Dnevni izveštaj 22.08.2019
Objavljeno: 22. 08. 2019

SERBIA:

Vlada planira da smanji poresko opterećenje na zarade

Ministar finansija Siniša Mali najavio je ovih dana da vlada planira da i ove godine smanji poresko opterećenje na zarade minimum za jedan odsto. Cilj je da se opterećenje na zarade smanjuje svake godine kako bi srpska ekonomija bila konkurentnija. Mali je podsetio da je opterećenje na zarade pre dve godine bilo 63 odsto, a da je sada smanjeno na 62 odsto i da će se taj trend nastaviti. Privreda, međutim, ocenjuje da ta mera neće omogućiti povećanje domaćih investicija.
Izvor: NBS

Ugovor sa CRBC o gradnji Fruškogorskog koridora do proleća 2020

Iz Nacionalnog investicionog plana (NIP), vrednog oko 12 mlrd EUR, biće izdvojeno i za realizaciju važnih projekata, među kojima i auto-put Novi Sad – Ruma, poznatiji kao Fruškogorski koridor. Na sastanak u Beogradu delegacija Pokrajinske vlade, s Igorom Mirovićem na čelu, odnela je oko 40 projekata s građevinskom dozvolom. Oni će uz finansijsku podršku države biti realizovani u naradenih pet godina. Investiciona vrednost Fruškogorskog koridora, po ranijim podacima, iznosi oko 400 mil EUR. Deonica koja treba da se gradi izuzetno je opterećena saobraćajem, jer tamo dnevno prođe oko 8.500 vozila, od toga 20% teretnih.
Izvor: N1

Pepsiko i Matoni potpisali ugovor o kupovini kompanije Knjaz Miloš

Predstavnici kompanije „Matoni 1873“ (Mattoni 1873), najvećeg distributera bezalkoholnih pića u centralnoj Evropi i „Pepsika“ (PepsiCo Inc), prozvođača hrane i pića koji posluje u više od 200 zemalja, potpisali su juče u Beogradu ugovor o kupovini 100 odsto vlasništva u srpskoj kompaniji „Knjaz Miloš“. Transakcija, čija cena nije saopštena, odobrena je od strane antimonopolske komisije i obuhvata kupovinu proizvodnih kapacitete „Knjaz Miloša“ u Srbiji, kao i brendova kao što su „Knjaz Miloš“, „Aqua Viva“, „Guarana“, „ReMix“, „Gusto“.
Izvor: Danas

INO:

Dobri rezultati maloprodajnih kompanija podigli indekse u Americi; Evropa u zelenom

Konačno je fokus delimično sa svakodnevnih makro trendova i trgovinskih pitanja pomeren na korporativne objave, premda se i preko njih sagledavalo generalno stanje u ekonomiji SAD-a. Naime, dve velike maloprodajne kampanje, Target i Lowe juče su objavile kvartalne rezultate koji su nadmašili očekivanja, posebno u delu rasta prihoda, pa se to tumačilo kao signal postojanja još uvek jake potrošnje među građanima, što svakako ublažava strahovanje od recesije. Target je dobio preko 20% a Lowe 10,4%. Ovo je omogućilo rast S&P500 indeksa od 0,8%, dok je Nasdaq napredovao 0,9%.
Evropske berze bile su mahom u plusu a investitori su iščekivali podatke i novosti sa poslednjeg zasedanja u FED-u. Stoxx600 dobio je 1,1% a posebno je dobro prošao sektor automobila.
Prema pisanju štampe, Renault i Fiat Chrysler mogu i dalje povući poteze koji bi rezultirali merdžerom, pošto direktori ove dve korporacije nisu prekidali kontakte na tu temu. Renault je dobio 3,7% a Fiat 3,3%.
Izvor: CNBC, Ilirika