Dnevni izveštaj 23.08.2019
Objavljeno: 23. 08. 2019

SERBIA:

MTLC: Metalac objavio rast konsolidovanih prihoda i pad dobiti

Metalac (MTLC) je objavio konsolidovane prihode za prvo polugođe u visini od 4,9 milijarde RSD, što je rast od 6% u odnosu na isti period od prošle godine. Evidentan je rast na domaćem tržištu od 8% dok je izvoz ponarastao za samo 2,5%, verovatno zbog činjenice da je dinar bio prilično jak. Poslovna dobit je na nivou od 269 miliona RSD, što je za 13% manje nego godinu dana ranije, uglavnom zbog manjeg iznosa aktiviranja učinaka i robe i manjeg povećanja zaliha učinaka. Neto profit umanjen za 6,5%, i njegov pad je manji od pada poslovne dobiti zbog nešto boljeg ostalog& finansijskog rezultata.
Izvor: Belex.rs, Ilirika

Srbija i EAEU 25.oktobra potpisuju sporazum

Ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da se 25. oktobra očekuje potpisivanje sporazuma o zoni slobodne trgovine između Srbije i Evroazijske ekonomske unije. Ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da se 25. oktobra očekuje potpisivanje sporazuma o zoni slobodne trgovine između Srbije i Evroazijske ekonomske unije. On je to napisao na svom Tviteru, istučući da je to značajan događaj kojem mediji opravdano poklanjaju pažnju.
Izvor: N1

Sojaprotein podržala ponudu Victorie

Sojaprotein (SJPT) je saopštila da podržava ponudu za otkup preostalih 10,9% akcija u vlasništvu manjinskih akcionara. Ponudu je lansirala Vcitoria Group koja ovim potezom želi da zaokruži 100% vlasništvo u kompaniji, čime bi se faktički ista i udaljila sa berzanskog tržišta. Ponuda je otvorena do 2.septembra i iznosi 180 RSD po akciji.
Izvor: Belex, SeeNews

INO:

Indeksi Americi u blagom plusu u iščekivanju Powelovog obraćanja; Evropa ipak u minusu

Jučerašnji dan indeksi u Americi završili su mešovito u smislu da je Dow bio u blagom plusu, S&P500 bez većih promena, dok je Nasdaq izgubio 0,4%. Glavna tema i sav fokus tržišta je sada na predstojećem obraćanju prvog čoveka FED-a, Jeroma Powella, pošto će investitori iz toga pokušati da izvedu zaključak o tome koje su šanse za novo smanjenje kamatne stope ovog septembra. Generalno očekivanje je da verovatnoća novog smanjenja iznosi skoro 90%. Pored ovoga, bitna tema ostaje i trend kamatne stope na desetogodišnje trezorce – stopa je ponovo ispod one za dve godine, što je se uvek tumači kao recesioni signal.
U Evropi su navedene teme podjednako važne pa i tamo investitori iščekuju obraćanje iz FED-a. Stoxx600 juče je korigovan za 0,5%.
Od korporativnih dešavanja iz Evrope izdvajamo da je nemački Thyssenkrup dobio 5,6%, nakon novosti da je podneo žalbu EU telima, zbog blokade merdžera sa Tata Steelom.
Izvor: CNBC, Ilirika