Dnevni izveštaj 27.08.2019
Objavljeno: 27. 08. 2019

SERBIA:

Pomeren rok za prikupljanje ponuda za prodaju Komercijalne banke

Rok za prikupljanje neobavezujućih ponuda za kupovinu državnog paketa akcija u Komercijalnoj banci pomeren je sa 23. avgusta na 6. septembar ove godine. Razlog su potrebe pojedinih potencijalnih kupaca za više vremena da bi razmotrili dokumentaciju o poslovanju banke. Javni poziv Vlada je rapisala poslednjeg dana maja. Za preuzimanje jedne od najvećih banaka u Srbiji potencijalni kupci su Raiffeisen banka, AIK banka, NLB banka i američko-evropski konzorcijum, koji čine Ripplewood Advisors, Direktna Banka i grčka Eurobank.
Izvor: Ekapija

Počinje izgradnja još šest novih autoputeva

Srbija će ove i naredne godine početi izgradnju šest autoputeva, a uporedo će pripremati gradnju šumadijskog koridora "Vožd Karađorđe", izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović i poručila da će Srbija biti mnogo bolje povezana autoputevima. Kaže da će u zavisnosti od toga da li će se više graditi brza saobraćajnica ili autoput vrednost "Vožda Karađorđa" kretati od 1,7 milijardi do 2,4 milijarde evra.
Izvor: Blic

Danas tvaranje ponuda za Moravski koridor - Radovi već u septembru?

Ponude na tenderu za izbor strateškog partnera za gradnju Moravskog koridora, auto-puta od Preljine do Pojata, biće otvorene u utorak (27. avgusta), a radovi bi mogli da počnu u septembru, izjavila je u nedelju (25. avgusta) potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović. Budući auto-put, čija je dužina 112 kilometara, a širina 30 metara, imaće ukupno 139 objekata od toga 84 mosta, 26 nadvožnjaka i tri podvožnjaka, kao i 10 denivelisanih raskrsnica - petlji.
Izvor: Ekapija

INO:

Indeksi u Americi u plusu nakon novosti o mogućem pokretanju novih pregovara SAD i Kine; Evropa bez većih promena

Tekuća nedelja počela je rastom indeksa u Americi i to nakon izjave Trampa da je kineska strana uputila poziv kojim se želi obnoviti prekinuti dijalog na temu trovinskih odnosa. Tržište je ovo tumačilo kao signal za moguću novu rundu pregovora i neki vid pomaka na ovom polju. S&P500 dobio je 1,15 a Nasdaq 1,3%. Specijalnih novosti sa korporativnih plana nije bilo niti je neka druga tema osim ona vezana za odnose sa inom dominirala.
Dobro su prošli proizvođači čipova i Apple koji je juče dobio 1,9%. Micron je dobio 1,1% a AMD 2,5%.
Evropska tržišta su završila dan bez većih promena a Stoxx600, shodno tome bio je gotovo u stagnaciji. Na ovim tržištima takođe je dominirala tema odnosa Kine i SAD a značajnijih korporativnih novosti nije bilo.
Izvor: CNBC, Ilirika