Dnevni izveštaj 27.07.2022
Objavljeno: 27. 07. 2022

Walmart oborio američke indekse; Evropske berze mešovite 
Američke indeksi imalu su juče loš dan nakn što je Walmart smanjio prognozu svojih rezultata, što je izazvalao i pad na drugim maloprodajnim akcijama i povećalo zabrinutost da potrošnja možda neće biti dovoljno jaka da zadrži SAD izvan recesije. S&P 500 izgubio 1,3%. Nasdaq Composite je oslabio 2%. 
Walmart je smanjio svoje kvartalne i celogodišnje procene profita zbog rastuće inflacije hrane. Ovo je uznemirilo investitore koji su razmatrali implikacije na druge maloprodajne akcije. Ova kompanije je saopštila da više cene podstiču potrošače da smanje opštu potrošnju na robu, posebno na odeću. 
Walmart je pao za 8% u utorak i povukao sa sobom druge trgovce na malo. Kohl's i Target su pali za 7% i 5%, respektivno. Kompanije koje prodaju odeću bile su teško pogođene, Maci's je pao za skoro 6%, a kompanije Nordstrom, Ross i TJKS za oko 4% svaka.  
Sa druge strane, akcije Coca-Cole porasle su za 2,2% nakon što je gigant pića premašio očekivanja na polju profita i prihoda, navodeći oporavak obima prodaje nakon pandemije i više cena. 
Akcije Mekdonaldsa su dodale 3% nakon mešovitih rezultata u drugom kvartalu, u kojima je neto prodaja delimično pogođena zatvaranjem lokacija u Rusiji i Ukrajini, ali međunarodni rast na drugim mestima podstakao je rast prodaje u globalu. 
General Electric je objavio rezultate bolje od očekivanih, navodeći oporavak u avio industriji koji je podstakao poslovanje sa mlaznim motorima. Njegove akcije su porasle za skoro 7%. 


Panevropski indeks Stoxx600 je bio u simboličnoj promeni, pri čemu su akcije maloprodaje pale za 4%, dok je zdravstvo poraslo za 1,7%. UBS je promašio očekivanja za drugi kvartal 2022. godine pošto su njegove divizije za upravljanje imovinom i investiciono bankarstvo zabeležile pad aktivnosti klijenata usled pada globalnog tržišta. Švajcarska banka je objavila neto profit koji se pripisuje akcionarima od 2,108 milijardi dolara, što je ispod očekivanja analitičara od 2,403 milijarde dolara. Akcije UBS su pale za 8%. 
Source: CNBC, Investing.com