Dnevni izveštaj 12.07.2022
Objavljeno: 12. 07. 2022

Wall Street u korekciji, oporavak prekinut; Evropske berze u crvenom 
Vodeći američki indeksi su u korekciji tokom ponedeljka pa je oporavak prekinut. Tržište se priprema za početak objava kvartalnih rezultata koji bi nam sada trebali dato sliku o tome kako kompanije posluju u uslovima visoke inflacije. 
Dow je pao za 164,31 poen, ili 0,52%, i zatvorio se na 31.173,84. S&P 500 je pao 1,15% na 3.854,43, dok je Nasdaq Composite izgubio 2,26%. 
Akcije kazina Wynn Resorts i Las Vegas Sands predvodile su gubitke u ponedeljak, pali su za više od 6% svaki na pozadini pogoršanja Covid trendova u Kini, uključujući jednonedeljno zatvaranje kazina u Makau. Šangaj je takođe otkrio svoj prvi slučaj podvarijante BA.5. 
Akcije Twitera pale su za 11,3% nakon što je Elon Musk raskinuo ugovor vredan 44 milijarde dolara o kupovini društvene mreže. Milijarder se osvrnuo na broj botova i lažnih naloga na platformi i rekao da Twiter nije bio istinit o tome koliko je autentična aktivnost na platformi. Međutim, kompanija je saopštila da je Musku dala informacije koje su mu bile potrebne za procenu tvrdnji. 


Evropske akcije su u ponedeljak završile u padu dok se investitori pripremaju za objavu ključnih podataka o inflaciji iz SAD ove nedelje. 
Panevropski indeks Stoxx600 je završio za 0,5% niže, sa većinom sektora i velikih berzi u negativnoj teritoriji.  
Nemačka energetska kompanija Uniper pala je za 15% nakon što je izbio spor između Nemačke i Finske oko troškova spasavanja ovog uvoznika gasa. Kompanija je prošle nedelje zatražila spas od nemačke vlade, ali je njen glavni finski akcionar Fortum odbio pozive za dodatnu pomoć za posrnulu firmu. 
Švajcarska kompanija za putovanja Dufri bila je među najboljima. Akcije kompanije porasle su za više od 4% nakon što je saopštila da je pristala da kupi italijansku kompaniju za ugostiteljstvo na aerodromima i autoputevima Autogrill. 
Izvor: CNBS, Ilirika