Nedeljni pregled 25.07.-28.07.2022
Objavljeno: 01. 08. 2022

Wall Street je imao relativno dobru nedelju uprkos drugom povećanje referentne kamatne stope od 75 baznih poena (bps) od strane Federalnih rezervi i izveštaju koji pokazuje pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom kvartalu. Komentari predsedavajućeg Fed-a Džeroma Pauela sugerišu da bi Fed uskoro mogao da uspori tempo podizanja stope, pa investitri veruju da bi na narednom sastanku ono moglo iznosti 50 baznih poena. Nasdaq i S&P 500 porasli su za preko 4% tokom sedmice, dok je Dow porastao za 3%. 

 

U toku ove nedelje imaćemo izveštaje sa tržišta rada. Anketa o otvaranju radnih mesta i fluktuaciji radne snage (JOLTS) od utorka pokazaće da li je tržište rada ostalo u dobroj formi tokom juna. Izveštaj o platnim spiskovima a na kojima nisu poljoprivrednici u petak će takođe pokazati da li su poslodavci nastavili da zapošljavaju u julu nakon što je u junu dodato 372.000 radnih mesta. Sa relativno niskom nezaposlenošću i rastućim platama, dobri podaci sa tržišt arada podržali bi  stav Fed-a da je privreda dovoljno jaka da izdrži rastuće stope. Sa druge strane, znaci slabljenja mogu ukazivati na teža vremena koja su pred nama. 
 
Na polju rezultata imaćemo objave iz energetskih kompanija i njaverovatnije da možemo očekivati izuzetne brojke ExxonMobil-a, Chevrona i Shell-a zbog rastućih cena nafte. Naftne i gasne kompanije koje će izveštavati sledeće nedelje uključiće I Diamondback Energy, Marathon Petroleum, Occidental Petroleum, Devon Energi, Duke Energi i EOG Resources. U sredu će se OPEK+ sastati da razgovara o kvotama za proizvodnju nafte, a neke članice navodno razmatraju povećanje proizvodnje jer SAD vrše pritisak da povećaju kvote i smanje cene.