Nedeljni pregled 04.07.-08.07.2022
Objavljeno: 11. 07. 2022

Indeksi na Wall Streetu su u toku protekle nedelje ojačali nakon što su podaci sa tržišta rada pokazali da je američka privreda u junu dodala 372.000 radnih mesta, više nego što je očekivanih 250.000. Tokom sedmice, Dow je porastao 0,8%, S&P 500 je ojačao 1,9%, dok je Nasdaq dodao 4,6%. 
 
Prinosi trezora su porasli pošto je izveštaj o zapošljavanju jačim od očekivanog podigao očekivanja o agresivnijem pooštravanju od strane FED-a. Ipak, prinos na 10-godišnje zapise američkog trezora pao je ispod prinosa na dvogodišnje zapise ranije u toku nedelje, što je dovelo do inverzije krive prinosa. Kriva prinosa ostaje obrnuta do kraja nedelje, sa 10-godišnjim trezorskim zapisima prinosom od 3,09%, dok dvogodišnjim zapisima daje prinos od 3,11%. 
 
U međuvremenu, cene nafte pale su za otprilike 3% tokom nedelje, na oko 105 dolara po barelu. Pad je izazvan rastućim strahom od globalne recesije i usporavanja potražnje, dok je izveštaj Uprave za energetske informacije (EIA) pokazao znake povećanja ponude pošto su zalihe sirove nafte u SAD porasle na najviši nivo u poslednjih osam nedelja. 


Sezona korporativnih zarada počinje ove nedelje, a neke od najvećih američkih banaka i finansijskih institucija izaći će kao i uvek prve sa objavama. JPMorgan Chase, Morgan Stanlei i First Republic Bank će izvestiti u četvrtak, a zatim Wells Fargo, BlackRock, Citigroup, U.S. Bancorp, PNC Bank, BNI Mellon i State Street u petak. Druge kompanije koje treba da objave rezultate u toku nedelju su PepsiCo, Delta Air Lines, TSMC i UnitedHealth. 
 
Očekuje se da će zarada banaka biti pogođena naglim padom zahteva za refinansiranje hipoteka pošto su kamatne stope porasle poslednjih meseci. Velike banke čine neke od najvećih hipotekarnih kreditora, a neke, uključujući JPMorgan Chase i Wells Fargo, počele su da otpuštaju radnike kao odgovor na gubitke na tržištu. Wells Fargo je ranije prijavio pad prihoda od hipoteka od 33% u odnosu na prethodnu godinu u prvom kvartalu. 
 
Na makro planu imaćemo novo ažuriranje indeksa potrošačkih cena (CPI). Međugodišnja inflacija trenutno je na 40-godišnjem maksimumu od 8,6%, a očekuje se da će u junu porasti na 8,7%. 
 
U petak nas očekuje i najnoviji izveštaj o stanju u maloprodaji. Analitičari predviđaju mesečni rast maloprodaje od 0,8 odsto u junu, u poređenju sa padom od 0,3 odsto zabeleženom u maju. Najnovije čitanje moglo bi da pruži dragocen uvid u poverenje potrošača usred kontinuirane visoke inflacije.