompanija E.ON izgubila je 2%, premda je najavila stabilnu poslovnu dobit za 2019 i uvećani profit, jer kako smatra, segment mreža i obnovljive energije bi trebao da neutrališe pad prihoda iz maloprodajnog segmenta.
Izvor: CNBC, Ilirika