Nedeljni pregled 01.08.-05.08.2022
Objavljeno: 08. 08. 2022

Wall Street je završio petak mešovito, nakon što dobar izveštaj o stanju na tržištu rada povećao izglede za agresivnije pooštravanje od strane Federalnih rezervi. Tokom sedmice, Nasdak je zabeležio rast od 2,2%, a S&P 500 je porastao za 0,4%, dok je Dow oslabio 0,1%. Izgledi većeg povećanja kamatnih stopa od strane nacionalne centralne banke doveli su do nagle rasprodaje na trezorcima u petak, sa prinosom koji je završio sedmicu na 2,83%.

 
Tokom nedelje nastavlja se sezona objava kvartalnih izveštaja a na dnevnom redu biće imena poput AIG, BioNTech, Sysco, Wynn Resorts, Norwegian Cruise Line, Hyatt Hotels, Disney, Fox Corporation. Ono što će biti međutim u glavnom foksu investitora jeste novi izveštaj o inflaciji i poverenju potrošača. 
 
U sredu će Biro za statistiku rada (BLS) objaviti svoj julski indeks potrošačkih cena (CPI) i pružiti važne informacije o tome da li su cene nastavile da rastu nakon što je godišnja stopa inflacije dostigla 40-godišnji maksimum od 9,1% u junu . Očekuje se da će se rast cena usporiti u julu, sa rastom od 0,2% na mesečnom nivou. Takođe se očekuje da će godišnja stopa inflacije usporiti na 8,7%.  
 
U petak, možemo očekivati važno ažuriranje koje prati poverenje potrošača, pošto će Univerzitet u Mičigenu objaviti preliminarno avgustovsko čitanje indeksa potrošačkog raspoloženja (MCSI). Predviđa se da će indeks porasti na 52,2, sa 51,5 zabeleženih krajem jula. Potrošačko raspoloženje, koje je pratio MCSI, ranije je palo na rekordno nizak nivo od 50 u junu pre nego što se blago oporavilo prošlog meseca. Rastuća inflacija, opadanje kupovne moći i pogoršani ekonomski izgledi – uključujući izglede za recesiju – doveli su do naglog pada raspoloženja potrošača u 2022. godini.