Dnevni izveštaj 11.08.2022
Objavljeno: 11. 08. 2022

Podaci o inflaciju SAD bolji do očekivanih, indeksi u zelenom 
Vodeći američki indeksi su naglo porasli u sredu nakon što je ključno očitavanje inflacije pokazalo usporavanje rasta cena. Dow Jones Industrial Average skočio je 510 poena, ili otprilike 1,6%. S&P 500 je ojačao 2,1% i dostigao najviši nivo od početka maja, dok je Nasdaq Composite porastao za 2,8%. 
Glavni indeks potrošačkih cena za jul porastao je 8,5% u odnosu na prethodnu godinu i ostao je nepromenjen u poređenju sa junom. Ekonomisti koje je anketirao Dow Jones očekivali su povećanje od 8,7%, odnosno 0,2%, pa se ova objava tumači povoljno, obzirom da bi mogla da utiče na FED da uspori tempo pooštravanja monetarne politike. 
Meta je najbolja investiciona ideja, prema Bank of America. Investiciona banka je dodala Facebookovu matičnu kompaniju na svoju listu „US 1“, od 30 do 40 dugoročnih investicionih izbora, ali je istovremeno uklonila Alfabet Googl. Akcije Mete porasle su za 5,7%. 


Panevropski Stoxx600 se zatvorio za 1% naniže. Akcije maloprodajnih kompanija su porasle za 3% u proseku i bile su performirane bolje od proseka tržišta. Ovo je uglavnom zbogobjave iz Ahold Delhaizea. Akcija je juče porasla skoro 8% nakon što je holandski trgovac na malo prijavio solidan neto profit u drugom kvartalu i odložio planove za izdvajanje svog maloprodavca neprehrambenih proizvoda Bol.com zbog nepovoljnih tržišnih uslova. 
Akcije Vestasa su skočile za skoro 9% nakon što je danska kompanija, koja proizvodi turbine na vetar, zadržala svoja očekivanja uprkos slabijim rezultatima u drugom kvartalu, a na bazi uverenja da je u mogućnosti da plasira svoju proizvodnju po većim cenama. 
Izvor: CNBC, Investing.com