Nedeljni pregled 08.08.-12.08.2022
Objavljeno: 15. 08. 2022

Američke berze imale su dobar dan u petak, nakon što su izveštaji Ministarstva rada o potrošačkoj i veleprodajnoj inflaciji pokazali da su cene porasle manje nego što se očekivalo prošlog meseca, što je podstaklo optimizam i očekivanja da je inflacija možda dostigla vrhunac. Preliminarno čitanje raspoloženja potrošača za avgust sugerisalo je da je ublažavanje cena pomoglo u jačanju raspoloženja, iako je ono ostalo blizu rekordno niskih vrednosti jer je skoro polovina anketiranih potrošača rekla da je inflacija uticala na njihov životni standard. Dov je ojačao blizu 3% tokom sedmice, dok su Nasdaq i S&P 500 porasli preko 3%. 

 
Sezona objava korporativnih rezultata se nastavlja sledeće nedelje a u fokusu su veliki trgovinski lanci, Valmart, Target, Home Depot, Love's i Kohl's. Valmart je nedavno smanjio izglede za profit za drugi kvartal i očekuje pad svoje operativne marže u narednim kvartalima, prema nedavnom saopštenju kompanije. Kompanija je navela visoku inflaciju kao faktor koji utiče na potrošnju u svojim skladištima i primorava smanjenje cena kako bi se smanjile zalihe. Targetov izveštaj iz prvog kavrtala nije ispunio očekivanja, zbog nižih operativnih marži i skromnijom potražnjom u prodavnicama. 
 
U sredu će Biro za popis stanovništva SAD prezentovati podatke o maloprodaji u julu, koji će pokazati da li je potrošnja ostala dobra uprkos stalno visokoj inflaciji. Predviđa se da će rast maloprodaje stagnirati u julu, (porast od samo 0,1% u odnosu na mesec ranije), u poređenju sa junskim povećanjem od 1%. Rast maloprodaje značajno je usporen od početka 2022. godine, podstaknut porastom inflacije, padom kupovne moći i pomeranjem potražnje potrošača sa roba na usluge. 
 
Nove informacije o stanju na američkom tržištu nekretnina takođe treba da budu objavljene sledeće nedelje. Predviđa se da će broj novozapočetih kuća blago opasti na 1,55 miliona jedinica, sa skoro 1,56 miliona u junu. U četvrtak, Nacionalna asocijacija prodavača nekretnina (NAR) bi trebalo da objavi brojku prodaje postojećih kuća u julu, za koje se očekuje da će dodatno pasti na 4,85 miliona, sa 5,12 miliona u junu.