Dnevni izveštaj 10.05.2019
Objavljeno: 10. 05. 2019

SERBIA:

Država na berzi prodala svoj udeo u Jubmes banci Alta pay grupi
Republika Srbija više zvanično nema udeo u Jubmes banci, pošto je na Beogradskoj berzi realizovana blok transakcija, kojom je vlasništvo nad akcijama države u toj banci, prešlo na kupca. Kako je saošteno iz Ministarstva finansija, na tender za prodaju "Jubmes banke" Beograd stigle su dve ponude, od kojih je jedna ispunila sve uslove – ponuda ALTA PAY GROUP d.o.o. Ponuda ponuđača ALTA PAY GROUP d.o.o. je podrazumevala ponuđenu cenu od 7.207 dinara po akciji za 82.225 komada običnih akcija (paket od 28,51% kapitala), što ukupno iznosi 592.595.575 dinara, ili 5.023.754,71 EUR po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan podnošenja ponuda.
Izvor: Ekapija

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje tri odsto
Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije ostaje na nivou od 3,0 odsto, odlučio je juče Izvršni odbor NBS-a. U saopštenju NBS-a navodi se da se inflacija kreće u skladu s očekivanjima, odnosno da je niska i stabilna šestu godinu zaredom, i da je u martu iznosila 2,8 odsto međugodišnje.
Izvor: Ekapija

Do kraja godine prodaja 15 državnih preduzeća: Petrohemija, MSK, Krušik plastika...
Od 85 preduzeća u nadležnosti Ministarstva privrede Srbije do kraja godine se može očekivati objavljivanje javnih poziva za privatizaciju njih 15. Ovo je za Tanjug rekao državni sekretar u ovom ministarstvu Dragan Stevanović. Prema njegovim rečima, najbliža objavljivanju javnog poziva za privatizaciju MSK iz Kikinde, HIP Petrohemija, JAT Tehnika, JAT Apartmani, a poziv je moguć i za Krušik plastiku, kao i za još desetak preduzeća gde je realno da dođe do objavljivanja javnog poziva i da bi neka od njih mogla da novog vlasnika dobije u toku 2019. godine.
Izvor: b92

INO:

Neizvesnost oko trgovinskih tenzija donela novi pad indeksa u Americi i Evropi
Neizvesnost oko pitanja sklapanja trgovinskog dogovora SAD-Kina i dalje je velika a oprečne informacije stižu iz časa u čas. Tramp je inicijalno saopštio da je Kina prekršila neke od dogovora te da nove veće tarife stupaju na snagu u ponoć. Sa druge strane, predočio je i da i dalje postoji mogućnost postizanja sporazuma. Ovo je na kraju rezultovalo novim padom indeksa u Americi, koji nije bio tako dramatičan. S&P500 je izgubio 0,3% a Nasdaq 0,4%.
Intel je i dalje pod prodajnim pritiskom i juče je izgubio dodatnih 3,5%. Razlog je najava kompanije da očekuje rast prihoda i profita u opsegu malih jednocifrenih brojeva u naredne tri godine.
Chevron je juče imao dobra dan i skočio je preko 3%, nakon što je izvestio da odustaje od akvizicije Anadarko Petroleuma te da namerava da poveća stopu otkupa sopstvenih akcija na čak 25%.
Evropa je takođe bila u minusu pošto i nju pogađaju teme trgovinskih odnosa SAD-Kina. Stoxx600 je izgubio solidnih 1,7% a lokalni CAC čak 2% - očito je veća rasprodaja prisutna na ovim tržištima negu u Americi.
British Telekom je objavio rezultate koji ukazuju na pad prihoda od 1% i rast kvartalne dobiti od samo 2%, pa je akcija juče izgubila skoro 4%.
Nemački tv kanal, ProSieben skočio je 5%, nakon što je objavio da u junu lansira svoj streaming servis „Joyn“.
Izvor: CNBC, Ilirika