Dnevni izveštaj 31.07.2019
Objavljeno: 31. 07. 2019

SERBIA:

Neto dobit NIS-a 3,2 milijarde dinara u prvih šest meseci 2019.

Neto dobit Naftne industrije Srbije (NIS) u prvom polugodištu ove godine iznosila je 3,2 milijarde dinara, a obaveze kompanije po osnovu poreza i drugih javnih prihoda bile su 79,8 milijardi dinara, saopštio je NIS. U drugom kvartalu 2019. godine neto dobit NIS-a bila je 3,1 milijardu dinara što je 19 puta više u odnosu na prvi kvartal. U saopštenju je istaknuto da su nastavak procesa modernizacije i realizacija strateških projekata bili prioriteti NIS grupe u prvom polugodištu ove godine, kada je investirano 18,4 milijarde dinara, što je sedam odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Najviše novca uloženo je u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, kao i u izgradnju postrojenja "Duboka prerada", ključni projekat druge faze modernizacije Rafinerije nafte Pančevo. U remont Rafinerije uloženo je 2,4 milijarde dinara.
Izvor: NIS, Novimagazin

Japanski proizvođač guma Toyo Tires otvara fabriku u Inđiji - Gradnja postrojenja u maju 2020, posao za 523 radnika

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je medijima da je, posle tri godine pregovora, najveći proizvođač guma na svetu Toyo Tires odlučio da dođe u Srbiju, tačnije u Inđiju. Predstavnici kompanije saopštili su da bi gradnja trebalo da počne u maju 2020. godine. Aleksandar Vučić je rekao da je danas dobio pismo predsednika japanske kompanije Toyo Tires kojom su potvrdili da su, nakon tri godine pregovora, odabrali da u Inđiji otvore fabriku na parceli od 60 ha, čija bi gradnja trebalo da počne za nekoliko meseci. To će biti prva fabrika koju Toyo Tires ima u Evropi - rekao je Vučić i dodao da će u prvoj fazi projekta biti uloženo 390 mil EUR i zaposleno 523 radnika.
Izvor: Tanjug, Iliirka

Strane direktne investicije dostigle dve milijarde EUR

 

Strane direktne investicije u Srbiji dostigle su cifru od dve milijarde evra do polovine jula ove godine, izjavila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković. Na sednici skupštinskog Odbora za finansije, na kojoj su analizirani rezultati rada NBS, Tabaković je rekla da preliminarni rezultat proknjižen kroz račune NBS pokazuje da je taj novac već preko računa ušao u Srbiju. Naglasila je da se očekuje da se taj trend rasta stranih direktnih investicija nastavi do kraja godine. Tabaković je rekla da su strane direktne investicije u Srbiji prošle godine iznosile 3,5 milijardi evra, što čini 8,2 odsto BDP-a.
Izvor: Novosti

INO:

 

Trampovi verbalni napadi na Kinu oborili indekse u SAD; Evropske berze u crvenom zbog nešto lošijih objava

Utorak je na berzama u Americi doneo pad indeksa, pre svega zato što se Tramp oglasio izjavom da Kina ne poštuje dogovor o količinama za kupovinu američkih žitarica, te je tržište to percipiralo kao vid umanjenja šansi za postizanje dogovora u predstojećoj rudni pregovora. S&P500 korigovan je za 0,3% a Nasdaq za 0,2%. Danas je sav fokus na odluci FED-a o očekivanje je da će kamatna stopa biti smanjen za 0,25%.
Od korporativnih dešavanja izdvajamo da je Merkc objavio rezultate bolje od očekivanih pa je i akcija dobila 1%. Kompanija ej saopštila da je njegov lek Keytruda za tretman obolelih od kancera, ostvario rast prodaje od 58% u poslednjem kvartalu.
Procter & Gamble je skočio preko 3%, dosegnuvši svoj novi istorijski maksimum, nakon što je objavio rezultate bolje od očekivanih za period svog četvrtog fiskalnog kvartala.
Evropski indeksi bili su juče uglavnom crvenom pošto je svetlo dana ugledalo nekoliko lošijih objava iz većih korporacija. Stoxx60 izgubio je 1,6%.
Bayer je izgubio juče 4%, premda je objavio rast EBITDA od 25% ali uz delimično smanjene očekivanja za naredni period. Kompanija se takođe sada suočava sa velikim brojem optužbi zbog negativnih efekata herbicida Roundup.
Lufthansa je objavila pad profita za drugi kvartal, uglavnom zbog većih troškova goriva i cenovnog rata sa konkurentima. Poslovna dobit kompanija umanjena je sa 1 milijarde EUR iz drugog kvartala 2018. na 754 miliona EUR u drugom kvartalu tekuće godine. Akcija je juče izgubila preko 6%.
Izvor: CNBC, Ilirika