Dnevni izveštaj 28.08.2019
Objavljeno: 28. 08. 2019

SERBIA:

Priliv FDI u prvoj polovni godine uvećan 31% g/g

Prema rečima ministra finansija Srbije Siniše Malog, ukupan priliv direktnih stranih investicija u Srbiji u prvoj polovini ove godine je 1,9 milijardu evra, što je oko 31 odsto više nego u istom periodu lane. Srbija nezaustavljivo ide napred, istakao je Mali, a i "Fajnenšel tajms" je prošle nedelje potvrdio da smo šampioni po broju direktnih stranih investicija, podvukao je ministar. Po podacima Narodne banke Srbije, najviše stranih direktnih investicija lane je došlo iz Francuske – 710,7 miliona evra, zatim Hongkonga – 434,5 miliona, Holandije – 317,5 miliona, Nemačke – 263,7 miliona i Rusije – 237,3 miliona evra. Posmatrajući oblasti u koje strani investitori najviše ulažu, pokazuju podaci NBS-a, u prerađivačku industriju uloženo je 924,8 miliona evra, u saobraćaj i skladištenje 660,1 miliona, a slede finansijske delatnosti, građevinarstvo i rudarstvo.
Izvor: Blic

Konzorcijum Behtel-Enka jedini dostavio ponudu za M. koridor

Konzorcijum "Behtel-Enka" jedini je dostavio ponudu na javnom pozivu za strateškog partnera za izgradnju Moravskog koridora, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nakon otvaranja ponude. Radna grupa za izbor strateškog partnera za relizaciju projekta izgradnje Moravskog koridora (auto-puta od Preljine do Pojata), kojom predsedava potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, danas je otvorila ponude na javnom pozivu za izbor strateškog partnera, a konstatovano je da je do isteka roka stigla jedna prijava na javni poziv, koju je dostavio konzorcijum "Behtel-Enka".
Izvor: Tanjug

Prosečna neto plata u junu 53.633 dinara

Prosečna neto plata u Srbiji u junu 2019. iznosila je 53.633 dinara i nominalno je veća za 9,0 odsto, a realno za 7,4 procenta u odnosu na isti mesec prošle godine, objavio je Republički zavod za statistiku. Statistika pokazuje da su u junu su najveće plate u Srbiji imali zaposleni u vazdušnom saobracaju, odnosno radnici u kontroli letenja, piloti i kopiloti koji u proseku zarađuju oko 177.000 dinara.
Izvor: Tanjug

INO:

Indeksi u Americi u novom padu; Evropa u zelenom nakon saopštenja iz Kine o ukidanju restrikcija na kupovinu automobila

Utorak je završen negativnom korekcijom indeksa na Wall Streetu, a uglavnom kao posledica daljeg pada kamate na desetogodišnje trezorce, što je samo produbilo inverziju krive prinosa. Kamata na desetogodišnje trezorce ispod je nivoa za onu na dvogodišnje i to za 5 bazičnih poena pa se to tumači kao jak recesioni signal. S&PO500 izgubio je juče 0,2% a Nasdaq 0,25%.
Od korporativnih dešavanja izdvajamo da je Johnson&Johnson dobio 1,9% na dnevnom nivou, nakon što je obznanjen da će platiti kaznu od 572 miliona USD, zbog slučaja sa opidom u Oklahomi, što je međutim iznos manji nego se očekivalo.
Evropski indeksi bili su uglavnom u zelenom – razlog tome je to što je Kina najavila ukidanje restrikcija na kupovinu automobila, te se ovo tumači kao dobra vest za evropske proizvođače istih. Stoxx600 dobio je 0,5% i uglavnom je bio vođen rastom kompanija iz auto segmenta.
Od makro podataka izdvajamo da je nemačka kamenijima imala pad u drugom kvartalu, zahvaljujući slabijem izvozu, a koji je verovatno posledica globalnih trgovinskih tenzija.
Izvor: CNBC, Ilirika