Dnevni izveštaj 18.08.2022
Objavljeno: 18. 08. 2022

Wall Street u minusu nakon saopštenja iz FED-a; Evropske berze u crvenom 
Zapisnik sa poslednjeg sastanka FED-a bio je glavni pokretač sentimenta tokom srede. Centralna banka ostaje posvećena borbi protiv inflacije, ali je nagovestila da bi mogla da prilagodi svoj tempo zaoštravanja na osnovu tržišnih uslova. Investitori su se nadali da bi FED mogao usporiti tempo povećanja stopa nakon što je julsko očitavanje indeksa potrošačkih cena pokazalo da se inflacija lagano ohladila ali za sada za to nema izgleda, pe je tržište juče odreagovalo negativno. Dow je pao za otprilike 172 poena, ili 0,5%. S&P 500 je pao za 0,7% a Nasdaq Composite je bio relativno lošiji, izgubivši 1,25%.  
Akcije Dow komponente Cisco su dodale više od 4% tokom produženog trgovanja u sredu nakon rezultata kompanije u četvrtom fiskalnom kvartalu. Cisco je nadmašio gornje i krajnje procene i dao smernice za naredne periode koje su iznad očekivanja. 


Panevropski Stoxx600 je zatvorio 1% niže. Maloprodajne akcije su predvodile gubitke, pad od preko 2,6%. 
Ekonomski rast u zoni evra za drugi kvartal revidiran je u sredu naniže sa 0,7% na 0,6% na kvartalnom nivou i sa 4% na 3,9% na godišnjem nivou. Eurostat je takođe otkrio da je zaposlenost u 19-članom bloku zajedničke valute porasla za 0,3% na kvartalnom nivou, što je povećanje od 2,4% na godišnjem nivou. 
Izvor: CNBC, Investing.com