Nedeljni pregled 18.07.-22.07.2022
Objavljeno: 25. 07. 2022

Američko tržište se oporavilo ove nedelje, uprkos povlačenju u petak, pri čemu su tri glavna proseka zabeležila značajne dobitke, uglavnom zbog objava sa polja rezultata koje su bile bolje od očekivanih. Tokom sedmice, Dow je porastao 2%, S&P 500 je ojačao 2,6%, dok je Nasdaq porastao 3,3%. Američki trezorici su se ove nedelje oporavili jer je rastući strah od recesije, usred daljeg pooštravanja od strane svetskih centralnih banaka, povećao njihovu atraktivnost. U međuvremenu, cene nafte završile su nedelju niže, beležeći rast početkom nedelje pre nego što su pale kao rezultat manje domaće potražnje za benzinom. Cena nafte je završila je sesiju u petak nešto ispod 95 dolara po barelu. 


U toku ove nedelje nastavlja se sezona objava kvartalnih rezultata. U utorak će u centru pažnje biti Microsoft i Alphabet – matična kompanija Gugla. Meta Platforms, matična kompanija Facebook-a, će izvestiti u sredu, a zatim Apple i Amazona u četvrtak. Očekuje se optimistična objava kompanije Alphabet, zbog očekivanog porasta prihoda od prodaje od njegovog cloud poslovanja. Objava Majkrosofta će takođe biti od posebnog interesa nakon što je kompanija prijavila povećan prihod u prvom kvartalu, takođe zbog dobrih performansi cloud segmenta. 
 
U utorak i sredu sledeće nedelje, očekuje nas novi FED sastanka i nova odluka o referentnoj kamatnoj stopi.  Očekuje se da će centralna banka povećati svoju referentnu stopu federalnih fondova za najmanje 75 baznih poena (bps) kako bi ukrotila uporno visoku inflaciju. Od marta, Federalne rezerve su podigle svoju referentnu stopu za kumulativnih 150 baznih poena, na trenutni raspon od 1,5 do 1,75. Kreatori politike FED-a sada predviđaju stopu federalnih fondova na kraju godine od 3,25 do 3,5%, s tim da se dodatno povećanje stope očekuje u septembru. 
 
U četvrtak će Biro za ekonomske analize (BEA) objaviti procenu rasta američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom kvartalu. Američka ekonomija je ranije u prvom kvartalu pala za 1,6% po sezonski prilagođenoj godišnjoj stopi. Posmatrači tržišta i ekonomisti će pažljivo pratiti objavljivanje, pošto dva uzastopna kvartala negativnog rasta BDP-a podrazumeva recesiju. Najnovija procena tržišta je da će doći do pada od 1,6%, identično kao i u prethodnom kvartalu. 
Izvor: CNBS, Ilirika