Dnevni izveštaj 19.08.2019
Objavljeno: 19. 08. 2019

SERBIA:

ENHL: Energoprojekt objavio nešto veći profit na polugodišnjem nivou

Energoprojekt (ENHL) je objavio konsolidovani neto profit za prvih šest meseci u iznosu od 361 miliona RSD, što je za 22% više nego godinu dana ranije, mada je iznos u apsolutnim smislu i dalje mali. Rast konsolidovanog profita posledica je nešto većih prihoda i uvećane poslovne odbiti. Usled realizacije većeg obima posla, kompanija je ostvarila rast prihoda od 8,4% dok je poslovna dobit više od dva puta uvećana na 152 miliona RSD.
Izvor: Belex

U junu izdato 1.875 građevinskih dozvola

U junu je izdato 1.875 građevinskih dozvola čija je predviđena vrednost radova za gotovo 50 odsto veća u odnosu na jun 2018. godine, navodi se u informaciji koje je objavio Republički zavod za statistiku. Na povećanje vrednosti radova najviše je uticala dozvola izdata za izgradnju deonice 1 Magistralnog gasovoda granica Bugarske-granica Mađarske, navodi se u informaciji. Prema vrsti građevina izdato je 79 procenata dozvola za zgrade i 21 odsto za ostale građevine, dok se među zgradama 65 procenata dozvola odnosi na stambene zgrade.
Izvor: RTV

Kurs dinara danas 117,7720

Dinar će danas, 19. avgusta, imati prema evru približno istu vrednost kao danas i zvanični srednji kurs iznosiće 117,7720 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije. Dinar će prema evru vredeti isto kao pre mesec dana, na godišnjem nivou će biti jači za 0,2 posto, a u odnosu na početak godine jači za 0,4 procenta. Indikativni kurs dinara prema dolaru je oslabio danas za 0,2 procenta na 106,3116 dinara za dolar.
Izvor: Blic

INO:

Rast kamatnih stopa doneo u petak novi rast indeksa u Americi i Evropi

Dalji oporavak prinosa na državne obveznice u SAD, odagnao je strahovanja od recesionog udara, i istovremeno podržao je dobar sentiment na tržištu pa je i petak doneo rast vodećih indeksa na Wall Streetu. S&P500 dobio je 1,4% a Nasdaq 1,7%.
Nvidia i Apple vodili su rast tehnološkog sektora. Nvidia je objavila rezultate za drugi kvartal koji su bili bolji od očekivanih, pa je dobila 7%, dok je Apple očito porastao na talasu povećane kupovine, nakon što je akcija korigovana zbog nedavnog opšteg pada tržišta.
Evropske berze su petak završile takođe u zelenom, što se i moglo delimično očekivati nakon turbulentne nedelje. Stoxx6000 dobio je soko 1,3%.
Gledajući na pojedinačne akcije iz Evrope možda je pažnju privukla samo švajcarska kompanija Sunrise Communications, koja je odbiola 3,5%, usled većih priprema da preuzme UPC, i to puten sopstvene dokapitalizacije, protiv koje se već izjasnio Freenet.
Izvor: CNBC, Ilirika