Nedeljni pregled 15.08.-19.08.2022
Objavljeno: 22. 08. 2022

Gubici u petak gurnuli su glavne referentne vrednosti američkih indeksa u negativnu teritoriju, kada je u pitanju nedeljna promena. Tržišta su negativno odreagovala nakon što su kreatori politike Federalnih rezervi potvrdili svoju posvećenost strožoj monetarnoj politici uprkos znacima hlađenja inflacije. Za nedelju dana, Dow je izgubio 0,2%, S&P 500 je pao 1,2%, a Nasdaq 2,6%. Prinos na desetogodišnje trezorske zapise je porastao, završivši sednicu u petak na 2,98%. Cene nafte su nakratko pale na najniže nivoe od kraja januara početkom sedmice, podstaknute strahom od usporavanja globalne potražnje usled obnovljenih karantina u Kini. Cena sirove nafte nakratko se trgovala ispod 87 dolara po barelu u utorak i sredu, pre nego što je završila nedelju na 90 dolara po barelu.

 

Počevši od četvrtka, najviši zvaničnici centralne banke okupiće se na godišnjem simpozijumu Federalnih rezervi Jackson Hole, čiji je domaćin Banka federalnih rezervi Kanzas Sitija. Simpozijum koji se održava svake godine u Džekson Holu u Vajomingu od 1981. godine, okuplja istaknute centralne bankare, ekonomiste, ministre finansija i učesnike na tržištu iz celog sveta kako bi razgovarali o najvažnijim pitanjima koja utiču na ekonomiju i monetarnu politiku. Diskusija će se verovatno fokusirati na uticaj nedavnih povećanja kamatnih stopa na ekonomska kretanja i na rizike od recesije.

 

U petak, Biro za ekonomske analize (BEA) bi trebalo da objavi najnoviji indeks cena za ličnu potrošnju (PCE) za jul. Indeks cena PCE meri promene u cenama dobara i usluga koje se koriste za potrošnju domaćinstava i preferirani je merač inflacije Federalnih rezervi. Predviđa se da će se inflacija cena PCE blago ublažiti u julu, nakon povećanja od 1,0% u junu koji je označio najveći mesečni skok od septembra 2005. Na godišnjem nivou, cene PCE su ubrzale 6,8% u junu, označavajući najbrži godišnji porast od januara 1982. 

 

Na planu korporativnih objava imaćemo rezultate iz kompanija Zoom Video Communications, Macy’s, Nordstrom, NVIDIA, Salesforce, Dell