Dnevni izveštaj 29.07.2022
Objavljeno: 29. 07. 2022

Nastavljen oporavak na Wall Streetu; Amerika u recesiji; Evropa u zelenom 
Američki indeksi u zelenom su drugi dan zaredom, čak i nakon što su najnoviji podaci o BDP-u pokazali da je ekonomija SAD i zvanično u recesiji. Verovatno je sentiment na tržišta poboljšan zato što investitori sada očekuju da će FED biti manje agresivan u sprovođenu monetarne politike. 
Dow je skočio 332,04 poena, ili 1%, na 32.529,63. Indeks plavih čipova dodao je više od 400 poena u prethodnoj sesiji. S&P 500 je porastao 1,2% na 4.072,43, a Nasdaq Composite je dodao skoro 1,1%. 
Privredni rast u SAD opao je za 0,9 odsto u drugom kvartalu, saopštio je u četvrtak Biro za ekonomske analize. Procena Dow Jonesa bila je povećanje od 0,3%. BDP je u prvom kvartalu opao za 1,6%, tako da nakon pada i u drugom kvartalu možemo reći da sada imamo i zvaničnu recesiju u Americi. 
Ford Motor je porastao za 6,1% nakon što je nadmašio procene profita i prihoda i povećao svoju dividendu. Sa druge strane, akcije Meta Platforms-a pale su za 5,2% zbog razočaravajućih kvartalnih podataka. Akcije Comcast-a su pale za 9,1% nakon što je kompanija objavila da nije uspela da uveća broj pretplatnika širokopojasnog pristupa, po prvi put ikada. 
Apple je u četvrtak objavio rezultate nakon zatvaranja i oni su bolji do očekivanja i na polju prihoda i na polju profita ali je istovremeno ukazano i na usporavanje prodaje iPhona. Istovremeno kompanija nije iznela očekivanja za naredni kvartal. Reakciju tržišta očekujemo danas. 


Panevropski Stoxx600 se zatvorio za 1% naviše, sa većinom. Akcije finansijskih usluga su predvodile rast, popevši se za 2,8%, u proseku. 
Barclays je zabeležio pad profita u drugom kvartalu od 48% nakon što je imao značajna rezervisanja u vezi sa skupom greškom u trgovanju u SAD. Britanska banka je prijavila neto profit od 1,071 milijardi funti (1,30 milijardi dolara) koji se može pripisati akcionarima, što je ispunilo očekivanja analitičara. 
Akcije ove banke pale su oko 5%.  
Naftni giganti Shell i TotalEnergies produžili su u četvrtak svoje otkupe akcija nakon što su ponovo prijavili rekordan profit na pozadini rastućih cena nafte i gasa. Dve kompanije planiraju da otkupe akcije u vrednosti od oko 8 milijardi dolara u trećem kvartalu. 
Izvor: CNBC, Investing.com