Nedeljni pregled 22.08.-26.08.2022
Objavljeno: 29. 08. 2022

Jači prodajni pritisak od petaka rezultovao je negativnom nedeljnom promenom za vodeće indekse u Americi. Prvo čovek FED-a je nagovestio da će američka centralna banka nastaviti da agresivno povećava kamatne stope sve dok inflacija ne bude stavljena pod kontrolu pa je to izazvalo negativnu reakciju na tržištu. Dow je pao 4,2%, S&P 500 je izgubio 4%, dok je Nasdak pao 4,4%. Prinos na desetogodišnje trezorske zapise zaključio je sedmicu na 3,03%, podstaknut očekivanjima viših troškova pozajmljivanja. Cene sirove nafte završile su sedmicu nešto više, nakon što su izvještaji pokazali pad zaliha sirove nafte u SAD zbog većeg rasta izvoza. Cena sirove nafte završila je nedelju ispod 93 dolara po barelu. 


Ove nedelje, fokus ulagača biće na podacima sa tržište rada, tačnije biće objavljen avgustovski izveštaj Biroa za statistiku rada (BLS) o platnim spiskovima koji nisu poljoprivrednici (u petak). Ranije ove nedelje, izveštaj o otvaranju radnih mesta i fluktuaciji radne snage (JOLTS) će pružiti najnovije informacije o zapošljavanju, otpuštanju za mesec jul, dok će provajder usluga za obračun plata ADP objaviti svoj Nacionalni izveštaj o zapošljavanju koji prati rast u privatnom sektoru. Dobri rezultati izazvaće najverovatnije negativnu reakciju i obrnuto, obzirom da bi jako tržište rada samo potvrdilo rešenost FED-a da agresivnije pooštrava monetarnu politiku. 
 
Najnoviji podaci o cenama nekretnina očekuju se u utorak uz ažuriranje nacionalnog indeksa cena kuća Case-Shiller zajedno sa indeksom cena kuća (HPI) Freddie Maca, koji prati mesec jun. Takođe se očekuju ISM i Čikago Manufacturing PMI brojevi, koji će pružiti najnovije informacije o snazi sektora za proizvodnju robe.  
 
Sezona korporativnih objava (rezultat) se polako završava, ali još uvek možemo očekivati izveštaje iz pojedinih većih kompanija, uključujući Baidu, HP, Chevy, Best Buy i Lululemon Athletica.